Bugetul, „funcțional-pesimist”, dar votat la Târnăveni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 285 Vizualizări

Bugetul, „funcțional-pesimist”, dar votat la Târnăveni

Ședința ordinară a Consiliului Local în municipiul Târnăveni desfășurată miercuri, 14 februarie, a avut ca punct principal votarea bugetului pe anul 2018. Ședința a debutat însă cu îndelungi dezbateri legate de procesul verbal întocmit în urma ședinței ordinare din luna ianuarie. S-a invocat omiterea în procesul verbal al unor aspecte la problemele ridicate în timpul acelei ședințe. S-a ajuns la final de comun acord ca acel proces verbal să fie refăcut și revizuit în urma înregistrărilor, după care se va supune la vot. După ce s-a trecut peste acest punct, ședința ordinară a debutat cu raportul de activitate prezentat de către comandantul Poliției Târnăveni, comisar șef Ioan Ceteraș. Datele prezentate sunt îmbucurătoare, infracțiunile comise pe parcursul anului 2017 înregistrând o scădere semnificativă la toate capitolele. Lunile „de vârf” a infracțiunilor au fost martie și cele dn perioada vacanței de vară, iunie, iulie, august, furturile din locuințe fiind cele mai frecvente în acea perioadă. Comisarul șef a considerat totodată colaborarea cu autoritățile locale una foarte bună, dar a subliniat faptul că efectivele pentru asigurarea siguranței stradale sunt insufuciente, la fel și în cazul dotărilor parcului auto. Concluzia finală a fost aceea că siguranța cetățenilor pe străzile municipiului este în creștere pentru al doilea an consecutiv, lucru care se datorează atât apelurilor la numărul de urgență 112, în creștere semnificativă, dar la acest aspect a contribuit cu siguranță și sistemul de monitorizare instalat pe principalele străzi.

Înaintea primului punct, cel al aprobării bugetului, a fost propusă o modificare la ordinea de zi, anume, primul punct a fost Proiectul de hotărâre privind necesitatea și oportunitatea achiziționării unor lucrări, servicii și proiecte pe 2018, investiții care urmează a fi suportate din bugetul local. Acestea prevăd instalația de aer condiționat la SPCLEP, racordarea la rețeaua de canalizare a străzilor Griviței și Republicii, precum și la Grădinița cu PP nr. 5 și a Școlii Genrale nr.3, refacerea podețului peste râul Botorca, dar și alte achiziții și lucrări. S-a aprobat de asemenea amânarea dezbaterii punctului care prevedea Regulamentul de organizare și funcționare pentru sălile de sport de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” și Școala Gimanzială „Traian”, problema urmând a fi dezbătută și cu personalul celor două instituții de învățământ.

Bugetul a trecut fără emoții

S-a trecut apoi la aprobarea celorlate puncte din Ordinea de zi, principalul subiect fiind evident cel al aprobării bugetului pentru anul 2018. Cu amendamente propuse în special de membrii PSD din cadrul Consiliului Local și cu abținerea acestora de la aprobarea acestuia, acesta a fost aprobat cu majoritate de voturi, cu 5 abțineri. „Este un buget sărăcăcios, banii se vor termina în câteva luni, astfel anunțăm că ne vom abține”, a apreciat consilierul Emanoil Cirlea. Celelalte puncte ale ordinii de zi au trecut de comisiile consiliului și de votul celor 19 membri. Un subiect îndelung dezbătut a fost cel al evaluării secretarului municipiului. Edilul este cel desemnat pentru a face această evaluare, dar în urma propunerilor membrilor Consiliului Local, făcute în urma criteriilor de performanță stabilite. Problema de fond a fost aceea de a acorda calificative sau puncte, care duc oricum la stabilirea unui calificativ în ceea ce privește activitatea desfășurată de secretarul Ștefan Blănaru.

 

Bugetul, unul funcțional-pesimist

 

După aprobarea bugetului, care pentru anul 2018 a fost stabilit la

33,151 milioane la venituri, 36,288 la cheltuieli, așadar cu un deficit de 3,133 milioane, edilul Sotrin Megheșan ne-a oferit câteva impresii.

Reporter: Cum este structurat bugetul pentru 2018 pentru secțiunile funcționare și dezvoltare?

Sorin Megheșan: Voi spune în primul rând că este un buget funcțional-pesimist. Dacă ne raportăm la anul 2017, constatăm că din bugetul alocat lipsește aproape 24 %, lucru care se datorează în primul rând modificărilor codului fiscal. Din start, putem constata că avem un deficit în ceea ce privește funcționarea și dezvoltarea.

Rep.: Care ar fi principalele necesități ale acestui an?

S.M.: Obiectivele de bază sunt construirea unui nou pod peste râul Târnava Mică, pentru care tocmai am depus documentația, modernizarea pieței agroalimentare, demararea construirii Centrului Cultural și construirea sălii de sport de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Acestea sunt principalele obiective, dar trebuie să ținem cont și de reparațiile necesare, de urgențele care pot apărea pe parcurs, la infrastructură, educație și învățământ, deci în școli și grădinițe.

Rep.: În ce măsură considerați că va rezista bugetul cu cheltuielile de personal?

S.M.: Având în vedere că în urma Legii 153 din 2017 s-au mărit salariile, iar din 1 ianuarie salariul minim a crescut la 1900 de lei,  cheltuielile sunt foarte mari. Trebuie să recunoaștem din păcate că o sumă mare din buget va fi pentru susținerea salariilor, restul banilor urmând să fie gestionați pentru funcționare.

Rep: Care vor fi proiectele din acest an care ar urma să fie realizate prin PNDL (Proiectul Național de Dezvoltare Locală)?

S.M.: Primul ar fi drumul comunal Bobohalma, care se află deja în dezbatere.

Rep.: Cum considerați balanța venituri-cheltuieli?

S.M.: Ca în fiecare an, trebuie să ne concentrăm asupra bugetului și să căutăm mijloace pentru a ne suplimenta veniturile, pentru a echilibra balanța. În momentul de față, cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, iar excendentul din 2017 se va îndrepta spre investiții.

Rep.: De Ziua Națională s-a vorbit despre unele activități organizate cu ocazia aniversări Centenarului Marii Uniri. Aveți prevăzute cheltuieli suplimetare pentru acest eveniment?

S.M.: După aprobarea și rectificările bugetului pe care le vom avea, ne vom concentra și asupra evenimentelor culturale legate de sărbătorirea Centenarului. Vor fi cu siguranță evenimente pe care le vom dedica acestei sărbători, pe care le vom organiza în colaborare cu instituțiile de educație și învățământ, dar despre cheltuieli încă nu s-a discutat.

Rep.: Ați avut încoieli privitoare la votarea bugetului?

S.M.: Sunt de acord cu ceea ce s-a spus, este un buget într-adevăr sărăcăcios comparativ cu anul 2017, dar nu ne păcălim unii pe ceilalți. Noi am avut o ședință cu comisiile, cu întregul executiv, unde au fost specificate toate aceste probleme, astfel încât aprobarea acestuia nu a fost o problemă. Va trebui în schimb să căutăm alte surse de venit și să ne concentrăm asupra priorităților.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE