Home / Invatamant / Elevii mureșeni se mobilizează împotriva noilor planuri-cadru

Elevii mureșeni se mobilizează împotriva noilor planuri-cadru

Distribuie

Elevii mureșeni, reprezentați de Consiliul Județean al Elevilor Mureș (CJE), nu sunt și nici nu pot fi de acord cu niciuna dintre cele trei variante de planuri-cadru supuse dezbaterii publice de Ministerul Educației. În opinia acestora, toate variantele propuse sunt rigide și necorelate cu necesitățile reale ale elevilor, dar și cu necesitățile societății. Aceștia au convenit să susțină petiția lansată de organismul național, document care vorbește despre noile planuri-cadru ca fiind concepute pentru sacrificarea unei întregi generații.

Programă neadaptată necesităților

Elevii mureșeni au ajuns la concluzia că nu mai pot asista pasivi atunci când se iau decizii privitoare la viitorul lor fără măcar a fi consultați. Printre altele, ei consideră că numărul orelor cuprinse în așa-numitul trunchi comun este mult prea mare (19 – n.red.), față de cele din curriculumul diferențiat sau aflat la decizia școlilor, dar au semnalat și imposibilitatea fizică de a urma unele cursuri opționale, din lipsă de profesori și resurse. În alte cazuri, disciplinele studiate nu sunt corelate cu profilul liceului și nici cu materiile propuse pentru susținerea examenului de bacalaureat. ”La noi de exemplu, orarul este complet aiurea. Avem în clasa a 9-a și a 10-a câte două ore de fizică și două de TIC, în condițiile în care în ultimii doi ani de liceu noi nu mai facem nici fizică nici TIC. În schimb dăm teză la biologie și dăm Bac-ul la istorie”, a arătat o reprezentantă a elevilor târgumureșeni. Exemplul ridicat de aceasta este doar un exemplu asupra privirii superficiale pe care Ministerul Educației o are asupra opționalelor, a fost de părere fostul președinte al CJE Mureș, Alexandru Todea. ”Este rezultatul ciopârțirii unui model pe care l-au avut acum mulți ani, iar efectele se răsfrâng asupra elevilor”, a subliniat Todea.

De două decenii, problemele sub preș

Reprezentanții elevilor mureșeni au respins acuzațiile Ministerului Educației cum că ar avea cereri și doleanțe nerealiste și care nu pot fi puse în practică. ”De câte ori au fost astfel de discuții, noi am prezentat și variante de planuri cadru făcute de reprezentanții Consiliul Național al Elevilor, împreună și ajutați de o mulțime de profesori cu reală expertiză. Am venit cu soluții care vizau în special alcătuirea unui trunchi comun mai subțire precum și acordarea posibilității elevilor ca aceștia să-și îndrepte atenția mai degrabă către domeniile proprii de interes”, a atras atenția Todea. După dezbateri intense, elevii au convenit că trebuie să profite de oportunitatea dezbaterii publice pentru a-și face auzită vocea. ”Nu facem adunări doar de dragul adunărilor. Acum este momentul să și facem ceva, nu doar să ne plângem. Trebuie să ne gândim poate nu neapărat la noi, dar măcar la copiii noștri. Nu mai putem continua ca până acum, de două decenii ascundem problemele sub preș. Tot ce facem este pentru noi și este o oportunitate de care trebuie să profităm la maxim. Eu cred că nici măcar profesorii nu sunt mulțumiți de planurile-cadru. O modernizare a acestora ar fi și în beneficiul lor, dacă îmbunătățim sistemul toată lumea are doar de câștigat”, a concluzionat președintele CEJ Mureș, Ștefan Manea. În urma ședinței, s-a convenit ca dezbateri privind modificările propuse să fie organizate cu toți elevii din județ, prin care aceștia să fie informați despre modificările care îi vizează dar și pentru a-i îndemna să susțină prin semnătură petiția lansată de CEN.

Adunarea extraordinară a Consiliului Județean al Elevilor din Mureș a avut loc miercuri, 14 februarie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean.

Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.