Share

Home / Business / Therezia… unde fiecare bucată e zămislită cu pasiune

Therezia… unde fiecare bucată e zămislită cu pasiune

Hei, tu drumețule, care cutreieri lumea în lung și-n lat, n-ai făcut nici o ispravă, dacă în drumul tău nu te-ai abătut măcar o dată și pe meleaguri transilvane, unde iarba crește mai mănos, vântul bate mai duios, unde brânza-i brânză, cașu-i caș, și la sat și la oraș…

Nu știu dacă e cineva care să fi călcat pe meleaguri transilvane și să fi plecat “întreg la suflet și la minte”, după ce a dat de mesele cele îmbelșugate ale oamenilor locului, care știu să facă din mâncat și mâncare o artă pe care nu o vei uita cu siguranță multă vreme… Brânza-i brânză, cașui-i caș, și la sat și la oraş?!

Therezia e unul dintre brandurile care îmi plac foarte mult și pe care le respect, tocmai pentru valorile autentice pe care acesta reușește să le promoveze. Nimic din ce fac ei nu e întâmplător și totul face parte dintr-un ideal în care tradiția, cultura și spiritul culinar autentic le găseşti acum fără prea mult efort. Nu știu de ce, dar ori de câte ori mă gândesc la Cașcavalul afumat Therezia, gândul mă duce fără echivoc la un pahar de vin alb, menit parcă să scormonească în cele mai adânci așteptări pe care le-aș putea avea de la o seară de vară perfectă.

Dacă vinul este o licoare care îți ascunde de cele mai multe ori secretele în buchete parfumate, pentru care degustătorul are nevoie de niscaiva pregătire și știință în a-l înțelege pe deplin, la brânză lucrurile par să stea exact pe dos. O brânză bună o înțelegi din prima, iar povestea gustului desăvârșit marchează simțurile, iute. N-ai cum să ratezi o armonie și nici măcar o notă, dacă totul a fost compus cu măiestrie. Asta îmi place mie la Therezia. Fiecare bucățică e zămislită cu pasiune.. . Un fel de joc nemilos cu papilele gustative, în care pofticiosul nu are prea multe șanse. Rulada Dalmy, cu piper ori boia, este, de fapt, locul de întâlnire între aspru și fin. O limbă de cașcaval răsucit și batjocorit prin piper ori boia, transformă totul într-un echilibru perfect. Aspru, dar fin, ușor, dar vârtos, simplu, dar complex și totul la un loc. Cu ani în urmă nici prin gând nu mi-ar fi trecut cât de bun poate fie cârnatul proaspăt ardelenesc, sincronizat absurd într-o curelușă de cașcaval ușor afumat și bine maturat. Thery Roll, că așa-i spune nebuniei ăsteia de cașcaval cu cârnat, care pesemne se simte cel mai vedetă, dar și cel mai ciudat dintre cașcavalurile lumii. Rulada cu Piper, Rulada cu Boia, Cașcaval Împletit ori Cașcaval Afumat Pănet nu fac decât să vină și să întărească ideea că nimic nu e întâmplător, că nimic nu e făcut la întâmplare. Pentru cei mai mulți dintre noi, Cașcavalul Dalia ori Rucăr e deja o poveste cunoscută. Dar vezi tu călătorule, că tonul face muzica… E ca o poveste frumoasă spusă frumos, ca o primăvară trăită frumos, ca o vorba înțeleaptă spusă frumos…

Dacă pentru francezi brânza reprezintă un brand național, pentru italieni un mod de viață, pentru locuitorii Transilvaniei brânza a reprezentat și reprezintă o sursă nesecată de inspirație și energie creatoare.

Therezia este, poate, cel mai frumos exemplu de continuator al tradițiilor culinare transilvane, transpuse într-o partitură modernă de jazz…

(Redacţia)

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

100 de studenți și masteranzi ai UAT Târgu Mureș, mai aproape de angajare prin festivalul „UAT’s next? Maratonul de artă”

Universitatea de Arte din Târgu Mureș a organizat o conferință de presă pentru lansarea programului …

Share
Share