Home / Slider / Concuziile campaniei „În siguranţă online! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!”

Concuziile campaniei „În siguranţă online! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!”

Distribuie

Studiile arată că 90% dintre copii afirmă că folosesc cel puţin o reţea socială. Referindu-se la setările de confidenţialitate a profilului de pe reţeaua de socializare favorită, 35% dintre copii afirmă că acesta este privat, 26% că este parţial privat şi 33% că este public. Majoritatea covârşitoare a copiilor/tinerilor au în lista de prieteni persoane necunoscute.

Numeroase instituţii se preocupă de educaţia pentru siguranţa online, începând cu cadrele didactice, psihologii şcolari, Poliţia, ANITP, continuând cu Organizaţia Salvaţi Copiii – puternic implicată în acest domeniu.

În cursul lunii februarie, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Mureş a derulat Campania „În siguranţă online! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!”, cu scopul de a promova utilizarea internetului într-un mod sigur, mai ales de către copii şi adolescenţi.

Peste 600 de elevi de 12-14 ani din 11 gimnazii din Târgu-Mureş au beneficiat de informaţiile oferite de poliţişti. La toate cele 24 de clase implicate, a rămas afişul campaniei, pentru a reaminti elevilor măsurile de siguranţă online.

99,6% dintre elevi au afirmat că le-a plăcut activitatea la care au participat, printre motivele cel mai des invocate fiind: a fost…„educativă, interesantă, interactivă, ne-a arătat cum să ne protejăm, cum să ne securizăm conturile online etc.”

Analizând răspunsurile oferite de elevi la chestionarele de evaluare completate la finalul activităţilor, se poate uşor concluziona că marea majoritate a elevilor participanţi au dobândit sau şi-au consolidat cunoştinţele necesare pentru fi în siguranţă online.

Ca şi repere privind cunoştinţele elevilor,

96,8% dintre elevi ştiu faptul că nu poţi fi sigur de identitatea unei persoane necunoscute, care îţi cere prietenia pe facebook;

toţi elevii au putut exemplifica cel puţin 2 categorii de informaţii ce nu ar trebui postate (adresa, număr de telefon, plecarea de acasă etc.)

89,5% cunosc faptul că spaţiul online poate fi la fel de riscant ca şi cel real;

toţi elevii au menţionat măsuri ce pot fi luate atunci când cineva îi deranjează pe internet („blochez, anunţ un adult, folosesc setările de siguranţă”);

99,3% au putu exemplifica o parolă puternică;

88,3% dintre elevi consideră că nu este sigur să îţi dai întâlnire cu cineva cunoscut doar pe internet; totuşi, 11,7% apreciază că nu există nici un pericol;

94,3% dintre elevi cunosc faptul că, odată postată public, o fotografie poate fi salvată şi folosită de oricine;

toţi elevii au putut menţiona moduri în care controlează cine le poate vedea postările („din setări de confidenţialitate, accept cereri doar de la cunoscuţi” etc.);

97,4% dintre elevi ştiu că nu tot ce apare pe internet este adevărat;

Aşadar, adolescenţii cunosc măsurile de siguranţă. De altfel, 96,4% dintre elevi au afirmat că fiecare dintre noi poate face ceva pentru a fi  în siguranţă, inclusiv online. Adevărat! Rămâne să respectăm regulile cunoscute, să punem în practică bagajul de cunoştinţe teoretice. Mulţumim tuturor pentru implicare!

(Comunicat de presă, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, IPJ Mureş)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.