- redactia
- 0 comentarii
- 1142 Vizualizări
„Tratatul de contracte civile”, o lucrare de pionierat
13 martie 2018Biblioteca „Serafim Duicu” din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș a găzduit luni, 12 martie, începând cu ora 16:30 un eveniment academic notabil. Conf. univ. dr. Oliviu Puie și-a lansat monumentala lucrare intitulată „Tratat de contracte civile”, apărut în două volume la Editura Univers Juridic din București, în decembrie 2017.
La eveniment au fost prezenți Prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă (Președintele Senatului Universității „Dimitrie Cantemir”), Eugen Hurubă (președintele Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureș) și Nicolae Cîrstea (președintele grupului editorial Universul Juridic). Conf. univ. dr. Doina David a făcut prezentările și a moderat lansarea.
Oliviu Puie este autor a peste 100 de studii publicate în cele mai prestigioase reviste de specialitate (Dreptul, Revista Română de Drept Privat, Pandectele Române, Revista Română de Jurisprudență, Revista Română de Executare Silită), precum și în volumele unor conferințe naționale și internaționale. De asemenea, Oliviu Puie este autor unic a 15 cărți, dintre care 13 monografii și două volume de Tratat teoretic și practic de contencios administrativ.
A fost distins cu Premiul Savelly Zilberstein pentru anul 2009 conferit de către Editura Universul Juridic Bucureşti şi Revista română de executare silită, pentru articolul „Consideraţii privitoare la titlurile executorii şi procedura de executare în materia contenciosului contravenţional” din Revista română de executare silită nr. 1/2009.
Dreptul cere sacrificii
Prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă a fost primul vorbitor al evenimentului și a evidențiat caracterul prolific al lui Oliviu Puie: „Pentru cei din lumea Dreptului, Oliviu Puie este un nume. Numele domniei sale este asociat autorului debordant. Mulți se miră cât de mult scrie și cât de bine scrie într-un timp relativ scurt. (…) Departe de toate explicațiile, în joc este în primul rând o mare pasiune pentru scris. În ultimii 10 ani, puțini autori de carte juridică din România se pot lăuda cu o operă comparabilă cu a domnului conf. univ. dr. Oliviu Puie. La domnul Puie este evidentă pasiunea pentru scris, pe care și-a cultivat-o în mod constant, însă cu mari sacrificii atât în plan personal, cât și familial, dar mai ales în cel material. Fără să intru în detaliu, profit de acest prilej să reînnoiesc recomandarea de a fi mai pragmatic, în special în plan profesional și material. În fond, viața nu poate fi abordată doar ca un drum presărat cu sacrificii, chiar dacă la capătul lui ne așteaptă gloria.”
Prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă a făcut și o descriere sinoptică a lucrării, subliniind complexitatea analizei și vastitatea capitolelor acoperite: „Chiar și pentru nespecialiștii din domeniul Dreptului, „Tratatul…” e o lucrare monumentală în care este analizată din perspectivă teoretică și practică problematica contractelor civile în reglementarea Codului civil, Codului de procedură civilă, Codului fiscal, Codului de procedură fiscală, Codului penal și Codului de procedură penală. Apelativul „monumental” este dat nu atât de întinderea tratatului, cât mai ales de conținutul lui. Astfel, se poate desprinde concluzia că ne aflăm în prezența unei abordări științifice pluridisciplinare a materiei contractelor civile. Sub acest aspect, în mod evident, „Tratatul…” domnului Oliviu Puie are și natura unei lucrări științifice de adevărat pionierat.”
Ritm de scris de invidiat
Eugen Hurubă a apreciat la rândul său contribuția autorului „Tratatului de contracte civile” la dezvoltarea domeniului asupra căruia se apleacă: „Într-adevăr, dl Oliviu Puie este un om pasionat al Dreptului. Prin tot ceea ce scrie, contribuie la învățământul juridic românesc și chiar și la formarea unei doctrine adecvate unui stat de drept sănătos.”
Editorul lucrării, Nicolae Cîrstea a precizat că este onorat de colaborarea cu autorul târgumureșean și că nivelul ridicat al calității muncii sale atestă prestigiul pe care l-a câștigat de-a lungul timpului: „Dl Oliviu Puie pășește în cel de-al 11-lea an de când publică și, din acest punct de vedere, într-adevăr, dacă luăm acești ultimi 10 ani, este cel mai prestigios autor de carte juridică din România. Întotdeauna dl Puie a vrut să meargă mai departe decât opera scrisă anterior, astfel încât a preferat să scrie cărți noi și să le lase să se așeze pe cele deja publicate. Asta spune ceva despre un autor care se mișcă cu o foarte mare lejeritate atât în contenciosul administrativ – una dintre cele mai grele materii în doctrina românească, și nu numai –, cât și în dreptul civil. Asta naște mai puține prietenii și foarte multe invidii.”
La final, Oliviu Puie a explicat motivația pe care un asemenea volum de muncă a presupus-o și și-a afirmat dorința de a fi util publicului său: „Ce m-a determinat să elaborez cele două volume ale Tratatului de contracte civile este acela că se simte și s-a simțit nevoia stringentă privitoare la o nouă manieră de abordare a acestei materii complexe a contractelor civile care nu poate fi analizată disociat de întreg ansamblul normativ care are implicații majore în această materie.”
Andrei VORNICU
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu