Cum alegem cel mai potrivit hibrid de porumb pentru o producţie de succes Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 713 Vizualizări

Cum alegem cel mai potrivit hibrid de porumb pentru o producţie de succes

Având în vedere că încep pregătirile pentru semănatul următoarei culturi de porumb din această primăvară, vă oferim câteva idei pentru a ajunge la o recoltă maximă. România este bine cunoscută pentru rezultatele bune obţinute în urma cultivării acestei plante, fiind pe locul al şaselea în lume, la exportul de porumb.

 

Distribuţia şi procesarea porumbului – Utilizările multiple ale producţiei de porumb

 

Porumbul este o componentă importantă în alimentaţia de zi cu zi a oamenilor, are peste 500 de alte utilizări industrial, principalele categorii fiind: umplutura pentru mase plastice, combustibil (etanol), fabricarea materialelor izolante, a adezivilor, a produselor chimice, a produselor farmaceutice. Nu există nicio specie de plantă cultivată în lume atât de versatilă precum porumbul.

La nivel european, 3,2 milioane de tone de porumb au deja utilizări chimice, nealimentare, după cum urmează: în papetărie (Amidonul este utilizat pentru asigurarea coeziunii foii de hartie şi pentru a-i îmbunătăţi rezistenţa. Totodată, servete stratificării hârtiei, o etapă de fabricare care ameliorează regularitatea foilor; în industria farmaceutică; în industria textilă.

De asemenea, amidonul de porumb stă la originea fabricării materialelor de construcţie şi a adezivilor. Aceşti adezivi servesc în special la fabricarea sacilor de hârtie, a etichetelor şi a benzilor adezive. Derivaţii amidonului de porumb, la rândul lor, sunt prezenţi în componenta diverselor tipuri de vopsele, unde sunt folosiţi ca gelifianţi sau stabilizatori de emulsie.

Porumbul siloz constituie o sursă bogată de furaj pentru fermele din întreaga lume, fiind opţiunea principală a crescătorilor de animale. O cantitate de aproximativ 1,5 kg de porumb boabe este suficientă pentru a produce circa 1 kg de lapte. Animalele furajate cu siloz de porumb îşi îmbunătăţesc calitatea cărnii; aceasta devine fragedă, îşi păstrează elasticitatea şi fermitatea după mai mult de 15 zile de maturare.

Pe de altă parte, porumbul siloz are o capacitate metanogenă cu totul remarcabilă, astfel că 1 hectar de porumb poate acoperi nevoile de curent electric a 5 locuinţe. Metanizarea este un procedeu biologic de descompunere a materiilor organice cu ajutorul unei flore microbiene, proces care are loc în absenţa oxigenului şi care mai este numit digestie sau fermentaţie anaerobă. Biogazul este apoi ars într-un sistem de cogenerare, permiţând producerea electricităţii şi a căldurii, concomitent.

Porumbul boabe este un produs alimentar care se consumă sub multe forme şi serveşte ca ingredient pentru numeroase produse procesate: fulgi de porumb, floricele de porumb, porumb dulce, ulei de porumb, polenta, pâine din porumb sau alcooluri, ca ginul sau whiskey-ul. Industria amidonului permite extragerea amidonului prin procedeul îmbibării şi obţinerea, prin hidroliză, a glucozei. Amidonurile şi glucozele sunt apreciate pentru proprietăţile lor de lianţi alimentari, astfel se explică prezenţa lor în numeroase produse: sosuri, bulionuri, ciorbe, alimente dietetice, produse lactate, alimente pentru copii, produse de patiserie, ciocolată, produse de cofetărie, biscuiţi, înlocuitori de materii grase, deserturi, îngheţate, dulceţuri, compoturi, lichioruri, băuturi răcoritoare etc.

În cifre exacte, 1 hectar de porumb produce 36 hectolitri de bioetanol pentru industria combustibililor şi 3 tone de borhot furajer pentru animale. Bioetanolul este un substitut al benzinei, deopotrivă cu biodieselul obţinut în principal din rapiţă, soia, floarea soarelui, palmier. În prezent, biocarburanţii constituie singura alternativă la carburanţii fosili (petrolul, gazul) datorită disponibilităţii imediate fără necesitatea de a modifica motoarele vehicolelor pentru o funcţionare corectă.

 

Alegerea potrivită a hibridului de porumb în funcţie de nevoile fermierului

 

În ţara noastră, cultivatorii de porumb sunt reuniţi sub Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) care reprezintă interesele producătorilor de porumb din România la nivel national, dar şi european. APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), formată din cele mai mari tari producătoare de porumb din Europa.

Unul dintre obiectivele principale ale APPR este organizarea reţelei de testare ştiinţifică independentă a celor mai cultivaţi hibrizi de porumb din România. Aceştia sunt testaţi în mod constant, în sistem de microparcele cu trei repetiţii, găzduind un total de 100 hibrizi de porumb cultivaţi în 13 locaţii diferite şi în condiţii diferite de irigare. Aceasta este prima reţea independentă de testare în mod ştiinţific a hibrizilor de porumb, aducând la cunoştiinţă fermierilor seminţele cu adevărat performante.

O altă modalitate de referinţă pentru a testa calitatea ultimelor tehnologii ale seminţelor de porumb este bine cunoscutul concurs Ziua Porumbului, care se desfăşoară de 7 ani în sudul ţării. Câştigătorii primelor două locuri, atât în 2016, cât şi în 2017, au fost hibrizii de porumb Dekalb care au confirmat producţii record de peste 15 tone. De altfel, 2017 a fost un an important pentru agricultura din ţara noastră. România a reuşit să ocupe locul 1 la producţia de porumb din Uniunea Europeană, detronând Franţa, potrivit datelor Eurostat.

 

Aplicarea corectă a tehnologiei porumbului

 

Pentru planificarea culturii de porumb este imperios necesar să ţineţi seama în egală măsură de alegerea seminţelor de porumb certificate, precum şi de aplicarea corectă a tehnologiei porumbului, în funcţie de zona în care cultivaţi pământul. Soiurile care se pretează a fi utilizate în partea de sud a ţării nu coincid cu cele care aduc producţii valoroase în partea central şi de nord vest, de exemplu. Specialiştii de la DuPont Pioneer vă pot oferi consultanţă în cazul în care nu ştiţi sigur ce hibrizi de porumb sunt cei mai buni pentru solul pe care cultivaţi.

Vă dorim mult succes la însămânţările de primăvară!

 

A consemnat Denisa Morar

 

 

Sursă selectivă: Gazeta de agricultură

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE