FOTO: LitArt cu mult umor și muzică de calitate Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 742 Vizualizări

FOTO: LitArt cu mult umor și muzică de calitate

Cea de-a doua ediție a Atelierului LitArt din acest an a avut loc marți, 27 februarie, ora 18:00, la Zambara Bistro & Lounge, într-o companie restrânsă, dar selectă. Mediana Stan, Armina Flavia Adam și Adrian Armand Giurgea și-au citit din creații, iar Constantin Nicușan a contribuit cu feedback-ul critic necesar care a fost, prin excelență, unul motivant pentru poeții de față.

„Armina Flavia Adam are deja o poziție bine definită în stilul care o reprezintă și, chiar dacă am fi tentanți să o încadrăm strict în poezia strict feminină sau feministă, ea scrie o poezie foarte bună și cred că inclusiv claviatura este suficient de amplă ca să o considerăm o poetă de perspectivă” a considerat Constantin Nicușan. Criticul crede că poezia trebuie să reflecte particularitatea creatorului și, prin urmare, să fie inconfundabilă.

„Armina Flavia Adam are notă de originalitate marcantă. Reușește să se detașeze de lecturile citite și ne aduce propriul univers. Practic, încotro se întoarce privirea ei, transformă în poezie universul respectiv. Inegalități există, dar s-ar putea ca în aceste poezii care mi se par inegale, până la urmă să fie vorba și de profunzime. O poezie profundă trebuie recitită, nu îi poți da interpretarea definitivă la prima vedere” a precizat Constantin Nicușan. Acesta a propus, de asemenea, să fie invitați actori pentru a citi, considerând că nu întotdeauna autorul își pune cel mai bine în valoare propria creație, dar s-ar putea ca cineva venit din afară să sesizeze anumite valențe lirice pe care să le exprime cu talent și să potențeze, astfel, calitatea receptării textelor.

Adrian Armand Giurgea, fondator al Atelierului LitArt și a revistei cu același nume, a fost de părere că, ținând cont de calitatea scriiturii, dar și de consistența operei, Armina Flavia Adam ar trebui să inițieze demersurile pentru a fi admisă în Uniunea Scriitorilor. Același sfat i-a fost acordat și Medianei Stan, cu observația că autoarea s-ar putea să nu întrunească una dintre condiții, care presupune două reacții critice pentru fiecare dintre cele minimum trei cărți care se cer în bibliografia aplicantului.

Cuvinte și ritmuri

Parteneriatul cu Asociația Șansă competițională a continuat, iar participanții au beneficiat din nou de talentul și dedicația unor elevi ai Liceului vocațional de Artă Târgu-Mureș, care au interpretat arii de muzică clasică. De această dată, a fost vorba de Diana Ioniță (vioară), elevă în clasa prof. Engel Lajos, și de Cristina Laszlo (corepetitor la pian), a căror intermezzo muzical a fost primit călduros de către public. Și-a mai dat concursul și Narcis Socaciu, care a interpretat la pian un fragment din coloana sonoră a filmului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, apoi partea de pian a filmului „Ciuleandra”.

Ultimul cititor al serii a fost Adrian Armand Giurgea, aflat acum în dublă ipostază, de gazdă și de poet. Acesta a prezentat publicului câteva poezii recente, dar și o selecție aleatorie din volumul „Căutări în clepsidră”.

Invitație la râs

Cum umorul ar trebui să fie o componentă indispensabilă unei vieți sănătoase și, de ce nu, chiar fericite, ediția de față a lansat o invitație tuturor celor participanți să vină la înaintare cu câte un text umoristic pentru a descreți frunțile celor de față și a le redescoperi proprietățile terapeutice ale râsului.

Astfel, poetul Nelu Mărginean, aflat în public, a recitat un lung poem parodic care a fost savurat și întâmpinat cu râsete și aplauze de către audiență. Armina Flavia Adam a venit pregătită și a citit parodii ale poemelor „Lacustră” și „Pastel” de George Bacovia, și „Trandafirul alb” de Nicu Murgășanu. Parodia lăsată la urmă a fost, cronologic vorbind, prima pe care autoarea a scris-o, și pentru care a obținut, anul trecut, Premiul 2 la Concursul „Alb-Umor” de la Alba Iulia.

La finalul întâlnirii s-au anunțat deja pe lista cititorilor ediției lunii martie Nelu Mărginean și Adrian Rentea (un alt veteran al Atelierului LitArt). Rămâne de sperat că audiența va fi mai numeroasă și că discuțiile post-lecturi vor fi, în consecință, mai bogate atât numeric, cât și sub aspectul ideilor.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE