Expoziţie de ştergare în memoria lui George Coşbuc Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 171 Vizualizări

Expoziţie de ştergare în memoria lui George Coşbuc

Fundația Culturală „Cezara Codruța Marica”, Editura „Cezara” și Centrul de Studii Literare „Grigore Vieru” organizează, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului George Coşbuc, expoziţia „Ştergarul tradiţional românesc, drum de viaţă, credinţă şi speranţă”, care va fi vernisată la Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu-Mureș, în Duminica Floriilor, amintind de Hordoul natal al Poetului și înmiresmarea transilvană din versul său.

„Nu vor fi expuse ștergare din colecțiile muzeelor etnografice, ci din colecții particulare, păstrând ecouri ale casei părintești, ale marilor sărbători ale creștinătății și momentelor importante din viața omului, nașterea, nunta și moartea. Cu ștergarul tradițional, omul și-a învelit fruntea și pâinea, și-a șters obrazul spălat în zorii zilei sau și-a împodobit pereții casei și icoanele, colțul meselor pe care a așezat biblia, ulciorul de lut, busuiocul și mănunchiul de grâu. Astfel, expoziția va mărturisi despre bogata simbolistică a ștergarului tradițional românesc, etalându-i valoarea documentară și estetică prin bogăția de forme și culori”, au transmis organizatorii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Doritorii sunt rugaţi să aducă ştergarele la sediul Fundației Cezara, Târgu-Mureș, Bulevardul Cetății nr. 13, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0744-705.527 sau la adresa de e-mail valentin_marica@yahoo.it, persoană de contact Valentin Marica.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE