EXCLUSIV! Interviu cu Virgil Octavian Frîncu, asistentul medical din Iernut ajuns manager zonal în sistemul medical privat din Marea Britanie! Iernut
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4423 Vizualizări

EXCLUSIV! Interviu cu Virgil Octavian Frîncu, asistentul medical din Iernut ajuns manager zonal în sistemul medical privat din Marea Britanie!

Cotidianul Zi de Zi vă propune un interviu cu Virgil Octavian Frîncu, absolvent al Şcolii Postliceale „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş, specializarea asistent medical generalist, promoţia 2014, care în prezent îşi desfăşoară activitatea în domeniul geriatriei, în Marea Britanie. Începând din luna martie a acestui an, tânărul originar din Iernut va deţine funcţia de manager zonal în cadrul companiei britanice HC-One, cea mai importantă reţea de cămine pentru persoane vârstnice din Marea Britanie. Astfel, Virgil Frîncu va coordona, împreună cu alţi colegi, activitatea mai multor cămine pentru persoane vârstnice din Ţara Galilor…

Reporter: Ce v-a determinat să vă alegeţi specializarea de asistent medical generalist?

Virgil Octavian Frîncu: În anul 2010 am decis să mă înscriu la această şcoală, să mă dezvolt în acest domeniu. Eram student în anul 3 la o altă facultate şi stând la o discuţie cu un prieten care absolvise liceul şi urma să se înscrie la o şcoală superioară, l-am convins să se înscrie aici. Şi pentru că el nu vroia să meargă singur, am decis să mergem împreună. În alt ordine de idei, am ales să fiu asistent medical pentru că întotdeauna mi-am dorit să pot să fiu alături de oameni, să îi ajut şi să îi salvez. Aşa am început să lucrez la SMURD, în 2012…

Rep.: Ce aţi simţit la absolvire?

V.O.F.: Am simţit că am bagajul de cunoştinţe teoretice, dar şi practice, deoarece lucram la SMURD de mai bine de doi ani. Am simţit că sunt pregătit să fiu asistent medical, pregătit să îmi continui cariera. Am fost mulţumit după cei trei ani de studii aici. Am învăţat foarte multe lucruri utile, motiv pentru care transmit mulţumiri colectivului de profesori, în special doamnei Cistelican.

Rep.: Cum aţi ajuns în străinătate?

V.O.F.: Am ales să plec în 2014, după ce am absolvit. Vroiam o schimbare, cel puţin atunci credeam că nu voi sta mult timp plecat. Aveam planuri să stau aproximativ un an. Am ales Marea Britanie pentru că aveam deja prieteni care munceau acolo, unii chiar asistenţi medicali, şi în 4 februarie 2015 am plecat.

 

Rep.: Care a fost traseul profesional pe care l-aţi urmat în Marea Britanie?

V.O.F.: Până acum, mi-am desfăşurat activitatea în Bristol, în sud-vestul Angliei, şi din 12 martie voi începe activitatea la un nou loc de muncă în sudul Ţării Galilor, cum am precizat mai devreme.

Rep.: Ce diferenţe aţi sesizat între sistemul de sănătate britanic şi cel din România?

V.O.F.: Fără doar şi poate, asistenţii medicali şi medicii de aici sunt la fel de bine pregătiţi ca şi cei de afară sau mai bine. Nu se pune problema asta, doar că în Marea Britanie se investeşte mult mai mult în sistemul de sănătate. Eu am lucrat pe partea de geriatrie, îngrijirea persoanelor vârstnice, domeniu unde statul îi ajuta şi îi sprijină mai mult pe vârstnici.

Rep.: În ce constă activitatea dumneavoastră din Marea Britanie?

V.O.F.: Mi-am început activitatea ca asistent medical. Am avut noroc că tutorele pe care îl aveam când am început acolo a văzut în mine potenţial, mai mult decât un asistent medical. După nouă luni în care am lucrat ca asistent medical, a devenit vacantă o poziţie de asistent şef şi încurajat de directorul adjunct de atunci să aplic pentru respectiva poziţie, am aplicat. Am trecut de interviu şi pasiunea mea pentru management a început să ia amploare. Am lucrat ca şef de secţie aproximativ şase luni, când într-un alt cămin pentru vârstnici dintr-o companie soră care deţinea mai mult de 200 de cămine în Marea Britanie era nevoie de un director adjunct. Am aplicat, am trecut de două interviuri şi am lucrat acolo până în iulie 2017, aproximativ 14 luni. Acolo s-a investit foarte mult în mine pe plan profesional, multă pregătire, multe cursuri, deoarece am decis să mă îndrept spre partea de management. Ştiam că vreau să ajung un manager zonal cândva, acesta era visul meu. Firma m-a înscris şi la o şcoală de management şi leadership în domeniu şi am ajuns să lucrez ca manager general într-un alt cămin pentru vârstnici, unde am avut rezultate foarte bune în doar şase luni. Acum cariera mea cu această companie s-a terminat, deoarece visul meu s-a îndeplinit. Am fost acceptat la cea mai mare companie din Marea Britanie, HC-One, care deţine 320 de cămine, şi voi face parte din managementul zonal.

Rep.: Ce presupune fişa postului de manager zonal?

V.O.F.: Un manager zonal are datoria să sprijine toate echipele cu care lucrează şi este direct responsabil pentru rezultatele fiecărui cămin din portofoliu. Printre atribuţii se numără şi recrutarea de personal, analize de piaţă şi pregătirea noilor manageri care se face după politicile şi valorile companiei. Astfel, încă din etapa recrutării, căutăm personal cu potenţial, pentru ca integrarea în companie să fie cât mai uşoară, iar rezultatele să nu întârzie să apară.

Rep.: Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă un asistent medical bun?

V.O.F.: Cred că trebuie să fii pasionat, trebuie să îţi placă să ajuţi oameni, să vii în sprijinul lor, indiferent în ce ramură medicală activezi.

Rep.: Ce planuri de viitor aveţi?

V.O.F.: Sunt stabilit acolo momentan, intenţionez să rămân o perioadă lungă de timp în Marea Britanie, dar spre sfârşitul carierei visez la ceva mai însorit.

Rep.: E mare diferenţa de venituri dintre un asistent medical din România şi unul din Marea Britanie?

V.O.F.: Da, în 2015, când am plecat, salariul de acolo era de zece ori mai mare decât salariul meu de la SMURD Iernut.

Rep.: Aveţi vreo recomandare pentru viitorii absolvenţi care vor deveni asistenţi medicali? Ce să facă după absolvire?

V.O.F.: Orice ar vrea să facă, dacă ei au un vis, un obiectiv, să îşi urmeze visul, să lupte, să muncească pentru visul lor. Eu asta am făcut în ultimii trei ani şi mi s-a îndeplinit visul. Dacă eşti pasionat de ceea ce faci, dacă eşti ambiţios, dacă munceşti şi dacă ai cunoştinţele acumulate la Şcoala Postliceală „Dimitrie Cantemir”, atunci ai o mare şansă să ajungi ceea ce îţi doreşti. Pe această cale, mulţumesc tuturor celor de la Şcoala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş pentru că au fost foarte susţinători cu mine, cu toată lumea de fapt, şi au fost foarte înţelegători.

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE