Home / Business / Finanţări pentru mediu, prin Programul LIFE

Finanţări pentru mediu, prin Programul LIFE

Distribuie

După mai bine de 22 de ani în care a finanţat cu suma de 3,4 miliarde de euro nu mai puţin de 4.170 de proiecte, Programul LIFE, instrumentul Uniunii Europene de finanţare pentru mediu, continuă să cofinanţeze acţiunile de conservare a naturii şi de protecţie a mediului şi climă.

În acest context, Ministerul Mediului – Centrul de Informare al Programului LIFE, în parteneriat cu Agenţia pentru protecţia Mediului Mureş, au organizat miercuri, 7 martie, în incinta Hotelului Continental din Târgu-Mureş, un eveniment de prezentare a Programului LIFE finanţat de Comisia Europeană, care se adresează atât organismelor publice cât şi private stabilite în Uniunea Europeană.

Transferabilitate, durabilitate, replicabilitate

Evenimentul a avut loc sub forma unei mese rotunde, interactive, şi s-a adresat instituţiilor de profil din domeniul mediului, societăţilor private, IMM-urilor, organismelor publice şi organizaţiilor private non-profit, inclusiv ONG-uri, instituţii de învăţământ superior, beneficiari ai Programului LIFE, care are bugetată suma de 3,46 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

„Pentru exerciţiul financiar 2016-2020, Comisia Europeană vine şi spune aşa: mult mai multă deschidere, proiecte transfrontaliere. Am să repet acest lucru, pentru că am să vă rog să avem în vedere dacă ne gândim la idei de proiecte, să ne gândim la modul la care ele pot să influenţeze zona de transfrontalier, să ne gândim la modul la care ele ar putea să ducă la transferabilitate, deci să fie astfel făcute încât să poată fi transferate către alte ţări ale Uniunii Europene, şi în acelaşi timp ele să aibă o durabilitate, să aibă o parte care să continue”, a afirmat Mădălina Cozma, project manager LIFE.

Aplicanţii, atenţi la calendar

Calendarul pentru sesiunea 2018-2020 este următorul: la mijlocul lunii aprilie 2018 va avea loc publicarea următoarei sesiuni de deschidere, în data de 12 iunie 2018 urmează să fie confirmată exact data, iar aplicanţii vor trebui să transmită nota-concept către Comisia Europeană. În octombrie 2018, după evaluare, vor fi primite notificările din partea Comisiei Europene, respectiv dacă notele-concept au fost sau nu aprobate de către Comisie. Tot în octombrie 2018, aplicanţii vor trebui să transmită proiectul, în ianuarie 2019 va trebui trimisă propunerea integrală, iar până în iunie 2019 are loc evaluarea propunerii, urmând ca în iulie 2019 să fie semnate acordurile individuale cu fiecare dintre beneficiari.

„Spre deosebire de celelalte tipuri de finanţări de la nivelul Uniunii Europene care au într-un fel sau altul o corelaţie cu LIFE, cum ar fi platformele de învăţare, LIFE-ul îţi permite să faci şi investiţii, ceea ce este un lucru foarte important deoarece vine şi te ajută să faci proiecte pilot, să poţi să îţi cumperi un anumit utilaj, să poţi să îţi cumperi un anumit gen de instrumentar cu care să rezolvi nişte probleme de mediu”, a menţionat Mădălina Cozma.

Tiberiu Ştef: „Publicul ştie prea puţin”

Printre participanţi s-a aflat şi Tiberiu Ştef, şef al Centrului de Instruire în Agricultură Agrom-Ro din Sângeorgiu de Mureş, totodată consilier al ministrului Agriculturii, Petre Daea, pe segmentul dezvoltării zonelor montane, care a apreciat utilitatea organizării de evenimente de informare a potenţialilor beneficiari cu privire la obţinerea de finanţări nerambursabile.

„Lumea ştie prea puţin de Programul LIFE şi în general de demersurile făcute de instituţii, chiar şi organizaţii, în proiectele legate de mediu ţi schimbări climatice. Aici, în zona noastră, sunt de notorietate cei de la Milvus, dar publicul ştie prea puţin şi asta e o mare problemă”, a afirmat Tiberiu Ştef.

Alex TOTH

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.