Home / Sanatate / Intervenţie în premieră în România. Cinci anevrisme cerebrale, tratate simultan la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş

Intervenţie în premieră în România. Cinci anevrisme cerebrale, tratate simultan la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş

Distribuie

În cursul zilei de marţi 6 februarie, o echipă de specialişti din cadrul Compartimentului de Radiologie Interventională a Laboratorului de Radiologie si Imagistică Medicală a Spitalului Clininic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, coordonată de dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională, sub supravegherea prof. Istvan Szikora, de la Institutul de Boli Neurologice din Budapesta, ex-preşedinte al Societăţii Europene de tratament neurologic minim invaziv, au realizat o intervenţie în premieră în România, tratarea a cinci anevrisme cerebrale, prin implantarea simultană a două dispozitive de ultimă generaţie pentru devierea fluxului sanguin.

Medicină de performanţă, la Târgu-Mureş

În cadrul intervenţiei care a durat aproximativ patru ore, unei paciente de 54 de ani, din judeţul Mureş, i-au fost implantate la nivelul principalelor vase cerebrale (artere carotide interne) două dispozitive de ultimă generaţie care deviază fluxul sanguin excluzând anevrismele din circulaţie. Astfel, prin această intervenţie minim invazivă s-a eliminat riscul major de ruptură şi hemoragie cerebrală, care îi puteau fi fatale pacientei.

Cazul acestei paciente este foarte rar, ea având şapte anevrisme cerebrale, din care două (tot fără soluţie chirurgicală) au fost tratate de echipa condusă de dr. Lucian Mărginean, în urmă cu câteva luni, când au generat o hemoragie cerebrală, necesitând o interventie de urgenţă.

Dispozitivele care au fost implantate în cadrul intervenţiei de marţi au o particularitate prin faptul că riscul de a se tromboza (închide) este mult redus prin tehnologia construcţiei lor, şi astfel a fost posibilă implantarea lor simultană în ambele artere principale care duc sânge la creier.
“Aşa cum am spus în nenumărate rânduri, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş se face medicină de performanţă, iar intervenţia realizată de echipa coordonată de dr. Mărginean confirmă Spitalul ca centru de referinţă la nivel naţional. Felicit cu această ocazie întreaga echipă şi îi asigur şi pe viitor de tot sprijinul din partea conducerii”, a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.
Potrivit Biroului de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, în acest moment, starea pacientei este foarte bună, urmând ca în următoarele 48 de ore să fie externată.

“Dacă nu se intervenea cu aceste dispozitive, oricând exista riscul unei hemoragii cerebrale fatale, fără soluţie chirurgicală. Intevenţia realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost gratuită pentru pacientă, deoarece cele două dispozitive de ultimă generaţie implantate au fost puse la dispoziţie gratuit de către firma producătoare, ca sponsorizare printr-o fundaţie”, se menţionează în comunicat.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.