FOTO: Poeții au rupt șabloanele de Ziua Internațională a Poeziei Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 410 Vizualizări

FOTO: Poeții au rupt șabloanele de Ziua Internațională a Poeziei

21 martie a fost decretată de către UNESCO, în 1999, Ziua Internaţională a Poeziei. Poezia, prin variile sale forme, ar trebui să impregneze fiecare zi în parte a vremelnicei noastre treceri pe pământ, dar când timpul e scurtat drastic de obligații mărunte sau timpurile, în genere, sunt tot mai alienante, stresante și centrate pe un pragmatism dezabuzant, apelul la poezie se face în mod programat, în momentele de repaos.

În acest sens, scriitoarea Hristina Doroftei și reprezentanta PEN România, Mariana Gorczyca, au creat cadrul în care poeții să se poată întâlni, poezia să poată circula liber, iar publicul să o poată savura pe îndelete la un pahar de ceva, în ambianța reconfortantă a îndrăgitului local J’ai Bistrot din Târgu-Mureş.

Evenimentul a început la ora 18:00 și, judecând după numărul de participanți, s-a bucurat de un interes notabil. Au fost invitați să contribuie la celebrarea artei poetice 14 autori și autoare de vârste diferite care au avut de respectat o singură cerință: să citească un poem personal și un poem aparținând unui autor de limbă strănă contemporan, întrucât PEN România susține, așa cum e și normal, și literatura din afară.

 

Au citit în următoarea ordine: Flavia Adam, Roxana Cotruş, Ion Dumbravă, Gabriela Feceoru, Kocsis Francisko, Mariana Gorczyca, Cristina Jidveianu, Ioan Mărginean, Soril Miavoe, Eugeniu Nistor, Demény Péter, Ioan Potolea, Ramona Strete și Hristina Doroftei. S-a mers pe principiul respectării ordinii alfabetice a cititorilor, dar prezentatorul emotiv a omis-o pe Hristina Doroftei, dar a reparat eroarea, oferindu-i prilejul de a încheia, în calitate de co-organizator, într-o notă personală seria lecturilor.

Neconvenționalele și surprinzătoarele ipostaze ale poeziei

Evenimentul a fost scuturat viguros și în repetate rânduri de orice tentativă de formalizare, dovedindu-se că poeții, la fel ca poezia, se află într-o permanentă căutare, alimentată de un spirit de improvizație și de spontaneitate jucăușă. Regulile sunt făcute pentru a fi (re)interpretate, prin urmare, Gabriela Feceoru a citit poemele (al doilea fiind scris de Anne Sexton) în genunchi, oficiind actul lecturii într-o manieră hibridă de performance poetic și manifest feminist. Ramona Strete a citit un poem personal și unul semnat de Adrian Păunescu, gest care a stârnit oareșice consternare pasageră, iar un poet a citit două poeme scrise de el însuși. Ioan Potolea a citit un poem personal destul de lung care a urmat poeziei „Aci sosi pe vremuri” de Ion Pillat, pe care a recitat-o integral din memorie cu o expresivitate și o acuratețe incomode pentru poeții care urmau. Au mai fost citite texte de Pablo García Casado, Roberto Bolaño, Charles Bukowski și Michaël Vandebril, printre alții.

Cu siguranță, două poeme citite pe zi, românești sau străine, în limba română sau într-o limbă străină, nu dăunează sănătății și nici culturii personale. Cred că acest „regim” nu va face decât să sporească apetitul pentru poezie, unul dintre cele mai sănătoase pe care le poate avea specia umană. În concluzie, la mulți ani poeziei, la mulți ani poeților și la mulți ani cititorilor!

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE