FOTO: Sculptorul Ioan Grama va realiza Grupul statuar Școala Ardeleană, lucrarea sa „de căpătâi” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1090 Vizualizări

FOTO: Sculptorul Ioan Grama va realiza Grupul statuar Școala Ardeleană, lucrarea sa „de căpătâi”

Reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei municipiului Târgu-Mureş au anunţat de curând finalizarea concursului de soluţii artistice pentru „Grup statuar Şcoala Ardeleană” şi „Statuia Bethlen Gabor”.

Juriul format din 13 membri a desemnat câştigătoare lucrarea „Grup statuar Şcoala Ardeleană” în viziunea sculptorului Ioan Vasile Grama. Concursul s-a desfăşurat în perioada 6 decembrie 2017 – 30 ianuarie 2018.

Ioan Grama este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia Sculptură, promoţia 1982, și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România începând cu anul 1997. Recent, i-a fost dezvelit un bust al lui Al. Papiu Ilarian realizat cu ocazia Micii Uniri pentru Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș.

Materialul de lucru preferat al sculptorului mureșean este bronzul, din care va fi realizat și „Grupul statuar Școala Ardeleană”. „Bronzul îți permite o anumită libertate. Piatra te îngrădește fiindcă trebuie să lucrezi după cum îți permite structura ei” e de părere Ioan Grama. În plus, condițiile atmosferice și de umiditate ale regiunii noastre nu sunt cele mai prielnice lucrărilor în piatră, spre deosebire de bronz, care este mult mai rezistent.

Sculptura în bronz, pe scurt

Artistul a povestit pe scurt procesul prin care se realizează o sculptură în bronz: „Se modelează lucrarea în lut, se toarnă în ipsos, care e materialul intermediar, apoi poți să alegi la tehnica de lucru în bronz, unde sunt două variante: nisip sau ceară pierdută. Se ia matriță din cauciuc sau ipsos în care se toarnă ceara cu o pensulă și se obține astfel un strat de 5 mm – 1 cm grosime. Se îmbracă într-un material refractar, se bagă în cuptor, se calcinează și se elimină apa din materialul refractar. Ceara se topește și rămâne golul între peretele exterior și cel interior al statuii, unde se toarnă bronzul. Se elimină materialul refractrar și rămâne lucrarea din bronz goală pe dinăuntru, la o grosime între 5 mm – 1 cm maxim. Chiar și așa, greutatea este considerabilă: unul dintre personajele pe care le voi face va avea 2,6 m înălțime și va cântări aproximativ 1,8 tone. Există maeștri turnători care se ocupă de acest proces, iar eu voi intra în colaborare cu unul dintre aceștia.”

Cei patru reprezentanți de bază ai Școlii Ardelene sunt considerați a fi: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ioan Budai Deleanu.

Concursul a fost pe bază de schițe. S-au prezentat diferite tehnici: colaj, desen, fotografie. Ioan Grama a prezentat o variantă de lucrare cu patru personaje și un element simbolic arhitectural, un fel de trimitere spre o poartă clasică, care face referire la Roma, simbolul latinității.

Model al Grupului statuar Școala Ardeleană, realizat de Ioan Grama

„Inițial, lucrarea a avut trei personaje, dar eu am insistat să îl introduc și pe Budai Deleanu ca să se întregească grupul. La Cluj este un grup statuar compus numai din trei personaje, și multă lume s-a întrebat de ce lipsește Budai-Deleanu, pentru că și el face parte din grupul Școlii Ardelene” a precizat Ioan Grama.

„Voi mai lucra puțin la unele aspecte ale lucrării, în urma unui feedback primit de la grupul de jurizare, apoi voi face macheta. Personajele vor avea 2,6 m, iar elementul arthitectural între 4 și 5 m, plus un soclu. Totul depinde de locul unde va fi amplasat fiindcă trebuie să intri în echilibru cu ambientul în care îți plasezi lucrarea, în funcție de care s-ar putea să fii nevoit să adaugi anumite elemente sau să le scoți.”

În prezent, sculptorul se află în căutarea unui spațiu potrivit. Prima opțiune ar fi piațeta de la intrarea în Cetatea Medievală, dinspre Bulevardul Cetății. Va trebui să mai propună două variante, iar comisia va lua decizia finală.

Lucrarea va trebui finalizată până la 1 decembrie a.c.

„Este termen foarte strâns. O asemenea lucrare durează în mod obișnuit cam doi ani de zile. O să trebuiască să chem doi-trei coelgi să mă ajute, altfel nu cred că o să fac față. La un singur personaj lucrez 4-5 luni, dar acum va trebui să reduc intervalul la jumătate” a declarat sculptorul.

Bugetul nu a fost încă stabilit, artistul lucrază în prezent la deviz și va negocia ulterior o sumă. Totodată, Ioan Grama recunoaște că proiectul de față este concretizarea unui vis mai vechi de-al său, care a luat naștere printr-un concurs de împrejurări fericit: „Din punctul meu de vedere, am început acum 7-8 ani să lucrez la acest proiect prin diverse schițe și machete. De-atunci am făcut vreo 4 variante de lucrări. E o temă care m-a preocupat de mult. Este o lucrare de căpătâi pentru mine, aș putea-o numi încununarea carierei, așa că trebuie să fie frumoasă.”

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE