Home / Administratie / Modificări legislative în domeniul stării civile

Modificări legislative în domeniul stării civile

Distribuie

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş informează cetăţenii cu privire la unele din modificările aduse Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, urmare apariţiei Legii nr.14/2018 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 33/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind actele de stare civilă și actele de identitate ale cetățenilor români.

Astfel, certificatele de naștere/ extrasele de naștere/ extrasele multilingve ale actelor de naștere emise de autoritățile străine, prin care s-a stabilit o altă filiație decât cea prevăzută de legea română, se transcriu/înscriu în registrele de stare civilă cu aplicarea dispozițiilor Codului civil referitoare la prezumţia de paternitate – copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei – şi regimul juridic al tăgăduirii paternităţii, dacă legea aplicabilă filiaţiei copilului este legea română.

„Prezumţia de paternitate operează şi în cazul în care copilul este conceput prin relaţii extraconjugale, iar în privinţa tăgadei paternităţii astfel stabilite se imune obligativitatea unei proceduri judiciare, conform articolului 429-434 din Codul Civil. În astfel de situaţii, în actul de naştere întocmit în registrele de stare civilă române ca urmare a transcrierii certificatului/extrasului eliberat de autorităţile străine, datele referitoare la tată se completează cu cele ale soţului mamei  de la momentul concepţiei şi/sau naşterii copilului. După transcriere se eliberează certificatul de naştere al copilului, care este valabil doi ani de la data eliberării”, a precizat Codruţa Sava, director executiv al Direcţiei Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş.

Un alt aspect de noutate adus de Legea nr.14/2018 se referă la efectuarea  expertizei medico-legale cu privire la data nașterii, în format an, lună, zi și sexul persoanei cu titlu gratuit, în situaţia lipsei certificatului medical constatator al nașterii.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.