Măsuri sporite pentru prevenirea fraudelor la Bacalaureat Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

Măsuri sporite pentru prevenirea fraudelor la Bacalaureat

Perioada susținerii examenului de Bacalaureat se apropie cu pași repezi și, anticipând acest moment fundamental pentru orice școlar, se vor organiza simulări în cadrul cărora elevii vor avea ocazia să își verifice nivelul de pregătire și, în raport cu rezultatele, să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți performanțele.

Premergător simulărilor, am stat de vorbă cu doamna Illés Ildikó, inspector școlar general adjunct, de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, care e de peste zece ani președinte al Comisiei Județene de Bacalaureat. Illés Ildikó este de părere că învățământul românesc are nevoie de reînființarea și finanțarea cât mai multor școli de meserii, care vor canaliza astfel abilitățile practice ale unor elevi mai puțin preocupați de științele reale sau umane, dar care vor furniza pe piața muncii specialiști a căror activitate va fi utilă și apreciată din punct de vedere social. De asemenea, inspectoarea adjunctă a precizat că programa de Bacalaureat ar trebui să reflecte mult mai fidel materiile care alcătuiesc baza diverselor profiluri, astfel încât elevii pregătiți pe alte domenii să aibă șanse egale cu cei axați pe materiile exacte sau sociale.

Illés Ildikó

Reporter: Ne puteți spune numărul aproximativ de elevi care vor susține în acest an examenul de Bacalaureat și câte centre de examinare vor fi?
Illés Ildikó: Peste 3.500 de copii vor participa la examenul de Bacalaureat în 13 centre în județul Mureș și o să avem trei subcomisii, de la trei școli care au specializări noi și care nu sunt acreditate deocamdată, motiv pentru care trebuie să arondăm un alt județ sau la alte școli unde există specializarea respectivă.

Rep.: În ce vor consta pregătirile administrative? Se vor organiza instruiri pentru supraveghetori?
I.I.: În fiecare an există pregătire pentru profesorii supraveghetori. Metodologia a rămas aceeași. O să avem săli care vor fi dotate cu camere audio-video, deci siguranța este mult mai mare și cu această ocazie și profesorii supraveghetori vin cu mult mai multă liniște și dăruire. Erau supraveghetori din anumite zone și, după terminarea Bacalaureatului, erau supuși la anumite critici din zonele respective. Mai există preconcepția aceasta că dacă e din zona respectivă, de ce nu mi-ai ajutat copilul sau de ce ești atât de sever sau de ce ești atât de meticulos în anumite lucruri, căci și așa, tot corectitudine va fi. Deci, eu cred că dacă există aceste camere și oamenii se liniștesc. Este asigurată mult mai multă corectitudine și prin asta cred că inspirăm oamenilor respect și îi educăm în acest sens. Înainte, dacă erai corect, ți se dădea în cap că de ce faci pe grozavul. Problema e valabilă mai mult în orașele mici unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Metodologia prevede ca supraveghetorii să nu predea la școala sau la clasa respectivă, dar cum se știau cu părinții, aceștia le reproșau că da, tu ai fost atât de al dracului că nici măcar să respire nu l-ai lăsat pe copil sau l-ai intimidat. Dacă, cumva, copilul cuiva din zona respectivă nu-i reușea examenul, trebuia să se dea vina pe cineva. Dar acum lucrările se corectează în alt județ, există camere audio-video, și nu mai e loc de comentarii.

Rep.: Vor fi mai multe centre de corectare în țară?
I.I.: Da, lucrările sunt duse în diferite centre, dar acestea le aflăm numai în momentul în care facem pachetele și trebuie să trimitem lucrările, primim informația în ce județ sau în ce localitate mergem. E nevoie pentru că la un moment dat se discuta că e ceva de prisos. Până cânt toată lumea va ajunge la o anumită maturitate din acest punct de vedere, eu cred că e bine.

Rep.: Când vor avea loc primele simulări ale examenului de Bacalaureat?
I.I.: Începând din data de 19 martie, avem simulări, și acolo se va descoperi care este nivelul de pregătire al copiilor, care sunt lipsurile lor și pe ce trebuie să pună accent. Noi ne străduim ca elevii să aibă rezultate cât mai bune.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE