Soluții pentru culturi de orez în România, discutate în cadrul MADR Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1372 Vizualizări

Soluții pentru culturi de orez în România, discutate în cadrul MADR

Potrivit unui comunicat de presă, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la întâlnirea cu procesatorii și cultivatorii de orez, în data de 1 februarie 2018. Desfășurată la sediul MADR, în prezența secretarului de stat Daniel Botănoiu și a experților tehnici din cadrul instituției, întâlnirea a avut ca scop cunoașterea problemelor cu care se confruntă acest sector în vederea identificării soluțiilor pentru a veni în sprijinul acestora.

Cultura de orez din România este susținută prin politicile agricole promovate de MADR, aceasta ocupând în prezent 8.360 hectare cultivate, deși există suprafețe pretabile pentru cultura orezului în toată lunca Dunării. Pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă acest sector și ținând cont de viitorul Politicii Agricole Comune, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat această întâlnire cu reprezentanți Institutului de Cercetare de la Brăila, precum și cu procesatorii și cultivatorii de orez din România.

Principalele probleme semnalate în cadrul ședinței au făcut referire la lipsa erbicidelor omologate pe piața din România, fapt ce duce la scăderea producției și diminuarea veniturilor producătorilor. În acest sens, doamna Doina Băiculescu, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, i-a asigurat de toată disponibilitatea instituției pe care o reprezintă pentru a găsi posibilitățile legale pentru a-i sprijini pe cultivatori.

Printre temele abordate s-au mai regăsit: plata pentru sprijinul cuplat, prețul de vânzare al orezului, perspectivele pentru acest sector după 2020, realizarea unor investiții prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, importanța acordării la timp a subvențiilor APIA, dar și valorificarea producției locale de orez pe piața românească. Majoritatea celor prezenți a semnalat importanța reabilitării de sectorului de irigații și al desecării, încurajându-se astfel creșterea producției.

De asemenea, s-a discutat necesitatea conturării unui punct de vedere comun privind importurile de orez din țări terțe, care va trebui susținut alături de restul agricultorilor din UE în vederea protejării cultivatorilor europeni de orez.

Vom reveni cu detalii legate de soluționarea problemelor actuale imediat ce acestea ne vor fi furnizate.

A consemnat Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE