PNL și PMP, contestație la CCR împotriva înființării Liceului Romano-Catolic. UDMR acuză PNL că este antimaghiar Invatamant
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 408 Vizualizări

PNL și PMP, contestație la CCR împotriva înființării Liceului Romano-Catolic. UDMR acuză PNL că este antimaghiar

Adoptarea Legii privind înființarea la Tîrgu Mureș a Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc, adoptată săptămâna trecută de plenul Senatului – în 7 februarie, după ce, în 27 decembrie 2018, proiectul de lege a trecut în Camera Deputaților continuă să facă valuri. PNL și PMP au atacat astăzi la Curtea Constituțională legea, parlamentarii având la îndemână această procedură legală înainte de promulgarea actului normativ de către președintele României. 

 

Contestatarii legii, susțin că această este neconstituțională deoarece încalcă principiul constituțional al separației şi echilibrului puterilor în stat și principiul constituțional al autonomiei locale și descentralizării, respectiv dispoziţiile art. 1 alin. (4), art. 120 alin. (1), art. 121, alin. (1) și (2), din Constituţia României, prin faptul că: la nivel de principiu, reglementează o situație particulară, aflată în competența exclusivă a autorităților administrației publice locale; încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.
„Reglementarea se face dincolo de voința autorității administrației publice locale competente care, în mod legal și în limitele sale de competență decizională, nu a adoptat o hotărâre de consiliu local pe baza datelor cunoscute în plan local care nu justificau oportunitatea și legalitatea înființării acestui liceu. Astfel prin această lege se înfrânge voința autorității administrației publice locale, legal exprimată prin respingerea repetată în cadrul ședințelor Consiliului Local Tîrgu Mureș a acestei inițiative. Analizând dispozițiile unei legi prin care se atribuia o locuință unei persoane determinate, Curtea a precizat faptul că prin lege nu se poate dispune într-un domeniu ce intră în competența de reglementare a organelor administrației publice, iar nu a Parlamentului, care nu legiferează cu privire la drepturi cu caracter individual (Decizia Curții Constituționale nr. 970/2007).
Prin adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc se creează un precedent neconstituțional. Ori de câte ori o autoritate a administrației publice locale va respinge adoptarea unei hotărâri, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotărâre, conform competențelor sale legale și decizionale, orice parlamentar nemulțumit va iniția un proiect de lege pentru reglementarea situației care îl nemulțumește și va invoca pentru adoptarea unei legi reglementarea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc. La fel se va pune problema în situația anulării unei hotărâri a unei autorități a administrației publice locale de către instanța de contencios administrativ”, se arată în sesizarea înaintată CCR.

În actul de sesizare a CCR se mai menţionează că legea încalcă principiul constituţional al obligativității caracterului normativ al legii și principiul nediscriminării şi al egalităţii în drepturi a cetăţenilor. „Este fără echivoc faptul că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este menită a se aplica într-un singur caz, prestabilit, care să conducă strict la înființarea unei singure și concrete unități de învățământ. Mai mult, modalitatea de înfiinţare atipică a acestei unităţi de învăţământ, respectiv prin mijlocirea legii, creează o situaţie de discriminare faţă de toate celelalte unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din România”, se menţionează în documentul amintit. Nu în ultimul rând, Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc din Tîrgu Mureş ar încalca principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile, prin aceea că la art. 1 alin. (1) se menţionează că „liceul (…) îşi păstrează personalitatea juridică”, formulare de natură să instituie retroactivitatea legii.

 

Replica UDMR

 

Deputatul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a susținut astăzi, într-un comunicat de presă, că nu există niciun element de neconstituționalitate în această lege.

„PNL și PMP greșesc prin acțiunile lor care împiedică înființarea școlii. În acest moment, aceste partide folosesc orice ocazie să blocheze dialogul romano-maghiar, resping orice inițiativă importantă pentru comunitatea maghiară”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce PNL și PMP au luat decizia de a contesta la CCR legea de înființare a Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș.
Prin gestul lor, PNL și PMP trag de timp, îngreunând, astfel, procedurile legale pentru înfiinţarea liceului. Până la decizia finală a Curții Constituționale nici președintele statului nu poate promulga legea. Iar din cauza lipsei promulgării sunt întârziate și deciziile administrative care vizează înființarea școlii” – a precizat liderul UDMR.
„Mesajul transmis de PNL prin atacarea legii la CCR este unul antimaghiar, demonstrează și o atitudine ultranaționalistă. Școala nu este a UDMR-ului, nu este a formațiunii noastre, școala este a comunității maghiare locale din Tîrgu Mureș. În 2018, liberalii și Mișcarea Populară ar trebui să lupte mai degrabă cu Partidul Social Democrat și nu cu maghiarii”, a declarat președintele liderul Uniunii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că PNL și UDMR fac parte din aceeași familie politică, PPE, și este de neînțeles de ce liberalii împiedică orice gest de apropiere între cele două comunități. ”Astfel, chiar dacă nu imediat, dar pe termen lung, PNL va trebui să dea o explicație pentru izbucnirile antimaghiare și pentru atitudinea ultranaționalistă pe care o manifestă în ultima perioadă”, a conchis liderul UDMR.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • acei oamen,care lupta impotriva infiintarii scolii catolice in Targu Mures sunt oameni rai pana in maduva oaselor.Sunt miseli,invidiosi,lacomi ,non europeni.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE