Home / Cultură / Veste bună pentru cinefili: Festivalul CinePOLSKA (filme poloneze), la Târgu-Mureș!

Veste bună pentru cinefili: Festivalul CinePOLSKA (filme poloneze), la Târgu-Mureș!

Distribuie

Cele mai interesante filme poloneze vor putea fi văzute la cinematograful Arta din Târgu-Mureș în perioada 22-25 martie 2018, în cadrul festivalului CinePOLSKA.

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Târgu-Mureș cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume. După proiecțiile de la București și Chișinău desfășurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte orașe. În perioada 15 martie-1 aprilie, proiecțiile în România vor avea loc la Galați și Târgu-Mureș, iar în Moldova – la Bălți.

„Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranță Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia și al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda – „Imaginea de apoi”.

Spectatorii din Târgu Mureș vor putea vedea patru filme poloneze.

Festivalul începe joi, 22 martie, cu proiecția producției americane „Grădina speranței”, realizată de regizoarea de origine neozeelandeză Niki Caro. Filmul vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

Cu ocazia împlinirii anul trecut a 150 de ani de la nașterea Mariei Skłodowska-Curie, vineri, 23 martie, vă așteptăm la o coproducție internațională în regia lui Marie Noëlle. Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriță cunoscută și foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alții, și renumitul actor polonez Daniel Olbrychski. Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar și ca mamă, și, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă și independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, și, cu toate acestea, mulțumită lor a reușit să obțină succese uriașe admirate de însuși Albert Einstein, cu care se împrietenise.

Sâmbătă, 24 martie, îi invităm pe spectatori la filmul „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez care prin cartea sa bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape 7 milioane de exemplare, a schimbat viața intimă a polonezilor. Viața sa personală a fost însă una extrem de complicată. Povestea vieții doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum și dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara de duminică într-o atmosferă plăcută, dar și că vor ieși din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieți.

În încheierea CinePOLSKA, duminică, 25 martie, prezentăm filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar și Palme d’Or, precum și al altor premii internaționale importante. El este omul care, în toată creația sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viața noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viață a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor amintește încă o dată despre forța umană și cruzimea sistemului.

Festivalul CinePOLSKA va avea loc la Târgu Mureș în perioada 22-25 martie 2018, la Cinema Arta (Piața Trandafirilor nr. 35-37). Toate filmele vor avea subtitrare în limba română, iar biletul de intrare va costa 5 lei.

Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din București, în colaborare cu Asociația K’Arte din Târgu-Mureș.

Autoarea afișului CinePOLSKA din acest an este Sorina Vazelina, o tânără graficiană și realizatoare de benzi desenate din Timișoara.

Program:

Joi, 22 martie 2018, ora 20.00 – „Grădina speranței” / „Azyl” (regia: Niki Caro, 126 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani

Vineri, 23 martie 2018, ora 20.00 – „Maria Skłodowska-Curie. Curajul de a cunoaște” / „Maria Skłodowska-Curie” (regia: Marie Nöelle, 95 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani

Sâmbătă, 24 martie 2018, ora 20.00 – „Arta de a face dragoste. Povestea Michalinei Wisłocka” / „Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej” (regia: Maria Sadowska, 117 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

Duminică, 25 martie 2018, ora 20.00 – „Imaginea de apoi” / „Powidoki” (regia: Andrzej Wajda, 99 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

Programul detaliat și informații despre filme se găsesc pe pagina www.culturapoloneza.ro


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un prilej pentru unitate etnică

Distribuie Anual, data de 15 martie este o zi dedicată recunoașterii identității, contribuției și istoriei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.