Home / Politic / Primarul Dorin Florea, dispută cu senatorul UDMR Novák Csaba-Zoltán pe tema (re)înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic

Primarul Dorin Florea, dispută cu senatorul UDMR Novák Csaba-Zoltán pe tema (re)înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic

Distribuie

Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat presei joi, 8 februarie, că nu este de acord cu legea prin care Parlamentul României a aprobat, săptămâna trecută, (re)înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

Dorin Florea: „Acest lucru a fost făcut gratuit”

Edilul şef al municipiului Târgu-Mureş a fost de părere că legea respectivă este „gratuită”, rod al unei înţelegeri politice mai vechi dintre UDMR şi PSD.

„Părerea mea e că nu era necesară o abordare în Parlament a unei astfel de situaţii. Pur şi simplu, este tipul românesc de a face politică. O lege cadru care îţi dă posibilitatea să înfiinţezi ceea ce noi avem. Acest lucru a fost făcut gratuit. Parlamentul să îl pui să înfiinţeze nu ştiu ce. Nu. Este o lege cadru care permite acest lucru şi restul e treaba autorităţii locale. Şi politicienii, unde e lege să nu se bage, pentru că politicienii au distrus nervii, încrederea cetăţenilor în toată această tevatură. Domnul Someşan s-a grăbit din păcate să nu respecte, iar domnii lideri politici la nivel de vârf s-au înţeles cum să iasă mai bine în campaniile electorale. În speţă Ponta cu Hunor. Au făcut acord”, a afirmat Dorin Florea.

„Au ţinut cont de specificaţia noastră, să specifice clădirea, pentru că sunt două. Se desfăşoară Liceul Romano-Catolic în clădirea 1. În clădiea 2 e Unirea. Două lucruri distincte, nume diferite şi structuri juridice separate. Dar domnii popi au hotărât că acest contract este reziliat. Ei aşa s-au manifestat. Vă întreb eu: cum hotărăşti înfiinţarea şi tu n-ai contract?”, a completat primarul municipiului Târgu-Mureş.

Novák Csaba-Zoltán: „Este de minim bun simț să găsim în comun soluții”

Declaraţia primarului Dorin Florea a fost combătută de senatorul UDMR Novák Csaba-Zoltán, membru al Comisiei penru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României, care a acuzat autorităţile locale din Târgu-Mureş că nu au făcut nimic pentru rezolvarea situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic.

”UDMR a trebuit să inițieze o procedură parlamentară pentru soluționarea situației școlii romano-catolice din Târgu-Mureș, deoarece primarul nu a făcut nimic în acest sens și, din diverse motive și obiecții controversate, a împiedicat în mod constant și consecutiv reînființarea instituției de învățământ. Prin urmare, cred că declarația primarului de ieri este foarte gravă. După ce a ignorat solicitarea legitimă a unui număr mare de maghiari din oraș, declară că nu ar fi fost necesar ca Parlamentul să intervină în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș. El a făcut acest lucru în condițiile în care instituția pe care a condus-o avea la dispoziție toate instrumentele legale pentru a rezolva situația școlii în cel mai scurt timp, precum și posibilitatea de a încheia un contract favorabil pentru toate părțile, cu proprietarul de drept al clădirii, Biserica Catolică. În schimb, timp de mai multe luni, a ținut în nesiguranță elevii instituției de învățământ și părinții lor, împiedicând, totodată, prin toate mijloacele posibile, procesul de reînființare a liceului. Iar acum, când după numeroase eșecuri am reușit, prin intermediul legii, la nivel național, să rezolvăm această situație dificilă, pentru care este și el pe deplin responsabil, încearcă să mustre părțile implicate: Parlamentul, Biserica și, nu în ultimul rând, comunitatea maghiară. Sunt convins că în anul Centenarului este de minim bun simț să găsim în comun soluții pentru dezideratele legitime ale comunității maghiare. Partidele de opoziție ar face mai bine dacă nu ar încerca să sărbătorească Centenarul prin obstrucționarea cauzelor maghiare, ci să planifice o imagine de viitor care să ofere tuturor, românilor și maghiarilor deopotrivă, o calitate mai bună a vieții, aici, acasă, pe pământul natal al fiecăruia dintre noi”, a precizat senatorul Novák Csaba-Zoltán.

Totodată, senatorul UDMR de Mureş a subliniat că reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic „este o cerere legitimă și o necesitate a comunității maghiare din Târgu-Mureș și a Bisericii Romano-Catolice”, care „nu a făcut altceva decât ca, în conformitate cu drepturile sale legale, să creeze o instituție de învățământ într-o aripă a propriei clădiri, dar, în același timp, în spiritul corectitudinii și cooperării, a dorit încă să asigure în continuare un spațiu în clădirea sa și pentru Liceul „Unirea”.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.