UDMR: „Problema Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș reprezintă o prioritate și în sesiunea următoare” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 215 Vizualizări

UDMR: „Problema Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș reprezintă o prioritate și în sesiunea următoare”

„Am decis să menținem acordul de colaborare parlamentară cu coaliția guvernamentală. Învățământul în limba maghiară, drepturile comunității, consolidarea clasei de mijloc și a statului de drept, eradicarea sărăciei și îmbunătățirea calității vieții oamenilor  – sunt priorităţile noastre”, a declarat, marți, președintele UDMR, Kelemen Hunor, după ședința grupurilor reunite ale Uniunii.

Preşedintele Kelemen Hunor a precizat că, în 2018, izolarea nu poate fi un scop al UDMR în Parlament. Uniunea dorește să se implice în dialog cu toate partidele parlamentare însă, până acum, din partea opoziției nu a existat nicio propunere concretă în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă comunitatea maghiară.

Acordul de cooperare parlamentară cu PSD – ALDE asigură Uniunii suportul necesar unui dialog constructiv

„Am criticat și până acum coaliția, ne-am exprimat opiniile și în legătură cu programul de guvernare, dar am avut această atitudine în cazul fiecărei inițiative pe care nu o puteam susține”, a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Potrivit afirmațiilor sale, coaliția are acum o majoritate în Parlament, dar pentru succesul unui proiect de lege sunt necesare încă 44 – 45 de procente pe lângă cele 6 cât deţine UDMR.

În cadrul ședinței comune, grupurile parlamentare ale UDMR au enumerat domeniile care vor reprezenta o prioritate în sesiunea parlamentară de primăvară din 2018. Deputații și senatorii Uniunii au apreciat că, în acest moment, sunt necesare inițiative care să ofere soluții viabile, menite să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor, să diminueze numărul celor aflați în pragul sărăciei extreme, să consolideze statul de drept și drepturile comunitare.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a subliniat că deputații UDMR vor trata prioritar, și în această sesiune, proiectele legislative inițiate de Uniune care se află deja pe agenda Parlamentului și că urmează să fie elaborate alte amendamente legislative pentru un sistem de educație mai puternic, un nivel de trai mai ridicat și pentru eradicarea sărăciei: „În 2018 obiectivul nostru este să căutăm în Parlament parteneri care sprijină proiectele noastre. În același timp, trebuie să ne asigurăm că retorica naționalistă nu va afecta propuneri importante, de care avem nevoie în această țară: avem nevoie de pachete legislative bazate pe o viziune pentru viitor, favorabile pentru toți cetățenii. O astfel de propunere legislativă este inițiativa noastră care vizează sprijinirea familiilor mari și sprijinirea regiunilor cu un ritm de dezvoltare economica mai lentă. Totodată, UDMR propune și scăderea cheltuielilor de întreținere prin reducerea valorii TVA pentru apa reziduală, așa cum se procedează și în cazul apei potabile”. Korodi a precizat, de asemenea, că în vederea garantării statului de drept, deciziile Curții Constituționale, directivele Uniunii Europene și deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului trebuie introduse în legislația actuală.

„Continuăm activitatea noastră și în domeniul educației, de exemplu, proiectul nostru care prevede obligativitatea înscrierii copiilor în grupele intermediare la grădiniță, sau proiectul de finanțare normativă pentru creșe, care se află în procedură parlamentară. Totodată, ar trebui îmbunătățită legislația cu privire la finanțarea normativă a educației în limbile minorităților naționale”, a spus liderul grupului UDMR din Camera Deputaților. Korodi a adăugat că reprezentanții UDMR vor susține în continuare, în Camera inferioară a Parlamentului, proiectele de lege inițiate de Uniune, cum ar fi sprijinirea unor instituții culturale aflate în subordinea autorităților locale, care se confruntă cu dificultăți financiare, elaborarea unui cadru legislativ pentru reglementarea muncii în folosul comunității, sau inițiative care țintesc îmbunătățirea sistemului de servicii sociale. „Scopul nostru este de a depune proiecte de modificări legislative care urmăresc descentralizarea, un principiu care se regăsește și în programul de guvernare și sporirea calității serviciilor publice oferite de administrațiile locale și județene”, a arătat Korodi Attila.

„Pe agenda Senatului, în sesiunea parlamentară din primăvară se vor regăsi mai multe proiecte legislative ale UDMR menite să garanteze informarea eficientă a cetățenilor și contracararea unor practici administrative care îngreunează inutil funcționarea autorităților locale și prezintă un exces de birocrație pentru întreprinderi și pentru cetățeni. O astfel de propunere legislativă a Uniunii este cea care ar aduce modificări legii privind funcționarea Curții de Conturi, creând posibilitatea pentru administrațiile locale și instituțiile publice să solicite clarificări oficiale privind aplicarea corectă a prevederilor legale atunci când demarează procedurile de achiziții din bani publici”, a explicat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila. El a adăugat că, de multe ori, greșelile se comit nu din rea-credință, ci pentru că prevederile legale sunt interpretabile. Totuși, instituțiile care comit aceste greșeli sunt sancționate grav de Curtea de Conturi. Dacă aceste instituții, acești oameni ar fi corect informați, s-ar putea evita cheltuirea banilor publici în mod necorespunzător.

„În acest moment, practicile din acest domeniu nu sunt în avantajul cetățenilor. Autoritățile locale și județene, când demarează proceduri de achiziție publică, sunt nevoite să aleagă cele mai ieftine oferte care, aproape întotdeauna, înseamnă investiții şi servicii a căror calitate lasă de dorit. Indiferent că vorbim de asfaltarea drumurilor sau achiziția  altor servicii publice, avem convingerea că raportul calitate-preț este principiul după care aceștia trebuie să se ghideze . Practica din domeniul achizițiilor publice trebuie schimbată. Am elaborat un proiect legislativ în acest sens”, a subliniat Cseke Attila.

Modificarea Codului Administrativ va reprezenta, în continuare, o prioritate pentru UDMR, în această sesiune parlamentară.

„Scopul nostru este de a asigura un cadru legislativ optim pentru servicii publice de calitate, de care vor beneficia toți cetățenii și de a ne asigura că drepturile lingvistice se vor regăsi și în noua lege a administrației publice”, a conchis Cseke Attila.

(Comunicat de presă, UDMR)

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE