Mesajul consilierilor judeţeni UDMR la Întâlnirea Aniversară „Consiliul Judeţean Mureş – 25 de ani de existenţă” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 463 Vizualizări

Mesajul consilierilor judeţeni UDMR la Întâlnirea Aniversară „Consiliul Judeţean Mureş – 25 de ani de existenţă”

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă discursul integral susţinut de consilierul judeţean Kovács Levente, care a transmis mesajul consilierilor judeţeni UDMRcu ocazia Întâlnirii Aniversare „Consiliul Judeţean Mureş – 25 de ani de existenţă”, eveniment organizat joi, 22 februarie, în sala mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş.

„Stimate domn președinte, stimați domni vicepreședinți, domnule prefect,

Stimați domni și doamne deputați și senatori

Stimați foști și prezenți colegi consilieri județeni, stimați primari și viceprimari

Stimate doamne și stimați domni,

În ultimul sfert de veac, sistemul instituțional al României a parcurs un drum lung; s-a reconstituit după schimbarea regimului, dar urmele acelui regim le mai putem simți pe alocuri, nu ne-am putut lepăda în întregime de ele.

Cei care în ultimii 25 de ani au acceptat conducerea consiliilor județene și pozițiile de consilieri nu au avut o misiune ușoară. A trebuit să facă ordine într-o situație atât de dezordonată încât această muncă s-ar dovedi o provocare extrem de mare pentru oricare dintre noi.

Astăzi nu sărbătorim doar o aniversare simplă, ci o epocă, o generație. Azi și aici avem ocazia să ne aflăm în compania unor oameni care în ultimul sfert de veac au făcut multe pentru comunitatea noastră, asigurând menținerea comunității și determinând viitorul ei. Este straniu ca la vârsta de 30 de ani să faci retrospectiva celor 25 de ani care au trecut, dar aceasta trebuie făcută de toți; cu toții trebuie să ne cunoaștem trecutul recent și înaintașii noștri, dacă dorim să fim persoane publice.

În urmă cu 25 de ani, în județul Mureș a pornit un proces de rezultatele căruia putem să fim mândri cu toții, și a cărui moștenire și virtuți trebuie să le perpetuăm.

Eu aș dori să putem trăi într-o societate unde nu suntem stigmatizați pentru că dorim să aplicăm legile țării; aș dori să construim o țară, un județ care se bazează pe temelii stabile, unde nu se caută portițele legale pentru decapitarea unor instituții pentru simplul motiv că șeful acesteia dorește să asigure drepturile minorităților, garantate de lege, sau caută soluții legale la dorințele comunității.

Aș dori un județ în care instituțiile statului nu sunt folosite pentru desființarea unei instituții de învățământ.

Aș dori un județ unde nu se joacă cartea etnică pentru acumularea de capital politic, ci se lucrează la realizarea unor proiecte care să ducă la creștere economică și la un trai mai bun pentru toți pe termen lung.

Doamnelor și domnilor,

Se spune că judeţul Mureş este un judeţ complicat. Este o afirmaţie corectă, dacă privim judeţul nostru ca pe o Transilvanie în miniatură cu 2 etnii bine reprezentate, dar şi cu multe alte minorităţi naţionale. Tocmai de aceea acest judeţ trebuie condus în aşa fel încât toţi cei 500.000 de cetăţeni să se simtă reprezentaţi, iar doleanţele lor să fie satisfăcute, indiferent că sunt maghiari, români, saşi sau romi.

Consiliul județean, prin dialog, a fost mereu în stare să păstreze echilibrul, un rezultat pentru care trebuie să putem să mulțumim fiecărui consilier, fost și prezent, respectiv lideri ai organizațiilor politice. Aceasta nu a fost o sarcină ușoară, și nu este nici azi, deoarece mereu există pericolul ca oricare dintre părți care se află în dialog să fie acuzat de trădare. Sau, și mai rău, soluția unei probleme simple de administrație publică se politizează în exces și i se atribuie un caracter etnic. Din păcate și azi există politicieni care nu fac altceva decât să provoace și să stârnească tensiuni. Încearcă să ne dezbine. Însă din fericire până acum nu au reușit să facă acest lucru, și dacă ne păstrăm mintea limpede, nici nu o să reușească.

O astfel de aniversare este un bun prilej pentru a spune că noi dorim să construim un județ Mureș și o țară, împreună cu societatea majoritară, unde ne vom putea păstra identitatea națională și putem să trăim în sensul acesteia, cu toate caracteristicile sale. Pentru că aceasta este esența dăinuirii noastre. Așa putem să rămânem o comunitate care creează și menține valori. Nu încape îndoială că și noi am contribuit la dezvoltarea acestui județ și a acestei țări. Ajunge doar să ne gândim la faptul că Palatul Culturii și clădirea Consiliului Județean s-au construit în timpul mandatului primarului Dr. Bernády György. Aceste două capodopere arhitectonice sunt azi simbolurile județului și orașului nostru.

Stimate doamne și stimați domni!

În 25 de ani am parcurs un drum lung. În ultimul sfert de veac am avut parte de numeroase provocări. Fără îndoială că dumneavoastră și noi de asemenea am avut nevoie de multă responsabilitate și curaj ca să ne asumăm poziții de președinte al consiliului județean, vicepreședinte și consilier.

Administrația de zi cu zi nu este o sarcină minoră pentru nici unul dintre noi. Tocmai de aceea trebuie să privim spre viitor împreună și să formulăm obiective care vor înfrunta provocările următoarelor 25 de ani.

Trebuie să aducem serviciile publice mai aproape de cetățeni, trebuie să reducem birocrația excesivă, trebuie să dezvoltăm infrastructura, și trebuie să punem accent pe proiectele care aduc dezvoltarea economică.

Pentru acestea vă doresc multă putere!”

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE