Home / Cultură / Istoricul Vasile Netea omagiat la 29 de ani de la trecerea în eternitate

Istoricul Vasile Netea omagiat la 29 de ani de la trecerea în eternitate

Distribuie

Istoricul și cărturarul Vasile Netea va fi omagiat marți, 6 martie la Deda, cu ocazia împlinirii a 29 de ani de le trecerea sa în neființă. Momentul va fi marcat  cu prilejul Simpozionul Național „Vasile Netea – istoric al unității  naționale a românilor”. Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Deda, Direcția Județeană de Cultură Mureș, Protopopiatul Ortodox Român Reghin, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin, Fundația Culturală „Vasile Netea”, Despărțământul Central Județean Mureș al Astrei și Liceul Tehnologic „Vasile Netea”.

Programul va debuta la ora 10:30 cu slujba parastasului săvârșită de un sobor de preoți  urmată de depunerea de coroane și jerbe de flori la mormântul cărturarului din comuna Deda. Începând cu ora 11:00, la sediul Primăriei Deda va avea loc Simpozionul Național „Vasile Netea – istoric al unității  naționale a românilor”, coordonator dr. Florin Bengean.

Personalitate marcantă a culturii române, a celei transilvănene în mod special, istoricul Vasile Netea s-a remarcat printr-o activitate amplă de cercetare a istoriei Transilvaniei, reliefată în lucrări precum „Istoria Memorandului românilor din Transilvania și Banat”, ”Lupta românilor din Transilvania pentru libertatea naţională 1848-1881”,”Pe drumul unităţii naţionale” și  „O zi din istoria poporului român – 1 Decembrie 1918”, căreia i se va da o importanță deosebită în cadrul simpozionului.

„În Anul Centenarului sărbătorim  100 de ani de la Marea Unire. De aceea, se cuvine să-l cinstim așa cum se cuvine pe Vasile Netea, unul din marii istorici ai unității poporului român . În scrisul său Vasile Netea a reliefat marele act al unirii de la 1 Decembrie 1918 prin una din lucrările sale foarte importante intitulată „O zi din istoria Transilvaniei, 1 Decembrie 1918”, o lucrare mică ca și dimensiuni, dar mare ca și importanță din punct de vedere istoric. De asemenea, Vasile Netea  în scrisul său prezintă firul roșu în istorie al ideii ide unitate națională a poporului român, prezintă marile evenimente, încă din timpurile îndepărtate, toate culminând cu realizarea actului unii de la 1 Decembrie 1918. Pentru dedeni este o onoare și o bucurie că în fiecare an  îl comemorează și în evocă pe unul dintre cei mai iluștrii fii ai săi, Vasile Netea, care s-a născut la Deda, loc unde își doarme somnul de veci”, ne-a declarat dr. Florin Bengean, coordonatorul simpozionului dedicat istoricului Vasile Netea.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.