Concurs pentru (re)amenajarea a trei parcuri din Târgu-Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 642 Vizualizări

Concurs pentru (re)amenajarea a trei parcuri din Târgu-Mureş

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş au aprobat joi, 22 martie, cu ocazia unei şedinţe de lucru, demararea unui concurs de soluţii artistice pentru amenajarea a trei parcuri din municipiu, situate în zona străzii Moldovei (în suprafaţă de 11.794 metri pătraţi), în zona străzii Parângului – zona Furnica (în suprafaţă de 15.706 metri pătraţi) şi în zona străzii Plopilor (în suprafaţă de 4.940 metri pătraţi).

Mai multe spaţii verzi, unul din obiective

Proiectul a fost iniţiat de viceprimarul social-democrat al municipiului Târgu-Mureş, Sergiu Papuc, care a precizat că obiectivul principal al concursului constă în găsirea unor soluţii de reamenajare a trei suprafeţe de teren situate în zone importante din Târgu-Mureş, în prezent utilizate ca parcuri, aflate în stare de semi-degradare şi utilizate doar parţial, respectiv transformarea acestora în spaţii verzi, locuri de joacă şi de agrement, spaţii pentru spectacole în aer liber şi spaţii pentru câinii de companie.

„Principalul rezultat preconizat este de a amenaja parcuri noi care să cuprindă suprafeţe întinse de spaţii verzi, urmărind să satisfacă nevoia de agrement şi recreere a locuitorilor din zonele riverane zonelor amenajate. Totodată, se are în vedere reducerea nivelului de poluare, concomitent cu îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului”, a subliniat Sergiu Papuc.

Concursul de soluţii are ca obiective reamenajarea celor trei parcuri în parcuri de utilitate publică şi creşterea suprafeţei de spaţiu verde pe cap de locuitor, de la 9,60 metri pătraţi/cap de locuitor în anul 2017 la 10,77 metri pătraţi/cap de locuitor, respectiv cu aproximativ 12,19%.

„Se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii aerului din municipiul Târgu-Mureş, în condiţiile în care în prezent lipsesc spaţiile cu vegetaţie intensă, avându-se în vedere şi necesitatea diversificării alternativelor de petrecere a timpului liber de către locuitorii oraşului, ca urmare a dotării parcurilor cu spaţii de promenadă şi locuri de joacă, băncuţe pentru relaxare, şi altele. Amenajarea celor trei parcuri vine sa satisfacă atât nevoia de linişte cât şi cea de relaxare”, a menţionat Sergiu Papuc.

Cele trei parcuri, viitoare “oaze de linişte”

Potrivit viceprimarului PSD al municipiului Târgu-Mureş, un alt obiectiv al proiectului constă în crearea în cartiere a unui locuri adecvate care să asigure tinerilor şi copiilor atât condiţii pentru mişcare în aer liber în condiţii de siguranţă, cât şi amenajarea unor zone care să fie adevărate oaze de linişte.

„Verdeaţa, care va oferi o privelişte relaxantă tuturor categoriilor de vârstă, va contribui la păstrarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a locuitorilor. În acest sens, problemele identificate sunt următoarele, lipsa de locuri de joacă adecvate în imediata apropiere, lipsa unei zone de agrement în cartier, existenţa unui spaţiu public inestetic, fără utilizare, nevoia de a mări suprafeţele verzi în municipiu şi neutilizarea la capacitate maximă a potenţialului de recreere din zonă. Se urmăreşte stimularea petrecerii a cât mai mult timp în aer liber şi promovarea mişcării şi sportului în rândul tuturor categoriilor de vârstă”, a arătat Sergiu Papuc.

Premii totale de 6.000 de lei

Concursul va fi mediatizat atât în mass media locală cât şi pe site-ul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, www.tirgumures.ro, se adresează arhitecților cu specializare peisagistică şi are un buget de premiere de 6.000 de lei net, astfel: premiul I – 1000 de lei/ parc, premiul II – 700 de lei/ parc şi premiul III – 300 de lei/ parc. Juriul va avea în component reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Târgu-Mureş, precum şi ai Ordinului Arhitecţilor Mureş, şi va fi prezidat de Dana Miheţ, arhitectul şef al Municipiului Târgu-Mureş.

Alex TOTH

        

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE