Home / Meniu Principal / Analize / Ouăle din comerțul intracomunitar, controlate de ANSVSA

Ouăle din comerțul intracomunitar, controlate de ANSVSA

În perioada 13.02.2018 – 09.03.2018, s-a desfășurat o acțiune la nivel național pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea și comercializarea ouălor provenite din comerțul intracomunitar.

La nivelul fiecărei DSVSA județene și a municipiului București, au fost constituite echipe mixte (formate din reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor și ai Serviciului Antifraudă), care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratelor de Poliție județene, au efectuat controale oficiale:

 

  • în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a ouălor provenite din alte State Membre ale UE și destinate procesării, ambalării și/sau comercializării pe piața României;
  • la locul de destinație a ouălor, situate pe teritoriul României (centre de ambalare ouă, depozite frigorifice, unități de procesare etc.).

În perioada menționată au fost verificate 1.816 obiective: 447 de mijloace auto utilizate pentru transportul ouălor, 27 de centre de ambalare ouă, 82 de unități de depozitare ouă, 2 unități de procesare a ouălor, precum și 1.258 de unități de vânzare cu amănuntul care comercializează ouă.

Deficiențele constatate de reprezentanții DSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancționate prin aplicarea a 78 de sancțiuni contravenționale, care au însumat 103.760 de lei. De asemenea, s-au retras de la comercializare 2.108 ouă, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată de către operatorii din sectorul alimentar.

Dintre neconformitățile constatate și sancționate, menționăm:

 

  • desfaășurarea unor activități pentru care unitățile nu au fost înregistrate sanitar veterinar;
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă și de temperatură la nivelul unităților de ambalare, procesare și depozitare a ouălor;
  • deficiențe privind gestionarea deșeurilor și a subproduselor nedestinate consumului uman;
  • depozitarea și comercializarea ouălor în unități neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  • deficiențe privind asigurarea trasabilității ouălor;
  • utilizarea unor mijloace auto neigienizate și/sau neautorizate sanitar veterinar pentru transportul ouălor.

 

 

 

A consemnat Denisa Morar

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Începere proiect- Finanțat prin măsura Granturi pentru capital de lucru acordate IMM- urilor

60 SHARES Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share