Home / Recomandări zi de zi / Este yoga un antrenament aerobic?

Este yoga un antrenament aerobic?

Distribuie

Practica Yoga oferă multe avantaje evidente, precum: reducerea stresului, flexibilitatea musculară, un sentiment sporit de calm, relaxare etc. Totuşi, multă lume se întreabă dacă yoga se poate califica în categoria antrenamentelor aerobice.

Activitatea aerobică se face în prezența oxigenului, presupunând un efort moderat și susținut pe o perioadă de timp. Sistemul aerobic implică rezistența, ritmul cardiac, circulația sanguină și musculatura angrenate împreună cu metabolismul ce operează congruent, furnizând grăsimea ca și principal combustibil.

Sistemul anaerobic de mișcare are loc în absența oxigenului și se regasește în efortul intens și pe scurtă durată, consumând glicogenul ca și combustibil primar. Orice activitate aerobică presupune mișcare lejeră, în care ritmul cardiac și respirația nu depășesc un nivel de intensitate medie, astfel încât să putem păstra o conversație normală chiar în timpul antrenamentului. Tendinţele actuale în materie de fitness sugerează că oamenii primesc cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate în fiecare săptămână.

De cealaltă parte, profesoara de yoga Dana Ţupa consideră că practica yoga, de obicei, presupune poziții corporale, exerciții de respirație și meditație. “Cele mai utilizate mișcări sunt încorporate în Salutul Soarelui, apoi o serie de poziții care includ practicile Hatha Yoga şi Yin Yoga. Cu toate acestea, potrivit unei revizuiri a studiului yoga din 2016, energia consumată de cei care se mișcă încet în timpul Salutul de Soare se compară, în general, cu cerințele unei plimbări cu viteza de patru kilometri pe oră”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Experiment inedit

Cercetătorii americani de la Universitatea din Miami s-au întrebat dacă yoga ar fi benefică din punct de vedere aerobic. Ei au echipat 22 de voluntari sănătoși, bărbaţi și femei, cu măști și senzori care au putut măsura consumul de energie și activitatea musculară și le-au dat să efectueze cât mai multe Salutări de Soare în opt minute. Le-a luat ca timp fie 12 secunde, fie 3 secunde pentru a menţine poziţia, cu specificaţia că subiecţii în cauză au experienţă în domeniul yoga.

Rezultatele experimentului au arătat că persoanele care au efectuat mai rapid exerciţiile de yoga au ars, aşa cum era normal, mai multe calorii, respectiv 48 de calorii la o medie de 8 minute a unei sesiuni, comparativ cu 29 de calorii pentru subiecţii care au efectuat exerciţiile mai lent. Intrigant pentru studiu, a fost faptul că majoritatea procentuală a efortului a avut loc între posturile yoga.

Yoga are şi o componentă aerobică, dar scopul este bunăstarea psihică

Profesoara de yoga Dana Ţupa confirmă faptul că yoga are şi o componentă aerobică, unde cursanţii transpiră şi ard calorii, însă scopul final al yoga nu este neapărat exerciţiul fizic, cât mai ales bunăstarea psihică pe care ţi-o conferă practica yoga.

“Din nefericire, sunt multe persoane care sunt convinse că pot refula stresul, tensiunile şi frustrările acumulate într-o zi prin exerciţii intense de aerobic sau mers la sală. Cu toate acestea, după finalizarea exerciţiilor constată că se simt mult mai bine fizic, deoarece au consumat calorii si au eliminat toxinele, însă starea lor psihică ar putea rămâne aceaşi. Se pot simţi şi mai frustraţi sau mai tensionaţi. Practica yoga include şi detensionarea, prin exerciţii de respiraţie şi de meditaţie care ajută nu doar corpul să se relaxeze, ci mai ales psihicul să se golească de balast. Multe dintre tensiunile noastre nu le acumulăm în umeri, ci în gânduri şi simţiri”, declară profesoara de yoga Dana Ţupa.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Baschet: Victorie în deplasare

Distribuie Prima etapă din faza a doua a campionatului Ligii 1 la baschet masculin, unde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.