Home / Social / 6 martie, Ziua Națională a Ghanei

6 martie, Ziua Națională a Ghanei

Distribuie

Ghana, sau Republica Ghana, este o țară situată în vestul Africii care se învecinează cu Coasta de Fildeș la vest, Burkina Faso la nord, Togo la est și Golful Guineei la sud.

Ziua Națională a fost decretată 6 martie deoarece la această dată în 1957, Coasta de Aur a obținut independența în cadrul Comunității Britanice de Națiuni, sub denumirea de Ghana.

Limbile oficiale sunt engleza, Ga, Twi, Ewe, Dagbani și Fante, iar capitala statului este Accra situată pe țărmul Oceanului Atlantic.

Numele dat de englezi în timpul ocupației lor (1878-1957), Coasta de Aur, se datorează, conform documentelor istorice portugheze și engleze, rezervelor ridicate de acest minereu găsite în zonă. Însă în zilele noastre, economia se bazează în mod special pe agricultură. Culturile de cacao, orez, cafea, manioc, mei, sorg, palmier de cocos, ananas, banane asigură PIB-ul local împreună cu minereurile de mangan, bauxită și diamante. Pentru o perioadă îndelungată de timp, Ghana era cel mai mare exportator de cacao din lume.

Maxime medii de 28 de grade și minime de 21

Clima este bineînțeles tropicală: caldă și umedă cu două anotimpuri ploioase. Din această cauză, și bucătăria tradițională se bazează pe un aport caloric ridicat combinat cu alimente și condimente bogate în vitamine și minerale care se elimină atât de ușor prin transpirație.

Iamina Ilea, instructor parapantă la Clubul Sportiv MuresFly, a ținut să precizeze pe blogul clubului său după o vizită la Festivalul de Parapantă din Kwahu că „Nu mă mir că baobabul a ajuns în povestirile multor autori renumiți. Până și eu, care nu am treabă cu botanica și biologia, mi-am dat seama că acel copac e deosebit de frumos, parcă ar dori să comunice, are o energie aparte. Culorile din Ghana nu ai cum să le uiți… verdele pădurii e crud, roșul solului aprins, îmbrăcămintea oamenilor în culori vii… ghanezii iubesc culorile, muzica, dansul, sunt înnebuniți după fotbal și ei sunt oameni pașnici, veseli, pozitivi.”

Cu siguranță această țară fermecătoare cu peste 500 km de coastă și numeroase rezervații și parcuri poate fi o destinație turistică exotică și atrăgătoare.

Elena POLEARUȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.