Investiții noi în comuna Chiheru de Jos Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 602 Vizualizări

Investiții noi în comuna Chiheru de Jos

Comuna Chiheru de Jos și-a stabilit în cursul lunii martie bugetul pentru anul 2018. Valoarea bugetului comunei Chiheru de Jos aprobată de consilierii locali în ședința din data de 16 februarie este de 2.187.000 lei la partea de venituri, respectiv 2.206.000 lei la partea de cheltuieli. Un rol important în stabilirea bugetului comunei pe acest an l-a avut Alina-Viorica Pop din cadrul compartimentul financiar contabil, resurse umane și achiziții publice, Primăria comunei Chiheru de Jos, expunerea sa de motive privind bugetul fiind aprobată de către consilierii comunei.

2.187.000 lei, bugetul de venituri

Astfel, veniturile bugetare pentru anul 2018 sunt de 2.187.000 lei, din care 1.357.000 lei venituri proprii (taxe, impozite, cote defalcate din impozitul pe venit), 828.000 lei sume defalcate din TVA, 2.000 lei, subvenții de la bugetul de stat (sume alocate pentru plata ajutorului de încălzire către populație). La aceste sume se adaugă excedentul  bugetar al anului precedent în sumă de 927.517,53 lei.

În ce privește cheltuielile bugetare pentru anul 2018, aprobate de către consilieri, ele sunt în valoare de 2.206.000 lei, repartizate după cum urmează:1.062.000 lei cheltuieli de personal, 615.000 lei bunuri și servicii, 132.000 lei asistență socială și 397.000 lei cheltuieli de capital (investiții).

„Ce a scăzut la partea de cheltuieli în cadrul acestui buget este legat de partea de asistență socială, respectiv cheltuielile pentru asistenți și indemnizații, unde am avut o scădere 183.000 lei. Sumele pentru asistenți și indemnizații ne ajung până în trimestrul III, urmând ca să solicităm o rectificare bugetară. În acest buget, suma alocată la acest capitol  este de 325.000 lei”, a precizat Alina-Viorica Pop.

Fonduri pentru echipa de fotbal

Tot la următoarea rectificare bugetară urmează să fie alocate fonduri pentru echipa de fotbal din comună, în valoare de 12.000 lei.

„Am venit în fața Consiliului Local Chiheru de Jos cu propunerea de alocare de sume pentru finanțările nerambursabile. Am și avut o cerere în acest sens din partea echipei de fotbal care reprezintă comuna Chiheru de Jos. Ei ne-au făcut o solicitare pentru suma de 12.000 de lei, care nu am cuprins-o în buget deoarece acestă cerere a venit chiar înaintea aprobării bugetului. Suma a fost aprobată de Consiliul Local, și urmează să facem procedurile pentru acordarea finanțărilor nerambursabile. Este vorba de Asociația Sportivă „Voința” Chiheru. Urmează ca la următoarea rectificare de buget să cuprindem această sumă”, a afirmat Alina-Viorica Pop.

Proiecte de investiții pentru anul 2018

La capitolul investiții, pentru anul 2018 la nivelul comunei Chiheru de Jos sunt preconizate proiecte prin GAL Prietenia Mureș-Harghita, proiecte prin AFIR, respectiv PNDL.

„După ce a fost aprobat bugetul pe acest an, în data de 20 februarie, am și primit o veste bună, respectiv faptul că proiectul nostru derulat prin Grupul de Acțiune Locală Prietenia Mureș – Harghita pentru achiziționarea unui buldoexcavator a fost aprobat. Urmează să semnăm semnarea contractului de finanțare. Valoarea acestui proiect este de 37.000 de euro”, a declarat Alina-Viorica Pop.

În ce privește proiectele prin AFIR, ele sunt în faza de verificare, proiecte care au în vedere reabilitarea și modernizarea căminelor culturale din Chiheru de Jos și Urisiul de Sus și un proiect de canalizare.

„La începutul lunii februarie a fost în verificare o echipă pentru proiectul cu cele două cămine, ne-au dat undă verde, și acum așteptăm deciziile forurilor superioare în ce privește acceptarea proiectului. De asemenea, prin PNDL avem un proiect de asfaltare, de finalizare a asfaltului de pe DC 12 care face legărura între Chiheru de Jos și Urisiu. Neoficial, am primit informațiile că s-au parcurs toate etapele, suntem ok și vom fi chemați la semnarea contractului de finanțare. Distanța care urmează să fie asfaltată este de 1,186 kilometri, distanță care ne-a mai rămas de finalizat. Acest drum a fost început în mandatele anterioare, s-a tot asfaltat pe porțiuni, partea dinspre Urisiu urmează să fie terminată prin acest proiect”, a subliniat șeful compartimentul financiar contabil, resurse umane și achiziții publice.

Proiecte din fonduri proprii

Suma alocată în bugetul pe anul 2018 pentru investiții la nivelul comunei Chiheru de Jos este de 397.000 lei, atât proiecte începute cât și investiții noi. Printre proiectele care își vor găsi în acest an continuarea, finanțate din fonduri proprii, se numără întocmirea strategiei de dezvoltare locală, suma alocată din bugetul local este de 20.000 lei, elaborarea Planului Urbanistic General – 58.000 lei,  Cheltuieli neeligibile PNDL proiect DC 12 – 44.000 lei, Documentație tehnică proiect „Reabilitare poduri în comuna Chiheru de Jos” – 50.000 lei și Documentație tehnică proiect „Asfaltare rețea stradală în comuna Chiheru de Jos” – 122.000 lei.

La capitolul proiecte noi, amintim achiziționarea unui cântar pod auto 60 T – 89.000 lei și achiziționarea unu cântar platformă 2 T – 5.000 lei

„De alungul anilor am avut solicitări din partea locuitorilor comunei de a cumpăra un astfel de cântar deoarece Chiheru de Jos, la fel ca și comunele din jur, nu au un astfel de cântar. Ocupația preponderentă a oamenilor este creșterea animalelor. Se vine o căruță de fân sau animale, iar noi nu avem unde le cântări, decât la Reghin. La fel și în cazul celor care cresc viței, iar proprietarii sunt nevoiți să meargă la Reghin. Prin această investiție care nu este una foarte mare, venim în sprijinul locuitorilor comunei”, a menționat Alina-Viorica Pop.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE