Salvați Copiii lansează extensia Chrome #FărăUrăPeNet pentru prevenirea fenomenelor de tip cyberbullying Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 200 Vizualizări

Salvați Copiii lansează extensia Chrome #FărăUrăPeNet pentru prevenirea fenomenelor de tip cyberbullying

69% dintre copiii români au fost martori ai hărţuirii în mediul online, arată cele mai noi date privind cyberbullyingul, procesate de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul studiului lansat în anul 2016. Mai mult decât atât, Studiul privind utilizarea Internetului, derulat în 2015, relevă faptul că 41% dintre părinţi menţionează expunerea la imagini şi cuvinte violente ca numărându-se printre riscurile întâmpinate în ultimul an de copiii lor pe internet.

Ca parte a campaniei de prevenire şi reducere a cyberbullyingului, Organizaţia Salvaţi Copiii lansează aplicația #FărăUrăPeNet. Aceasta este o extensie Chrome ce poate fi găsită pe pagina web dedicată, www.oradenet.ro/extensie, care poate fi instalată în browserul utilizat pentru navigarea pe Internet de pe orice computer. Odată descărcată, extensia se instalează cu uşurinţă, aceasta având rolul de a detecta cuvintele agresive sau injurioase de pe orice website accesat cu ajutorul browserului web Google Chrome, inclusiv chat-urile asociate reţelelor sociale, şi de a suprascrie cuvintele negative cu mesaje educative, de respect şi toleranţă.

„Lansăm această extensie pentru a le oferi părinţilor o unealtă cu ajutorul căreia să îi protejeze pe copii de conţinutul negativ care se găseşte pe multe dintre website-urile, reţelele sociale sau grupurile de discuţii online. Ea se adresează cu precădere părinţilor ai căror copii au vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani şi reprezintă o soluţie tehnică ce permite navigarea celor mici fără riscul de a vedea sau a li se adresa cuvinte urâte. Prin această soluţie dorim totodată să încurajăm părinţii să iniţieze discuţii cu cei mici privind ceea ce întâmpină online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, Organizația Salvați Copiii.

O caracteristică importantă a extensiei #FărăUrăPeNet este aceea că în momentul în care copiii vor întâlni cuvinte sau expresii suprascrise, ei vor fi redirecționaţi către website-ul oradenet.ro unde, într-o pagină dedicată combaterii cyberbullyingului, vor afla informații importante despre cum pot reacţiona şi combate efectele nocive ale acestui fenomen. Printre acestea se numără: precauţia cu privire la oferirea de poze şi date personale; evitarea răspunurilor oferite agresorilor, care vor fi percepute ca o încurajare de a continua bullying-ul; anunţarea părinţilor sau profesorilor, în cazul în care agresiunile se petrec în şcoală.

„Adeseori, comportamentele de tip bullying sunt considerate de numeroși adulți, părinți și cadre didactice, ca strategii de adaptare firești pe care copiii le folosesc în mod natural și pentru care nu este necesară intervenția adulților. În realitate, cei mici au nevoie de sprijin pentru depăşirea situaţiilor de acest gen. În copilăria timpurie, când copiii învaţă să citească şi să scrie, ei se pot lovi de cuvinte urâte şi nu vor şti cum să reacţioneze. Dincolo de latura tehnică, instrumentul pe care proiectul Ora de Net îl pune la dispoziţia părinţilor are scopul de a genera un pretext pentru abordarea unor teme conexe, precum relaţionarea cu ceilalţi sau informaţiile disponibile pe Internet”, a declarat Diana Stănculeanu, psiholog Salvaţi Copiii.

Pentru descărcarea extensiei pe computer, paşii sunt următorii: accesarea adresei www.oradenet.ro/extensie, click pe butonul „Download/Descarcă”, apoi click pe “Add to Chrome/Adăugă la Chrome”.

(Redacţia)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE