Soluții austriece pentru problemele gospodăririi comunale Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

Soluții austriece pentru problemele gospodăririi comunale

Sala Mare a Palatului Administrativ a găzduit marți, 13 martie, simpozionul economic austriaco-român “Tehnologie şi servicii pentru gospodărirea comunală“, eveniment organizat de Secția Comercială a Ambasadei Austriei în România, în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureș, Primăria Municipiului Târgu Mureș și Camera de Comerț și Industrie Mureș. Simpozionul face parte din programul misiunii economice organizate de Ambasada Austriei, Secția Comercială, pe tema gospodăririi comunale în mai multe județe din centrul și nordul Transilvaniei, răspunzând astfel multiplelor solicitări ale firmelor austriece din acest domeniu care doresc să stabilească colaborări cu firme din România.

„Aceste întâlniri le considerăm deosebit de benefice, ele constituie premiza unui dialog constructiv care să conducă la noi parteneriate benefice pentru ambele părți. În România, din care nu face excepție județul Mureș, Austria este unul din statele prezente într-o măsură foarte mare, fiind pe locul 2 la nivelul investitorilor privați. În județul Mureș activează firme de prestigiu, o parte dintre acestea având contracte încheiate cu autoritatea publică județeană, și aici mă refer la firma PORR, care a semnat un contract cu Consiliul Județean pentru reparația capitală a pistei Aeroportului Transilvania, lucrare care se află în derulare. Am dat acest exemplu deoarece funcționarea aeroportului este una din prioritățile zero ale județului Mureș. Sper ca în urma acestui simpozion firmele din Austria să-și găsească anumite repere în activitatea care o desfășoară, să-i ajute în semnarea de parteneriate, de contracte  în așa fel în care să-și atingă și obiectivele propuse”, a precizat  Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte Consiliul Județean Mureș.

„Să reușim să gândim strategic”

La rândul său, Csegzi Sándor, consilierul primarului Târgu Mureș a punctat  importanța dezvoltării unei strategii de dezvoltare având suportul experienței firmelor austriece.

„Cred că acest moment poate fi considerat un moment de referință, oameni de afaceri austrieci în Târgu-Mureș, în România, care ne pot încuraja la o nouă startare a gândiri strategice la nivel local și județean cel puțin, pentru proiectele noastre de viitor. În momentul de față, situația politică, pe de-oparte sprijină și ajută anumite tipuri de dezvoltare, dar gândirea strategică trebuie ajutată . Aici,  cei din Austria ne-ar putea fi de un mare ajutor, dată fiind experiența lor, care să fie o experiență și pentru noi, astfel ca împreună să reușim să gândim strategic și să punem bazele unor colaborări pe termen lung în aceste direcții”, a spus Csegzi Sándor.

”Unde există o infrastructură putem construi ceva solid”

Reprezentantul Ambasadei Austriei, Gerd Bommer, Consilier Comercial, și-a exprimat speranța că firmele austriece prezente în cadrul simpozionului vor putea contribui, prin experiența lor în domeniul gospodăririi comunale, la dezvoltarea județului.

„Prin acest simpozion în domeniul gospodăririi comunale încercăm să vedem ce oportunități avem în această regiune a țării, la Sibiu, Târgu-Mureș, apoi la Bistrița, Cluj și Satu Mare, să vedem dacă există șanse de a colabora pe această linie. Există foarte multe proiecte la care putem participa. Ne bucurăm că există deja proiecte care sunt destul de avansate, atât din punct de vedere al realizării cât și din punct de vedere al timpului. Ne bucurăm ca prin aceste simpozioane putem discuta de utilizarea de fonduri europene, naționale, chiar și de fonduri austriece, să putem participa la o dezvoltare pozitivă a orașului Târgu-Mureș și a județului Mureș. Sper că vom identifica destule proiecte în acest sens. Avem și firme austriece care sunt prezente în județul Mureș, printre care firma Markas, prezentă la acest simpozion sau Sonnentor, a cărui reprezentanță pe România se află în județul Mureș. Ne-am străduit să organizăm această manifestare, deoarece infrastructura este foarte importantă. Acolo unde există o infrastructură putem construi ceva solid, putem construi ceva dinamic. Se vede acest lucru și în alte județe, cum ar fi cele din Moldova, Iași, Botoșani unde prezența noastră nu este una așa de puternică. Prin acest eveniment dorim să creăm o punte de legătură  între autoritățile și firmele românești și ofertanții austrieci. Astfel, România, implicit județul Mureș poate profita de pe urma soluțiilor inovatoare  și eficiente  oferite de firmele austriece”, a precizat Gerd Bommer.

Cele 15 firme austriece care și-au prezentat oferta au fost:  CNS Messetechnik GMBH, Compost System GMBH, Duroton Polyquartz GMBH, EVN Abfallverwertung Niederösterreich GMBH, Hach Lange GMBH, Hamburger Recycling, Leier Holding GMBH, Markas GMBH, Pipelife, Schiebel, Tencate, Tiroler Rohre și Werner & Weber.

În cadrul simpozionului au fost prezentate oaspeților austrieci  proiectele de gospodărire comunală actuale și viitoare ale județului Mureș de către  Codruța Togan, Manager public în cadrul Consiliului Județean Mureș, precum  și proiectele din domeniul apă, apă menajeră, apă uzată, prezentate de către Tőrzsők Sándor, reprezentantul Companiei Aquaserv.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE