Bucurii muzicale în februarie, la Filarmonică Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 323 Vizualizări

Bucurii muzicale în februarie, la Filarmonică

Filarmonica de Stat Târgu-Mureș a pregătit pentru luna februarie noi și frumoase surprize melomanilor, după ce muzica de divertisment a monopolizat începutul de an, lucru subliniat de directorul instituției, dirijorul Vasile Cazan.

„Aș vrea în primul rând să mulțumesc publicului pentru prezența impresionantă în prima lună din an  la concertele ediției a II-a a Festivalului muzicii de divertisment, o manifestare artistică pe care o dorim consacrată în timp și care să ne relaxeze la începutul fiecărui an prin armoniile mai lejere ale acestui gen muzical. Luna februarie aduce melomanilor lucrări la fel de frumoase și valoroase, unele interpretate  destul de frecvent pe scena noastră dar și opusuri mai puțin cântate la noi”, a precizat Vasile Cazan, Manager Filarmonica de Stat Târgu-Mureș.

„Anotimpurile” de Vivaldi

În cadrul primului concert al lunii februarie, de joi, 1 februarie, ora 19:00, de la Sala Mare a Palatului Culturii, vor putea fi audiate nemuritoarele Anotimpuri  de Antonio Vivaldi, alături de Simfonia nr. 8 în Sol major de Antonin Dvořak.

„Anotimpuruile de Vivaldi vor avea parte de o interpretare de excepție  a violonistului Florin Galațui, unul dintre cei mai renumiți soliști  ai ultimelor trei decenii, acompaniat de valorosul nostru colectiv dirijat de Theo Wolters. O contribuție esențială își va aduce și clavecinista târgumureșeană László Cristina. Dirijorul olandez ne propune în partea a doua a concertului să ascultăm o lucrare romantică, Simfonia nr. 8 în Sol major de Antonin Dvořak”, declară Vasile Cazan.

Shinya Ozaki, la pupitrul Filarmonicii

Al doilea moment muzical al lunii februarie, se va consuma joi, 8 februarie, și  îl readuce la pupitrul Filarmonicii pe Maestrul Shinya Ozaki, cu un nou moment semnat Antonin Dvořak.

„Sub bagheta Maestrului Shinya Ozaki din Japonia va fi interpretată o altă capodoperă a lui Antonin Dvořak, Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor. Solistul acestei superbe , dar extrem de dificilă lucrare concertantă este Devich Gergely, un foarte talentat tânăr violoncelist din Ungaria. Mă bucur că Maestrul Ozaki ne-a propus  să ascultăm în partea a doua o lucrare rar cântată la noi: Simfonia nr. 1 în si minor de Kurt Atterberg, un prolific compozitor suedez post romantic din secolul trecut”, precizează Vasile Cazan.

Horia Mihail revine la Târgu-Mureș

Un foarte frumos concert se anunță pentru joi, 15 februarie, ora 19:00 , la Sala Mare a Palatului Culturii, pe afiș aflându-se și de data aceasta doar doi compozitori, dar amândoi geniali: Wolfgang Amadeus Mozart și Hector Berlioz.

„Dirijorul englez Paul Mann vine pentru a doua oară la Târgu-Mureș, după ce în urmă cu trei ani  a fost încântat de valoarea ansamblului nostru simfonic, dar și de căldura publicului meloman.El va deschide concertul cu Uvertura „Clemența lui Titus” de Mozart. Sub bagheta lui va evolua apoi un pianist de excepție din țara noastră, Horia Mihail, care va intepreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 17 în Sol major de Mozart. Așteptăm apoi ca în partea a doua  a serii să ascultăm, în viziunea dirijorului englez oaspete, mesajul uneia dintre cele mai mari capodopere romantice : Simfonia fantastică de Hector Berlioz”, declară directorul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

„Eterna poveste de iubire” pe acordurile muzicii

Corul Mixt al Filarmonicii va susține marți, 20 februarie, ora 19:00, la Sala Mare a Palatului Culturii un Concert coral extraordinar cu tematica iubirii. Programul serii cuprinde madrigale celebre  și alte lucrări corale laice  din toate epocile creatoare, de la Scandelli, Monteverdi, Widmann până la Carl Orff,  Marţian Negrea și Bartók Béla.

„Ziceam în urmă cu un an că aș dori să demarăm un nou proiect artistic  interesant, și anume ca în luna februarie, între concertele simfonice ale orchestrei să interpretăm și un concert coral extraordinar cu titlul „Eterna poveste de iubire”. Este un prilej cât se poate de potrivit să punem în valoare, pe de o parte  uriașul potențial  al Corului Mixt al Filarmonicii, iar pe de altă parte să oferim melomanilor noștri posibilitatea audierii unor lucrări de referință aparținând unuia dintre cele mai frumoase genuri muzicale: genul coral. Literatura muzicală pentru cor este incomensurabilă, majoritatea compozitorilor, începând cu cei din renașterea timpurie și până la cei contemporaniau compus lucrări  de o rară frumusețe pentru acest ansamblu, unic în felul lui datorită căldurii și expresivității vocii umane.Mă ajută la realizarea programului doamna Sikó  Szidónia, Maestru de cor, precum și doamna Antonia Someșan la pian.Unei asemenea tematici, vrem să îi dăm un plus de frumusețe și originalitate, fapt pentru care i-am invitat oe Radu Anastas și Bajkó  Edina, doi tineri actori târgumureșeni să recite poezii din lirica de dragoste”, spune Vasile Cazan.

Oaspeți din Azerbaidjan

Ultimul concert simfonic al lunii februarie  va avea loc joi, 22 februarie, ora 19:00, la Sala Mare a Palatului Culturii, avându-l la pupitru pe maestrul Fakhraddin Kerimov din Azerbaidjan.

„El este cunoscut și apreciat de către  publicul târgumureșean căci de peste cinsprezece ani vine cu cu mare bucurie la noi, dar se și impune prin forță, prin energia și eficiență în fața colectivelor noastre artistice însă într-un mod cât se poate  de plăcut și de expresiv. Oaspetele nostru din Azerbaidjan va începe concertul dirijând Procesiunea serdarului (Schițe caucaziene) de Ippolitov-Ivanov și Dansul persan de Hovanscina, de Modest Musorgski. Urmează apoi Concertul pentru clarinet și orchestră în La major de W. A. Mozart, interpretat de Bartha Géza, un artist târgumureșean stabilit de aproape două decenii în Germania. Sub bagheta maestrului Kerimov, în final vom audia , sper într-o intepretare de referință, Simfonia nr. 1 în Sol major ”Vis de iarnă” de Piotr Ilici Ceaikovski”, declară Vasile Cazan.

Lecție muzicală cu „Bach și fiii săi”

După ce în luna ianuarie, elevii au avut parte de romantismul muzical, concertele lecție și educative din luna februarie au ca temă barocul, reunite sub titlul „Bach și fiii săi”.

„Vineri, 23 februarie, îi invit pe toți elevii mureșeni și nu doar pe ei, ci și pe melomanii de orice vârstă doritori să ne fie oaspeți la prezentările cu muzică dintr-o perioadă de vârf în istoria muzicii, intitulată „Bach și fiii săi”. Sunt patru concerte lecție și educative, două în limba română prezentate de profesoara Carla Gliga (de la orele 12 și 17), și două în limba maghiară prezentate de profesoara Fülöp Klára. Vor evolua în scenă patru tineri muzicieni de la noi, flautista Sandor Agnes-Klara, oboista Lokodi Rozalia, clavecinista Bordos Nagy Kinga și violoncelistul Sviatoslav Perepelytsia”, subliniază Vasile Cazan.

Ajungem și la ultimul moment muzical al lunii, unul cameral, susținut de Cvartetul de coarde ”Tiberius” marți, 27 februarie, ora 19:00, la Sala Mică a Palatului Culturii. Formația camerală a Filarmonicii va avea la acest concert  doi invitați: violoncelistul Kostyak Elod și flautista Sandor Agnes-Klara. Programul serii este unul bine ales, cu lucrări de L. Boccherini, W. A. Mozart, J. Haydn și L. V. Beethoven.

„Pritenilor dragi ai filarmonicii noastre, îi aștept cu mare plăcere să fim împreună și în luna februarie, să ne bucurăm de frumusețea care ne-o oferă minunata artă a sunetelor care este muzica”, a conchis Vasile Cazan, dirijor, Managerul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE