„Petrică și lupul”, cadoul Filarmonicii pentru cei mai tineri melomani Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 254 Vizualizări

„Petrică și lupul”, cadoul Filarmonicii pentru cei mai tineri melomani

Cei mai tineri melomani au parte în această săptămână de o nouă lecție muzicală oferită de Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș, tema aleasă pentru această lună fiind „Petrică și lupul”de S.Prokofiev.

„Vrem ca și în luna martie să ne fie din nou aproape cei mai tineri melomani: elevii mureșeni, cărora le oferim audierea unei bijuterii muzicale celebre pe gustul lorPetrică și lupul de S. Prokofiev! Va cânta pentru dragii noștri copii și tineri Orchestra Simfonică a Filarmonicii dirijată de Matei Pop, un muzician cunoscut tinerilor melomani mureșeni din concertele educative anterioare”, a precizat Vasile Cazan, dirijor, managerul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

„Fiecare personaj are melodia lui”

Concertele lecție vor avea loc vineri, 16 martie, cu prezentarea profesoarei Carla Gliga în limba română de la orele 12 și 17, iar de la orele 13 și 16 cu prezentarea profesoarei Fülöp Klára în limba maghiară.

„Prokofiev a fost un maestru în a utiliza muzica pentru a spune o poveste astfel că Petrică și Lupul este una dintre cele mai celebre povești muzicale.Vă ve-ți familiariza cu diferite instrumente și ve-ți întelege mai bine muzica printr-o poveste. Cum povestea noastră  este una muzicală, personajele ei se găsesc în instrumente. Fiecare personaj are melodia lui și fiecare melodie este cântată de câte un instrument. Compozitorul a căutat pentru fiecare animal și pentru fiecare personaj timbrul care să îl reprezinte nu doar ca sonoritate ci și ca personaj cu caracteristicile lui”, a precizat prof. Carla Gliga.

„Să oferim o educație cultural-artistică aleasă copiilor noștri”

Basmul “Petrică şi Lupul” este o minunată poveste imaginată de compozitorul rus Serghei Prokofiev, plină de umor și suspans, în care personajele pitoreşti sunt interpretate de instrumente muzicale. Coloritul sonor al fiecărui instrument în parte descrie cu măiestrie caracterul personajului pe care îl reprezintă, iar dialogurile vii dintre muzică şi textul povestitorului captează atenţia publicului de toate vârstele, mai ales a micilor spectatori.

„Am dorit să subliniez și să accentuez încă odată importanța acestor concerte pe care le dedicăm generațiilor viitoare, căci noi, cei de azi: părinți, bunici, învățători, profesori, diriginți și directori de școli avem o sporită responsabilitate să oferim o educație cultural-artistică aleasă copiilor noștri. Arta în general și muzica în special educă, formează, modelează și sensibilizează conștiința umană prin cunoașterea și aprecierea valorilor autentice dar și al prețuirii și respectului în relațiile interumane”, a subliniat Vasile Cazan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE