Home / Slider / FOTO: Asociația Nevăzătorilor Mureș, palmares impresionant la popice
Zeci de cupe se înșiră la sediul Asociației Nevăzătorilor Mureș (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO: Asociația Nevăzătorilor Mureș, palmares impresionant la popice

Asociația Nevăzătorilor din Mureș excelează de ani buni la capitolul sport. Rezultatele în domenii precum popicele și șahul au adus numai în 2017 zeci de premii naționale și internaționale. Alte jocuri specifice persoanelor cu deficiență vizuală sunt goalbalul (mingea cu clopoței), fotbalul și tablele.

Cei mai buni la popice

„Echipa României este formată din 6 sportivi din categoriile de acuitate vizuală B1, B2 și B3 la echipele masculine, și câte un sportiv la echipele feminine din aceleași categorii. Din cei 9 sportivi care reprezintă România la Campionatul European, 6 sunt din Târgu-Mureș. Anul trecut am adus 11 medalii, dintre care 4 de aur, 5 de argint și 2 de bronz. Jucătoarea de la B3 feminin este tot târgumureșeancă, ea a obținut 3 medalii de aur, iar băiatul din Târgu-Mureș a luat și el o medalie de aur. Competiția a avut loc la Patina în Serbia. La finala pe țară, Asociația Nevăzătorilor s-a clasat pe locul I atât cu echipa, cât și la secțiunea individuală B1, B2 și B3 masculin și B2 și B3 feminin, asta fiindcă nu avem jucătoare de B1 feminin” a declarat Maria David, directoare a Asociației Nevăzătorilor Mureș.

Anul acesta, Campionatul European se va ține la Târgu-Mureș în perioada 1-8 iunie. Evenimentul s-a mai organizat la noi în oraș în 1999 și în 2004. Finala pe țară a Campionatului Național de Popice se va desfășura tot la Târgu-Mureș, în perioada 26-27 aprilie.

Și șahul e pe mâini bune: Asociația Nevăzătorilor Mureș e reprezentată de Alexandru Piroșca, din Sovata. E componentul lotului național de mulți ani și participă la toate competițiile pe plan național, la Balcaniadă, și la Olimpiadă. Maria David îl consideră un șahist foarte bun.

Citeste si:  DOLIU. S-a stins din viață un reputat medic și om de cultură mureșean

Pasiune multă, remunerație mică, după buget

Câștigurile financiare ale sportivilor sunt neglijabile, spre zero. Federația premiază doar sportivii medaliați cu aur, argint și bronz la competițiile internaționale. Singurele premii aduse de comitetul paralimpic au fost la popice. În rest, la finale sau la restul competițiilor, premiile sunt simbolice, și sunt deduse din cheltuielile Asociației. Banii sunt puțini: „La finală, poate 200 lei. Totul e simbolic: cupa, diploma și medalia” a precizat Maria David.

În acest an, sportivii Asociației Nevăzătorilor Mureș vor participa la turnee internaționale de popice în perioada 23-25 februarie la Kazinbarczika (Ungaria), pe urmă vor fi la Bratislava, în intervalul 6-8 aprilie, apoi, în aprilie, la Târgu-Mureș. În toamnă va urma cea de-a XIV-a ediție a tradiționalei Cupe Maris, care va fi organizată de Asociația Nevăzătorilor Mureș pe la sfârșitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie.

Andrei VORNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Parc de activități productive, în pregătire la Râciu

Conducerea Primăriei comunei Râciu, prin primarul unității administrativ-teritoriale, Alin-Ciprian Belean, anunță publicul interesat asupra depunerii …