FOTOGALERIE: Meteorit „made in” Teleorman, de vânzare la expoziția „Mineralia” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1108 Vizualizări

FOTOGALERIE: Meteorit „made in” Teleorman, de vânzare la expoziția „Mineralia”

Expoziţia „Mineralia” a revenit la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Piaţa Trandafirilor nr. 11 și deja a atras atenția publicului prin varietatea exponatelor, dar și prin „vedeta” prezentei ediții. Este vorba de turmalină, un mineral care uimește prin multitudinea de culori pe care le prezintă.

Pietrele preţioase – safir, rubin, smarald şi diamant – precum şi multe pietre de podoabă – granat, malachit, turcoaz (peruzea), jad, agat, chihlimbar – sunt cunoscute din timpuri străvechi. În timpurile moderne li s-au adăugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine, mai puţin cunoscute dar la fel de interesante: aventurin, labradorit, acvamarin, rodocrozit, serafinit, fluorină, tanzanit, etc., provenite din toate colțurile Pământului. Toate aceste pietre le puteţi găsi la expoziţia „Mineralia”, într-o mare varietate de bijuterii: coliere cu cristale neşlefuite în forma lor naturală; mărgele rotunde, ovale, aplatizate; mărgele şlefuite alungit, briolet sau picatură; pandantive, cercei sau inele cu pietre montate.

Coordonatorii expoziţiei sunt Angela Săplăcan și Andrei Gorduza, muzeografi geologi.

O tradiție de doar trei secole

„Turmalina e un silicat complex și e cel mai special pentru că e cel mai colorat. Este mineralul care apare în cea mai largă calitate de culori, de la incolor, transparent, până la toate nuanțele, de la roz până la roșu, verde, maro, albastru, negru. Avem toate varietățile, și denumirile comerciale sunt nenumărate, în conformitate cu varietatea coloristică. Există și cristale a căror culoare variază pe înălțime. La bază are o anumită culoare și, spre vârful cristalizat, o altă culoare, sau cristale cărora le variază culoarea dinspre exterior spre interior, cum ar fi turmalinul pepene verde care pe exterior este verde, iar pe interior ajunge până la o nuanță de roșu intens” a relatat Angela Săplăcan.

De asemenea, turmalina e un mineral care a apărut destul de recent în bijuterie, mai exact în 1703, fiind adus de către olandezii companiei Indiilor de Est din Sri Lanka. A a fost înregistrată de către Asociația Bijutierilor Americani ca și piatră fină, de podoabă, prin 1912.

„Deși este o piatră fină, duritatea ei este de 7-7.5, iar cea a pietrelor prețioase e de la 8 în sus, totuși există variante coloristice care sunt nemaipomenit de scumpe, prelucrate în bijuterii, care la licitații depășesc sume astronomice, de zeci de milioane de lei, cum ar fi în cazul culorii albastre a turmalinei de Paraiba” a menționat Angela Săplăcan. Muzeografa a relatat și o legendă care explică originea caracterului policrom al acestei interesante pietre: Am citit o legendă a turmalinei potrivit căreia culorile acestea foarte variate care există la această piatră s-ar datora faptului că un monstru foarte urât, care trăia trist și furios în adâncurile pământului, la un moment dat, din deschizătura peșterii sale a văzu niște culori nemaipomenite venind de la o piatră foarte specială care avea prinse toate culorile curcubeului. Monstrul și-a dorit ca această piatră să-i aparțină și cum s-a repezit să o ia, a spart-o în mii de bucăți și de aceea turmalina apare în toate culorile curcubeului.”

Piatră veche de 18 milioane de ani

Printre zecile de tipuri de pietre semiprețioase expuse cu generozitate la standurile expoziției se află o altă piatră cu o poveste interesantă, numită moldavit.

„Moldavitul este o tectită. Cauzele formării lui au fost un meteorit care a căzut pe teritoriul Germaniei, dar prin faptul că a căzut tangent, a împrăștiat bucățile din meteoritul respectiv din atmosferă și din roca preexistentă în Boemia, unde se găsește cel mai mult. Cantitatea evaluată este cam la 2000 kg, deci cam puțin. Prețurile sunt în creștere deoarece a pătruns pe piața din America și cam puțin ajunge în România. E o tectită de impact, de culoare verzuie. Vârsta ar fi cam 18 milioane de ani și din ce am spus deducem că are o geneză terestră și celestă în același timp. Tectite mai sunt, se numesc după locul în care au fost găsite, de exemplu australite, indochinite sau ivorite”, a povestit inginerul geolog Emil Șpiac.

Meteoriți la 10 lei

Pentru curioșii care nu se lasă convinși de oferta lucioasă, sofisticată și atrăgător prelucrată a pietrelor semiprețioase comune, eșantioanele mici de meteoriți exercită un magnetism lesne de înțeles. La 10 lei bucățica, oricine e interesat de roci provenite din spațiul cosmic își poate achiziționa un asemenea specimen. Prețul meteoriților este influențat de aspectul eșantioanelor și de raritatea acestora, astfel încât cine dorește mostre de colecție trebuie să scoată din buzunar multe zeci de mii de euro.

Andrei Gorduza a oferit câteva informații despre oferta expoziției „Mineralia”, dar și despre felia destul de mare provenită dintr-un meteorit din țara noastră: „Meteoriții mici sunt meteoriți feroși, adică au fier, nichel și alte metale. Aceștia sunt lucioși și sunt aduși din Argentina. Ca o raritate, avem acest un meteorit feros care a fost găsit în 1990 în localitatea Gresia din Teleorman. Meteoritul inițial avea 26 kg, dar a fost tăiat felii pentru a putea fi vândut mai ușor. Din câte știu, e singurul eșantion de meteorit provenit din țara noastră și l-am cumpărat de la o expoziție de specialitate din München în urmă cu 4 ani.”

Expoziția va fi deschisă până duminică, 11 martie, iar intrarea este liberă.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!