Home / Politic / Cristian Chirteş, interpelare la ministrul Transporturilor pe tema eşecului Centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş

Cristian Chirteş, interpelare la ministrul Transporturilor pe tema eşecului Centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş

Distribuie

Președintele Partidului Național Liberal (PNL) Mureș, senatorul Cristian Chirteș, a susținut miercuri, 14 februarie, în plenul Senatului, o declarație politică în cadrul căreia a solicitat o serie de răspunsuri din partea ministrului Transporturilor, Lucian Șova și a conducerii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în legătură cu stadiul proiectului centurii de ocolire a Târgu-Mureșului.

Declarația politică a senatorului Cristian Chirteș vine ca urmare a semnării, în data de 29 decembrie 2017, a unui Acord de voinţă al părţilor privind încetarea contractului de execuţie „Construcţia variantei de ocolire Târgu-Mureş”. Semnatarii documentului sunt Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de beneficiar și antreprenorul CopisaConstructoraPirenaica SA.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a justificat această reziliere, “având în vedere necesitatea revizuirii proiectului tehnic, precum şi costurile mari legate de execuţia lucrărilor conform proiectului revizuit”.

Cristian Chirteș a reamintit în plenul Senatului că, în termeni contractuali, documentele pentru realizarea lucrărilor au fost semnate în anul 2014, la o valoare de 134,7 milioane lei, pentru realizarea unei Centuri ocolitoare în lungime de 11,643 kilometri.

 

Având în vedere blocarea acestui proiect deosebit de important pentru dezvoltarea județului Mureș, senatorul Cristian Chirteș a solicitat răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Cine expertizează lucrările executate până în prezent?

„S-au solicitat precizări dacă această expertiză va verifica în mod comparativ situațiile de lucrări cu devizul general și dacă, în paralel, CNAIR are în intenție realizarea unei expertizări tehnice de către un expert atestat, care să emită un Raport pentru stadiul fizic curent al lucrării. De asemenea, s-au cerut precizări dacă aceste rapoarte se vor referi și la riscurile privind conservarea și modul de conservare a stadiului curent”, a precizat senatorul Cristian Chirteş.

  1. De ce rezilierea contractului a avut loc doar la sfârșitul anului 2017, având în vedere că în data de 24 mai 2017 a fost emisă o înştiinţare de Remediere pentru mobilizare necorespunzătoare şi ritmul de lucru scăzut al Antreprenorului, cu termen 31 iulie 2017?
  2. Cine răspunde din punct de vedere material pentru întârzierea unui proiect început acum aproape patru ani și din care s-a realizat puțin peste 30%?

2În acest sens, conducerile Ministerului Transporturilor și CNAIR au fost solicitate în sensul indicării numelor persoanelor care au făcut parte din echipa de implementare a proiectului din partea beneficiarului, conform contractelor, fișelor de post și a corespondenței scrise”, a punctat senatorul Cristian Chirteş.

  1. Când va demara procedura de achiziție pentru continuarea lucrărilor și care este graficul de execuție estimat în vederea finalizării lucrărilor?

„Termenul de finalizare, conform ultimului grafic de execuţie actualizat şi prezentat de către fostul Antreprenor la data de 31 mai 2017, dar neaprobat, este 29 aprilie 2019”, a arătat liderul PNL Mureş.

Senatorul Cristian Chirteș a solicitat din partea ministrului Transporturilor răspunsuri în scris la întrebările din respectiva declarație politică.

(Redacţia)

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

1 comentariu

  1. Corect este Tîrgu Mureș, nu Targu-Mureș!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.