Share

Home / Politic / (Re)înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, contestată de liberali. Argumentele senatorului Cristian Chirteş

(Re)înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, contestată de liberali. Argumentele senatorului Cristian Chirteş

Senatorul PNL Cristian Chirteş a declarat joi, 22 februarie, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Mureş, că formaţiunea sa a sesizat Curtea Constituţională a României în cazul legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, întrucât aceasta nu este un act de reglementare a unor relaţii şi nevoi sociale, ci este conceput să nască efecte juridice concret determinate şi nu valabil universale pe tot teritoriul ţării.
“Avem convingerea că judecătorii CCR vor analiza în consecinţă, pe puncte bine conturate şi precise, aşa cum s-a dovedit în celelalte sesizări ale PNL (…) Sunt argumente pe care eu le-am adus şi în şedinţa de plen în Senat. În primul rând încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi principiul constituţional al autonomiei locale şi descentralizării, acest aspect este exclusiv atributul autorităţii publice locale de a întocmi reţeaua şcolară, la nivelul întregii ţări, nu numai la nivelul municipiului Târgu-Mureş. La nivel de principiu reglementează o situaţie particulară aflată efectiv în sarcina autorităţii publice locale, plus se încalcă principiul obligativităţii caracterului normativ al legii şi principiul nediscriminării cetăţenilor. Nu este un act de reglementare a unor relaţii şi nevoi sociale, ci este conceput să nască efecte juridice concret determinate şi nu valabil universale pe întreg teritoriul ţării”, a spus senatorul liberal.
Cristian Chirteş a arătat că un alt punct din sesizarea PNL se referă la principiul neretroactivităţii legii civile, deoarece se scrie în lege că LTRC dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, ceea ce nu ar fi corect, întrucât “când înlocuieşti o entitate juridică cu alta, ea dobândeşte altă personalitate juridică”.
Senatorul a precizat că dată fiind sentinţa definitivă a Curţii de Apel Târgu-Mureş, prin care a fost anulată decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş de înfiinţare a LTRC, Liceul Teologic Romano-Catolic nu are personalitate juridică.

(Sursa: www.agerpres.ro)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Casă arsă în totalitate în comuna Solovăstru

Detașamentul de pompieri Reghin a intervenit, duminică 19 ianuarie în jurul orei 8:30 dimineața pentru …

Share
Share