Home / Politic / În 1400 de pagini, ex-deputatul Moisoiu își retrăiește activitatea parlamentară

În 1400 de pagini, ex-deputatul Moisoiu își retrăiește activitatea parlamentară

Distribuie

Vineri seara, la vremea când ne gândim cum ne petrecem sfârșitul de săptămână am participat, la Centrul de Dezbateri Socio-Politice și Culturale Emil Dandea, după ce am pășit pe niște bucăți de granit instabile, aducându-mi aminte de instabilitatea pe care am resimțit-o în anii post-revoluționari, la lansarea cărții „Deputat PRM de Mureș. Implicare în exercitarea mandatelor parlamentare 2000 – 2004 și 2004 – 2008”, semnată de fostul parlamentar Adrian Moisoiu, care a împlinit în ianuarie 80 de ani. Cele 3 volume conțin în 1400 de pagini declarații politice, interpelări, întrebări, inițiative legislative ale ex-parlamentarului și nu numai.

 

Evenimentul moderat de profesorul Simion Bui, fost director al Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian”, a fost presărat cu tot felul de discursuri politicianiste și naționalist-extremiste – mă voi apleca și asupra acestora într-o ediție viitoare – până să ajungem la motivul pentru care eram acolo, lansarea cărții ex-parlamentarului Adrian Moisoiu, care a strâns, în 1400 de pagini, o parte din activitatea sa parlamentară din cele două legislaturi în care a reprezentat județul Mureș în Parlamentul României din partea Partidului România Mare (PRM), 2000-2004 și 2004-2008.
“Sunt foarte emoționat, poate se simte și în voce că e puțin răgușită. Nu credeam că această chemare, această invitație pentru această seară va avea acest ecou. Pentru că oricum din 2008 până în 2018 au trecut aproape 10 ani de când nu am mai fost în Parlament. Am avut un mare lider de partid, Corneliu Vadim Tudor. Și Corneliu Vadim Tudor m-a învățat ceva atunci când am fost în Parlament alături de dânsul: “Dacă iei cuvântul, pregătește-te, încearcă să scrii ca să fii mai concis, să nu te lungești și să nu îți scape idei”. Acesta e motivul pentru care mi-am făcut o mică prezentare”, și-a început autorul prezentarea cărții.
Volumele le-a caracterizat apelând la un citat celebru – “În viață nu contează pașii pe care îi faci, nici încălțămintea pe care o porți, contează urmele pe care le lași” și mulțumindu-le celor care i-au susținut inițiativa – soția sa Lidia Gabriela, prof. dr. Mariana Chețan, jurnalistul Alin Genescu, deputatul Lazăr Lădariu, directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultura Nicolae Băciuț, prof. univ. dr Iulian Popescu.
Nu a uitat în discursul său de început să le mulțumească primarilor sau ex-primarilor care erau prezenți în sală și care au câștigat, la un moment dat, mandatele de edil din partea PRM – Lucreția Cadar – Deda (în funcție), Vasile Dumitru Dan – Ibănești (în funcție), Emanoil Hurdugaci – Chiheru de Jos (fost primar). Dar și pe alte persoane care au fost reprezentanți ai PRM sau care au făcut propuneri susținute de această formațiune – dr. Alexandru Deac, primarul municipiului Târnăveni (decedat), Nicolae Neagu – fostul inspector școlar general, Iuliana Popa, secretar al municipiului Tîrgu Mureș.

 

Despre carte, România și, să nu uităm, UDMR

 

Ex-deputatul Moisoiu critică în volumele pe care le-a scris atitudinea unor politicieni care s-au aliat cu UDMR.
“În toată activitatea mea parlamentară nu am uitat că sunt deputat de Mureș, județ cu probleme etnice deosebite, că, potrivit articolului 1 din Constituție, România este un stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil. Că aceeași Constituție prevede la articolul 13 că, în România, limba oficială este limba română și ca atare toți cetățenii trebuie să o cunoască și să o respecte, iar la articolul 14 se prevede Capitala României este municipiul București. Nu am uitat că, după 1990, societatea românească a cunoscut schimbări neimaginabile cândva, guvernele care s-au succedat la conducere uitând de prea multe ori că Transilvania este locuită în marea ei mare parte de cetățeni de naționalitate română. Diverse guverne au invitat cu regularitate în conducerea țării pe reprezentanții celor care vor să sfâșie țara”, a spus acesta.
În acest context, fostul parlamentar l-a amintit pe fostul lider al UDMR, Markó Béla, căruia statul vecin, Ungaria, i-a conferit titlul de Cavaler al Marii Cruci a Ordinului de Fidelitate pentru Patrie
“Vă întreb pe dvs.: un asemenea cavaler care este fidel statului maghiar, pentru că acolo a primit aceasta, descoperă foarte multe lucruri, noi îl propunem prim-vicepremier al României, ba, la un moment dat, când premierul a fost plecat, el conducea țara. Ce fidelitate poate să aibă o asemenea persoană față de România și să respecte legile noastre?”, a punctat Adrian Moisoiu.
Discursul naționalist a continuat, amintind de ce și cum a apărut Uniunea Vatra Românească, organizație al cărei membru fondator a fost, îndeplinind și funcția de prim vicepreședinte al filialei Mureș între 1990-1991.
“Nu am uitat că neprietenii ne contestă istoria și vechimea pe acest pământ și ca urmare în 1990 am fost determinați să înființăm Uniunea Vatra Românească, stânca de care s-a spart valul iredentist”, a subliniat ex-parlamentarul.
Deputatul a amintit că a criticat alianțele încheiate de anumite partide pentru a rămâne la guvernare cu UDMR și care au însemnat desființarea secției române la Liceul Teoretic Bolyai Farkas, continuată astăzi cu înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic în detrimentul Liceului Unirea.
În lucrare, ex-parlamentarul a mai inclus diverse aniversări și comemorări ale unor personalități și a unor evenimente importante pentru România.
“Atunci, în 2002, s-au împlinit 90 de ani de la nașterea lui Emil Palade, singurul român care a primit Premiul Nobel, moment în care, într-o declarație politică, am propus ca numele său să fie acordat Universității de Medicină și Farmacie să fie acordat Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș. Din păcate, luând legătura cu rectoratul, mi s-a spus că nu e cazul. Și propunerea a căzut. Era singura universitate din România care nu avea și nu are un nume”, ne-a mai spus Moisoiu din cuprinsul cărții.
Volumele mai cuprind pagini dedicate privatizării frauduloase a stațiunii Sovata și subvenționarea serviciilor secrete maghiare – așa susține fostul deputat, discriminării de care au avut și au parte românii din Harghita și Covasna și propunerii legislative pe care a făcut-o referitoare la statutul majorității de naționalitate română din aceste județe, majoritari, dar minoritari, inițiativelor privind sprijinirea veteranilor de război, introducerea religiei în școală, acordarea a 6 % din PIB pentru învățământ, fonduri pentru modernizarea Aeroportului Transilvania, pentru construire sau reparare de biserici și implicarea în problema personalului medical și altele.
Ca o notă personală e puțin ciudat să participi la un eveniment cu care nu rezonezi nici măcar parțial, pentru că ai o viziune distinctă asupra vieții și trăirii în acest județ, poate pentru că te-ai născut aici și nu ți-ai pus probleme asupra conviețuirii interetnice și cu atât mai puțin nu i-ai perceput și nu îi percepi pe oamenii de altă etnie ca dușmani ai tăi…

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.