Război în instanţă. Neînţelegeri între Primăria municipiului Târgu-Mureş şi Grupul E.ON Business
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 1688 Vizualizări

Război în instanţă. Neînţelegeri între Primăria municipiului Târgu-Mureş şi Grupul E.ON

Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a anunţat miercuri, 31 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce are un litigiu cu compania E.ON România din cauza căruia municipalitatea riscă pierderea unei finanţări europene de 2-3 milioane de euro.

Dorin Florea: “Un proiect european, în pericol”

Mărul discordiei îl reprezintă o investiţie realizată de Grupul E.ON în zona străzii Calea Sighişoarei din Târgu-Mureş, despre care primarul Dorin Florea susţine că nu respectă prevederile din autorizaţia de construcţie, deoarece ar fi prea aproape de drumul care ar urma să fie lărgit printr-un proiect european.

“De patru ani de zile stăm în adrese cu domnii de la E-ON, prin poziţionarea unei conducte de gaz metan pe terenul nostru, prin şanţul nostru. E vorba de Calea Sighişoarei, unde autorizaţia de construcţie eliberată de Primărie este pentru distanţa de 9 metri de marginea drumului. De ce? Pentru că noi avem prevăzut dublarea Căii Sighişoarei, cu patru benzi de circulaţie, cu trotuar, pistă de biciclete şi iluminat. De aceea li s-a dat la nouă metri. Ne răspund succesiv că într-adevăr şi-au recunoscut greşeala, că vor remedia, ne amână de vreo doi ani. Noi vrem să depunem proiectul de lărgire a Căii Sighişoarei pentru a obţine finanţare europeană. Nu putem să îl depunem, pierdem o grămadă de bani europeni, deoarece E.ON-ul ne-a dat în judecată şi în loc să se respingă acest dosar, domnii cer expertiză. Li se aprobă nu ştiu ce expertiză, când e atât de simplu, prin orice fel de vizită la faţa locului. Mă duce în instanţă patru ani, pierd fondurile europene, nu mai mă pot întâlni cu aceste fonduri”, a declarat Dorin Florea, care a precizat că ar fi de acord cu o expertiză doar dacă societatea E.ON ar suporta “penalităţi pentru jumătate din lucrare.”

“Cum apără legea interesele unui oraş? Atacarea în instanţă a devenit astăzi o modă prin care unele societăţi încearcă să tergiverseze, să îşi facă mendrele. Credeţi că acest lucru s-ar fi putut întâmpla în locul lor de origine? Eu vă spun că nu”, a mai spus primarul municipiului Târgu-Mureş, care a menţionat că a semnalat cazul şi ambasadorului Republicii Federale Germania în România şi conducerii Asociaţiei Primarilor din România.

Conducerea E.ON: “Am respectat toate condiţiile Primăriei”

La solicitarea cotidianului Zi de Zi, Departamentul de Comunicare Corporatistă al Grupului E.ON a remis următorul comunicat de presă, intitulat “Punctul de vedere Delgaz Grid privind reţeaua de gaz de pe Calea Sighişoarei”, pe care îl redăm integral, în rândurile de mai jos.

“Compania noastră a primit în anul 2013 autorizaţia de construire din partea Primăriei Târgu-Mureş pentru un proiect de investiţii de înlocuire a conductelor şi branşamentelor pe o lungime de circa 2,5 kilometri pe strada Calea Sighişoarei. Autorizaţia prevedea amplasarea reţelei  pe domeniul public, în afara carosabilului. În baza acesteia şi a autorizaţiei de spargere, fiind  respectate toate condiţiile impuse de către Primăria Târgu-Mureş, compania noastră a construit 362 de metri din lucrarea de investiţii.

Ulterior, în 30 septembrie 2014, Primăria Târgu-Mureş a retras autorizaţia de spargere, neputând fi continuate lucrările.

Compania noastră a solicitat continuarea lucrărilor şi eliberarea de noi autorizaţii de spargere, însă primăria a trimis o scrisoare în 7 mai 2015 în care anunţă lărgirea străzii Calea Sighişoarei care implică lucrări la o adâncime de 1,2 metri. Având în vedere această solicitare, compania noastră a decis să reamplaseze reţeaua deja construită la o adâncime minimă de 1,4 metri pentru  a permite lucrările de lărgire a străzii Calea Sighişoarei. Primăria a emis autorizaţia de spargere fără a impune condiţii legate de traseu.

Astfel, compania a reamplasat pe cheltuiala proprie conducta la adâncimea de 1,4 metri respectând cerinţele Primăriei de lărgire a străzii Calea Sighişoarei.

După reamplasarea conductei, în 24 august 2015 s-a primit o nouă adresă din partea Primăriei referitor la faptul că nu s-a respectat amplasamentul, dar aşa cum am menţionat anterior în autorizaţia acordată nu era vreo referire la amplasament. Drept urmare, lucrarea a fost sistată. O lună mai târziu, Primăria ne solicită o nouă documentaţie pentru ca reţeaua de gaz să fie amplasată la 4 metri de rigola drumului, în proprietăţi private.

Cu toate că autorizaţia de construire din 2013 era valabilă pentru domeniul public, compania Delgaz Grid a fost de acord cu repoziţionarea reţelei de gaz cu condiţia ca Primăria Târgu-Mureş să obţină acordul proprietarilor, însă Primăria nu a fost de acord.

În 13 iulie 2017 am fost sancţionaţi cu amendă de către Poliţia Locală Târgu-Mureş că nu am respectat autorizaţia de construire din 2013, măsurile dispuse fiind extragerea conductei montate şi reamplasarea acesteia. Amenda a fost contestată în instanţă, întrucât compania noastră a respectat toate condiţiile Primăriei Târgu-Mureş privind reţeaua de gaz de pe strada Calea Sighişoarei.

Prin urmare, compania noastră a dovedit întreaga disponibilitatea de a coopera cu Primăria Târgu-Mureş cu toate că aceasta a solicitat în această perioadă o serie de modificări la proiectul de investiţii de pe strada Calea Sighişoarei.

Delgaz Grid îşi menţine în continuare intenţia de a colabora cu Primăria Târgu-Mureş în calitate de parteneri, în scopul siguranţei cetăţenilor, acest lucru fiind posibil numai cu respectarea legilor, normativelor şi reglementărilor în vigoare.”

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • “Cum apără legea interesele unui oraş? … ”, cum apara legile cetatenii acestei tarii de excrocheriile ce se fac in toata tara, inclusiv de catre reprezentantii primariilor?
    Primariile de ce nu respecta aceleasi legii ale tarii, de mai bine de 15 ani ne luptam cu primaria Targu Mures, pentru retrocedrarea unor terenuri, primarul vorbeste de” moda prin care unele societăţi încearcă să tergiverseze, să îşi facă mendrele… ”, spre diferenta de ”unele societati care incearca sa tergiverseze”, primaria in cauza chiar tergiverseaza, nu doar se face si nu de ieri de azi, ci asa cum am scris de mai bine de 15 ani, cu sentinta definitiva in mana, primaria nu ne pune in posesie pe motiv ”ca nu are pamant”.
    Numai la noi cred ca se intampla ca, hotul sa strige hotii!
    Ar face mai bine cei din primarie sa se uite la barna din ochii lor, nu la paiul din ochii celorlalti.
    Probabil ”nu pica nimic” din aceasta afacere.
    Sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt angajat nici a Eon Gaz nici a vreunei alte companii magnat, nu le tin partea, sunt si eu satul de ei ca majoritatea dintre dumneavoastra, ne jupuiesc de vii toti, si Eon gaz, si Electrica, si bancile, si multe alte asemenea companii, am ajuns sa fim slugile lor pentru un salariu de doi bani, in propria noastra tara, si asta datorita bravilor nostri conducatori, incepand de plan local si pana la varf, niste tradatori de neam, nu stiu cum ii mai suporta pamantul.
    Din cauza unor indivizi fara scrupule, care din taximetristi au ajuns viceprimari – consilieri de primari, din ospatari – ministrii, din ciobani – europarlamentari, din patroni care trag tepe dupa tepe de zeci de ani, si care fac evaziune – ”oameni” de vaza ai municipiului, care au ajuns sa stea la aceeasi masa cu primarii, sau ca unii fosti presedinti care participa fidel la invitatiile interlopilor, la sprituri si la nunti, si exemplele pot continua din pacate la nesfarsit
    Si-ar vinde si parintii pentru un comision, cat de mic, asta ca sa ma exprim elegant.
    Asadar stimati reprezentanti ai primariei Targu Mures uitati-va in curtea voastra, respectati si voi legile acestei tari, dati exemplu de corectitudine, si atunci si cetatenii vor face la fel.
    Mie scarba de intreaga clasa politica, de la mic la mare.
    Cred ca ne meritam soarta.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE