Home / Cultură / Antrenament intens, „marca” Cehov, pentru Compania „Liviu Rebreanu”
„Ivanov” marchează revenirea lui Claudiu Goga pe scena Teatrului Național Târgu-Mureș (Foto: Andrei Vornicu)

Antrenament intens, „marca” Cehov, pentru Compania „Liviu Rebreanu”

Distribuie

Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureş se află pe ultima sută de metri cu pregătirea premierei spectacolului „Ivanov” de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, care va avea loc miercuri, 4 aprilie, ora 19:00, la Sala Mare. O a doua reprezentație este programată pentru joi, 5 aprilie, ora 19:00.

În anticiparea evenimentului, a fost organizată o conferință de presă la care au participat Claudiu Goga, Nicu Mihoc, Dan Rădulescu, Mihai Crăciun și Loredana Dascălu.

Nicu Mihoc a clarificat circumstanțele invitației adresate lui Claudiu Goga, care a înlocuit proiectul „Chirița în provincie”, în regia lui Gigi Căciuleanu: „Claudiu a avut în gând vreo trei propuneri, dar am vorbit și a decis să aleagă aceste text de Cehov, considerând că pentru noi e important. Eu cred că cea mai mare greutate a noastră este să revenim la marile repertorii, de care ne-am cam îndepărtat. Acolo și numai acolo se formează actorii. Când ai roluri consistente, un actor se poate dezvolta.

Un teatru direct, cu impact emoțional

Claudiu Goga a mai montat pe scena mare a naționalului târgumureșean comedia de succes „Clinica amanților” în 2005, cu Dan Rădulescu în rolul principal. Actorul va interpreta în noul spectacol rolul Shabelsky.

„M-am bucurat să reîntâlnesc câțiva oameni cu care am lucrat atunci și am lucrat bine, și m-am bucurat să văd că sunt la fel de buni. Mi se pare o trupă cu un tip de lipsă de antrenament pentru acest tip de teatru pe care îl presupune Cehov. E o trupă disciplinată, dar neantrenată. Vorbim de medie, pentru că sunt și actori perfect antrenați pentru genul ăsta de teatru. Scopul meu e să fac un spectacol bun și să scot ce e mai bun din fiecare din ei” a declarat Claudiu Goga.

Regizorul, care predă și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, a precizat vrea să spună „o poveste despre un om complicat care probabil că în viața reală nu există, cât e ea de complexă.”

Referitor la alegerea lui Nicu Mihoc în rolul titular, Claudiu Goga a motivat: „Îmi trebuie un actor inteligent, care să știe să joace cu foarte puține mijloace de expresie, să aibă ca valoare a tipului de actorie pe care îl face zona de realism psihologic făcut cu foarte puține mijloace și, în același timp, să fie un actor care să poată să emoționeze.”

Credință vs ego

Nicu Mihoc este foarte direct în ceea ce privește crezul său artistic, dar și nivelul la care se află trupa companiei al cărei director artistic este: „Nimic nu iese în teatru dacă nu crezi. Dacă oamenii care fac spectacolul, chiar și cel care trece o dată prin scenă, nu cred, nu e OK. Toți trebuie să credem cu cerbicie în ce facem. O trupă bine antrenată este aceea în care, în momentul în care vine orice regizor român, spune că: „Eu abia aștept să montez la Târgu-Mureş!” Aia e o trupă super-performantă. Eu cred că noi încă suntem o trupă mică cu orgolii foarte mari. Cu mine în frunte, fiindcă nu mă scot afară din asta. O trupă crește cu niște regizori, or la noi încă n-a montat nici Dabija, nici Purcărete.”

De asemenea, Nicu Mihoc consideră că actorul adevărat trebuie să reflecte propria sa viziune despre arta pe care o practică: „Eu iubesc un actor când pentru mine înseamnă o părere despre teatru. Când intră un actor în scenă, intră o părere despre teatru. Prin felul cum joacă este modul în care el privește lumea, viața, dragostea, soarele, apa, copiii, tot. Trebuie să iubești tot ce nu e teatru ca să îl aduci în teatru, să-l îmbogățești. Eu m-am format din eșecuri, nu din micile succese pe care le-am avut. Alea nu m-au învățat nimic.”

Loredana Dascălu s-a arătat încântată de posibilitatea de a lucra la acest proiect: „Aveam nevoie de o astfel de provocare. Am învățat foarte multe de la Claudiu Goga și m-am bucurat foarte mult că sunt și în această distribuție fiindcă joc alături de oameni de la care am foarte multe de învățat.”

„Noi aici ne propunem să aducem din nou acest gen de teatru într-un repertoriu care este catalogat ca fiind cu greutate. Teatrul s-a schimbat, nu puteam să rămânem pe făgașul pe care intrase la un moment dat, dar în care publicul nu se mai regăsea, ceea ce s-ar chema un teatru învechit”, a declarat Mihai Crăciun.

Textul cehovian a fost adaptat la o durată rezonabilă pentru spectatorul obișnuit. Claudiu Goga consideră că o montare exactă a piesei ar fi durat 5 ore, dar în varianta de față, spectacolul va dura aproximativ 2 ore 30 minute, cu pauză.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.