FOTOREPORTAJ: Gala Atipic Beauty, un prim pas spre normalitate Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1619 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Gala Atipic Beauty, un prim pas spre normalitate

Din respect pentru semenii noştri care au avut neşansa să le fie greu în viaţă, cotidianul Zi de Zi vă prezintă un eveniment notabil desfăşurat vineri, 16 martie. Intitulat “Doar împreună putem depăşi dizabilitatea!”, proiectul comunitar a adunat aproape 2.000 de susţinători în Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, dornici să construiască punţi şi să ofere respectul cuvenit persoanelor care se deplasează în cărucioare cu rotile.

“Firescul lor trebuie să fie firescul nostru”

Evenimentul a debutat de Gala Atipic Beauty şi a fost prezentat de cunoscuta jurnalistă Paula Rusu, care a subliniat faptul că deşi graniţa dintre oamenii care umblă în două picioare şi semenii noştri care se deplasează în scaune cu rotile ar trebui să fie inexistentă, din păcate uneori ea este “incredibil de mare”.

“Obişnuim mereu să ne uităm la picioare atunci când mergem pe stradă, să nu ne împiedicăm, să nu pierdem contacul cu realitatea, să rămânem mereu cu picioarele pe pământ. Însă în această seară, aici, în faţa dumneavoastră, vor fi acei oameni care nu se uită la picioare, ci obişnuiesc să se uite către stele. Se uită ceva mai sus decât noi, cei care obişnuim să credem că firescul nostru este firescul acela al mersului pe stradă, al plimbatului prin parc”, a afirmat Paula Rusu.

“Firescul lor trebuie să fie firescul nostru. Ne-am învăţat să trăim într-o bulă relativ mărginită, e momentul să ne deschidem inimile”, a completat Paula Rusu.

13 modele de viaţă

Preşedintele Asociaţiei Open Your Heart, Magda Coman, este una din puţinele persoane din România care militează pentru elaborarea unei legislaţii specifice persoanelor cu dizabilităţi, în conformitate cu legislaţia internaţională.

“În seara aceasta veţi vedea 13 modele de viaţă, cum îmi place mie să le spun, oameni care şi-au depăşit dizabilitatea şi care sunt un adevărat exemplu de viaţă. Poate că am avut neşansa să ne naştem într-o ţară unde lucrurile nu stau aşa cum trebuie”, a precizat Magda Coman, care nu s-a sfiit să se declare dezamăgită de modul în care autorităţile locale mureşene gestionează problema accesului persoanelor cu dizabilităţi de la banalele treceri de pietoni la clădirile publice.

Totodată, Magda Coman a anunţat că graţie proiectului, un număr de 20 de cărucioare cu rotile vor fi donate către diverse instituţii publice din Târgu-Mureş.

Abilităţi câştigate din dizabilitate

În discursul său, dr. Meda Neagoe, vocea organizatorilor evenimentului, a menţionat că “Doar împreună putem depăşi dizabilitatea!” reprezintă un proiect aflat la început de drum în Târgu-Mureş, iar primii paşi concreţi în susţinerea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi îl reprezintă montarea unor rampe de acces în incinta Teatrului Naţional.

“Aceste persoane au câştigat din dizabilitate foarte multe abilităţi. Ei au venit aici nu pentru compasiune, ci au venit să vedem cât sunt de ambiţioşi şi frumoşi”, a afirmat dr. Meda Neagoe, care a lansat un mesaj comunităţii pentru implicare socială şi dezvoltarea unei culturi a respectului.

“Primul pas a fost accesibilizarea la acest eveniment, în Teatrul Naţional, prin rampele mobile care vor mai suferi îmbunătăţiri”, a spus dr. Meda Neagoe, care şi-a exprimat optimismul că paşii următori ai proiectului vor consta în accesibilizarea unui cinematograf, precum şi a transportului cu salvarea a persoanelor aflate în cărucioare cu rotile.

“Visul meu cel mai mare este crearea unui Centru de zi multifuncţional. Acolo există posibilitatea de a socializa şi de a intra în contact cu experienţe asemănătoare şi – de ce nu – crearea unei platforme online, sau a unui serviciu social online, pe bază de voluntariat”, a dezvăluit dr. Meda Neagoe.

“Handicapul ni-l creează societatea în care trăim”

Au defilat pe scenă, următoarele 13 “modele de viaţă”, însoţite de tot atâtea personalităţi ale vieţii social-economice din Mureş (şi nu numai): Ilinca Rotariu şi Luminiţa Balazs, Monalisa Munteanu şi Cristina Manoilă, Anamaria German şi Violeta Oltean, Alexanda Bianca Spânu şi Adina Plopeanu, Ana Mihaela Stancu şi Ioana Şulea, Alexandru Popa şi Meda Neagoe, Adriana Oltean şi Tabita Gliga, Lidia Leahu şi Mircea Solovăstru, Adina Căprărescu şi Ornella Radis, Cristina Deac şi Raluca Crăciun, Anişoara Mârza şi Flori Seica, Mihnea Vâlceanu şi Vizi Imre şi, la final, Magda Coman şi Tina Olari.

“Aş schimba cuvântul handicap cu dizabilitate. Dizabilitatea înseamnă pur şi simplu o metodă de a umbla. Acest scaun rulant este metoda noastră de a umbla şi handicapul ni-l creează societatea în care trăim. Asta trebuie schimbat”, a fost mesajul transmis de Anişoara Mârza.

Pe scena Teatrului Naţional din Târgu-Mureş a (în)cântat şi cvartetul ArteMiss, iar Gala Atipic Beauty a fost urmată de un cocktail şi de vizionarea piesei de teatru “Soţ de vânzare.”

Evenimentul a fost susţinut de companiile/societăţile Maviprod, IRUM, Ortoprofil, Villa Vinea, Optimoo, Anna Fellini, Bioeel, Selgros, Trifarm, Vizual Med, Herlitz, BCD Video Sound, Florăria Passion, Pro Wok, Epic Beauty Society, Pixel PhotoStudio, Tymbark, Hotel Plaza, Hotel Privo şi Hotel Grand.

Text: Alex TOTH

Foto: Arina TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE