EXCLUSIV. Decese provocate de virusul gripal AH1N1 în Mureş! Peste 5.900 de viroze respiratorii înregistrate într-o săptămână! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 9308 Vizualizări

EXCLUSIV. Decese provocate de virusul gripal AH1N1 în Mureş! Peste 5.900 de viroze respiratorii înregistrate într-o săptămână!

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș, dr. Stelian Caraghiaur, a declarat luni, 12 februarie, pentru cotidianul Zi de Zi, că până în acest moment s-au confirmat cinci cazuri de gripă în județul Mureș, pe parcursul acestui sezon. Din păcate, două dintre cazuri au avut consecințe fatale pentru un bărbat în vârstă de 40 de ani din localitatea Gornești și pentru un alt bărbat care avea 50 de ani și era din Sighișoara. Ceilalți trei pacienți sunt sub supraveghere medicală, în stare bună, conform celor spuse de către medic.

Peste 5.900 de viroze respiratorii, într-o săptămână

În săptămâna de raportare 29 ianuarie – 4 februarie, s-a înregistrat un număr total de 5.945 de cazuri de viroze respiratorii la nivelul județului Mureș, dintre care 66 sunt internări, precum și 2.245 de cazuri de pneumonii cu 159 de internări.

“Avem în evidență și monitorizare cinci cazuri de gripă, începând cu data de 1 ianuarie 2018, primul caz de gripă cu virus de tip B fiind confirmat în perioada 8-14 ianuarie, iar celelalte patru cazuri, dintre care două decese, din nefericire, au fost înregistrate în perioada 29 ianuarie – 4 februarie. Două din cele patru cazuri grave au fost cu virus de tip B și două cu tulpina virală AH1N1, iar cele din urmă au fost și cazurile de deces: un bărbat de 40 de ani din Gornești, decedat în data de 4 februarie și încă un bărbat de 50 de ani din Sighișoara, decedat în 31 ianuarie, ambii nevaccinați antigripal. Nu sufereau de alte modificări patologice majore. Nici ceilalți pacienți pe care îi tratăm momentan nu sunt vaccinați. Tulpina AH1N1 este cuprinsă în baza vaccinului antigripal distribuit de către noi, deci nu este o tulpină nou apărută. Statistica îmbolnăvirilor din săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie, cea pentru săptămâna trecută nefiind încă actualizată, este următoarea: 5.945 de cazuri de viroze respiratorii la nivelul județului Mureș, dintre care 66 sunt internări și 2.245 de cazuri de pneumonii cu 159 de internări”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, dr. Stelian Caraghiaur.

Peste 13.000 de persoane din Mureș, vaccinate antigripal

Dr. Stelian Caraghiaur a afirmat că au fost vaccinate antigripal 13.488 de persoane, iar medicii de familie din județ solicită permanent doze de vaccin: “Doze de vaccin antigripal se găsesc încă, atât în cabinetele de medicină de familie, cât și în farmaciile din județ și sperăm să nu mai avem și alte cazuri de gripă pe lângă cele confirmate până acum. În momentul de față, un număr de 13.488 de persoane sunt vaccinate antigripal. Vaccinul distribuit de la DSP conține tulpinile AH1N1, AH3N2, precum și tulpina B, așadar are în componență și tulpina din cauza căreia s-au produs cele două decese”, a arătat purtătorul de cuvânt al DSP Mureș.

Un milion de doze de vaccin, la nivel naţional

Conform raportului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă, IACRS și pneumonii) a fost de 87.492, cu 14,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (102.171) și cu 10,1% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.459).

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent.

În săptămâna 22 ianuarie 2018 – 28 ianuarie 2018 s-au înregistrat la nivel national 283 cazuri de gripa/ILI, comparativ cu 246 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze de vaccin antigripal, un număr dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să fie asigurată vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați). Vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadrează în niciuna din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătății avertizează populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, este imperios necesară prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii unui tratament adecvat.

Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE