Home / Cultură / Bobohalma, în finala competiţiei „Sat cultural al României“

Bobohalma, în finala competiţiei „Sat cultural al României“

Distribuie

Satul Bobohalma, care aparţine de municipiul Târnăveni, s-a calificat în finala celei de-a V-a ediţii a competiţiei „Satele culturale ale României 2018“, a cărei jurizare va avea vineri, 30 martie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Bacău.

Proiectul, centrat pe „satul de vacanţă“

Anunţul a fost făcut joi, 29 martie, de Sergiu Zereş, city manager al municipiului Târnăveni, care a precizat că proiectul este centrat pe ideea de „sat de vacanţă“, în contextul în care foarte mulţi tineri din Bobohalma sunt plecaţi la muncă în străinătate.

„Satele culturale ale României 2018 este o competiţie deschisă în 2014. Până în 2018 au existat încă două comune din judeţul Mureş, Sângeorgiu de Mureş şi Deda, care au ajuns în finală şi au fost desemnate sate culturale ale României. Este o competiţie deschisă localităţilor rurale din România, pentru punerea în valoare a patrimoniului local, din perspectiva intenţiei de revitalizare a acestor zone. Satul Bobohalma din Târnăveni este un proiect centrat pe satul de vacanţă, ce îşi propune revitalizarea satului vechi. Sunt sute de tineri plecaţi din acest sat, în special în Italia, pe care ne propunem să îi reinvităm în satul pe care l-au părăsit. Se doreşte şi crearea unui proiect de rezidenţă artistică a studenţilor la arhitectură, a elevilor, în perspectiva restaurării unor case vechi, plus un proiect de turism cultural. A fost un concurs la care au fost 29 localităţi, iar 15 localităţi au fost admise în finală, Bobohalma fiind singura din Mureş acceptată“, a declarat Sergiu Zereş.

14 localităţi, în finală

În finala competiţiei organizată de Asociaţia Cele mai frumoase sate din România s-au calificat 14 localităţi, iar satul Bobohalma va prezenta elemente de tradiţie şi folclor, precum şi un proiect de realizare a unui muzeu al satului şi de restaurare a unei bisericuţe de lemn din secolul al XVIII-lea.

Totodată, city managerul municipiului Târnăveni a explicat că „pentru a obţine titlul de Sat Cultural, localitatea candidată trebuie să obţină din partea juriului cel puţin 70 de puncte (din maxim 100) şi să organizeze minimum cinci evenimente sau proiecte culturale – sărbători, festival, concursuri, promovare, lansare carte, teatru etc.“

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.