Home / Eveniment / FOTOGALERIE: Trupa Phoenix, concert incendiar la Palatul Culturii din Târgu-Mureş
Phoenix a împlinit anul trecut 55 ani de la înființare (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Trupa Phoenix, concert incendiar la Palatul Culturii din Târgu-Mureş

Distribuie

Nicu Covaci, legendarul membru fondator și lider al formației Phoenix, a dat curs unui turneu național intitulat „Sinteza – Rapsodia” care a debutat în 10 februarie la Iași, și a continuat luni, 12 februarie, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș. După cum spune și titlul, turneul prezintă o fuziune între „anotimpurile” clasicului album „Cei ce ne-au dat nume” (lansat în 1972 și reeditat pe CD în 1999), și Rapsodia română în La minor a lui George Enescu. Demersul formației este tributar originilor culturii muzicale românești și se prezintă în manieră etno-rock simfonică specifică stilului consacrat Phoenix. De asemenea, turneul poate fi considerat și modalitatea formației de a saluta Centenarul Marii Uniri care se aniversează în acest an.

7 muzicieni și o sală plină

Concertul de la Palatul Culturii s-a ținut cu sala plină. Noua trupă este formată din șase muzicieni (tobe, chitară bas, clape, chitară ritmică, solist vocal și vioară electrică), plus Nicu Covaci, cel mai tânăr fiind bateristul în vârstă de 17 ani, al cărui solo de la final a ridicat pulsul audienței.

Prima parte a concertului a inclus melodii preluate de pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” și intercalate cu Rapsodia lui Enescu, urmând ca în partea a doua formația să abordeze piese clasice din repertoriul propriu, cu care publicul a rezonat la unison și ale căror versuri le-a fredonat cu înflăcărare. Dacă în prima jumătate a evenimentului audiența a murmurat și-a dat din cap în ritmul pieselor, inhibată și cuminte, în cea de-a doua, o bună parte din ea s-a ridicat în picioare, s-a eliberat de rețineri și s-a abandonat atmosferei din ce în ce mai electrizante, cântând cu tot sufletul, din toți plămânii.

Phoenix a reușit să cucerească publicul de toate vârstele, dovadă fiind faptul că în sală erau prezenți atât copii mici, cât și vârstnici care își retrăiau nostalgiile cu ochii deschiși, participând la un eveniment care odinioară se ținea pe stadion, ca acum să reverbereze sub tavanul decorat al Sălii mari a Palatului Culturii.

Final memorabil și autografe din belșug

Ultima bucată a fost și cea mai lungă, și a reprezentat o demonstrație de virtuozitate muzicală. Fiecare membru al formației, pe rând, a avut ocazia să se lanseze într-un solo liber, ca în muzica jazz, prin care să arate de ce e-n stare, după cum s-a exprimat Nicu Covaci. Ce-au reușit muzicienii să demonstreze a ridicat toată sala în picioare și a stârnit aplauze frenetice. Publicul s-a mai liniștit după ce membrii trupei au interpretat un bis și au anunțat că vor putea fi găsiți în hol pentru poze și autografe. Trecuseră deja mai bine de două ore de când începuse concertul.

Prețul biletului a inclus și un exemplar din ultimul album, intitulat „Vino, Țepeș!”, care a servit apoi ca suport pentru autografe. Doritorii au putut achiziționa și cărțile semnate de Nicu Covaci, și care au dispărut de pe masă văzând cu ochii. Asaltul admiratorilor asupra formației, în special a liderului, a durat peste o oră, timp în care s-au luat autografe, s-au schimbat vorbe, s-au făcut poze și selfie-uri și s-au creat amintiri de ținut minte o viață-ntreagă.

Abia târziu în noapte, trupa s-a eliberat, Nicu Covaci a acordat un interviu, Palatul și-a închis ușile, iar Phoenix și-a luat în cele din urmă zborul, urmând ca seara următoare, la Cluj, să ardă din nou pe scenă.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Talismanele primăverii, comercializate în centrul Târgu Mureșului

Distribuie Târgu Mureșul celebrează apropierea tot mai tangibilă a primăverii prin intermediul unui eveniment impregnat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.