Proiect în lucru, la Primăria Târgu-Mureş: reţeaua de transport în comun, extinsă până la Cimitirul Livezeni Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 778 Vizualizări

Proiect în lucru, la Primăria Târgu-Mureş: reţeaua de transport în comun, extinsă până la Cimitirul Livezeni

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş au aprobat marţi, 30 ianuarie, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru, studiul de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Clădire multifuncţională şi parcări Livezeni – capăt linie autobuz”. În prezent, terenul respectiv de amplasament se află în proprietatea Primăriei municipiului Târgu-Mureş, iar vizavi de imobil se află Cimitirul Municipal „Livezeni”, cel mai mare cimitir al municipiului.

Amenajări exterioare pentru autoturisme şi locuri pentru autobuze

Potrivit directorului Serviciului Public de Utilităţi Municipale din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, Mircea Moldovan, transportul în comun existent în zonă are trasee de autobuze până la Universitatea „Petru Maior”, fosta întreprindere de Calculatoare, şi are capătul de linie amenajat pe strada Livezeni, la aproximativ 500 de metri faţă de locaţia imobilului, în direcţia centrului.

„Nu există reţea de transport local care să oprească la intrarea principală, de la strada Livezeni, a Cimitirului Municipal. Acest lucru înseamnă că toţi vizitatorii cimitirului, inclusiv participanţii la înmormântări, care folosesc transportul în comun al municipiului Târgu-Mureş, sunt nevoiţi să parcurgă o distanţă de aproape 500 de metri, pe strada Livezeni pentru a accesa cimitirul, sau au opţiunea de a coborî la staţia Universităţii „Petru Maior” de pe deal, lângă cealaltă intrare în cimitir. Investiţia de faţă vine în întâmpinare deficienţelor de accesibilitate a Cimitirului Municipal Livezeni, pentru toţi vizitatorii obiectivului, atât pentru cei care folosesc transportul în comun al municipiului Târgu-Mureş, cât şi a celora care folosesc autoturismele personale. Este necesară extinderea reţelei de transport în comun până la intrarea în cimitir şi totodată, amenajarea unei parcări publice pentru vizitatori. Transportul local al municipiului Târgu-Mureş are nevoie de un spaţiu adecvat amenajat pentru a servi ca şi capăt de linie pentru liniile urbane de transport în comun, pentru zona estică a cartierului Tudor Vladimirescu. Capătul de linie existent nu are dotările corespunzătoare şi este subdimensionat.

Pe termen mediu şi lung, prin realizarea investiţiei, transportul în comun al municipiului Târgu-Mureş va avea o bază imobiliară adecvată, unde se pot desfăşura activităţile administrative de capăt de linie. Se prognozează o creştere a numărului de călători transportaţi, pe liniile urbane din acest capăt al oraşului, odată prin atractivitatea prin accesul uşor la cimitir, pe de altă parte, se vine în întâmpinarea numeroaselor dezvoltări imobiliare ce vizează construirea de cartiere de blocuri de locuinţe în această zonă, o potenţială sursă de călători. Realizarea investiţiei constă în amenajări exterioare pentru autoturisme şi locuri pentru autobuze. Construirea unei clădiri multifuncţionale cu spaţii de birouri, post de prim ajutor la parter şi sală de mese şi oficiu la etaj pentru ţinerea pomenilor la înmormântări, iar în zona rămasă nefolosită de funcţiunile mai sus descrise o porţiune de cimitir, în zona unde nu există interdicţie de construire datorită conductelor subterane de gaz metan”, a precizat Mircea Moldovan.

 

Pregătiri pentru accesarea de fonduri europene

Pentru realizarea proiectului, autorităţile locale din Târgu-Mureş intenţionează să atragă finanţare europeană.

„Intenţia Municipiului Târgu-Mureş este de a accesa fonduri europene pe această componentă a transportului în comun, electric, şi atunci e nevoie să se aprobe pentru toate capetele de linie studii de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici din aceste studii de fezabilitate, pentru a se realiza acea clădire multi-funcţională de care s-a discutat la şedinţă, cu respectarea legislaţiei în vigoare naţională şi europeană care prevede şi posibilitatea alimentării cu surse de energie regenerabile”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Sergiu Papuc, viceprimar al municipiului Târgu-Mureş.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE