Home / Agricultura / APIA: Europarlamentarul Daniel Buda aduce acuzații false referitoare la plățile fermierilor

APIA: Europarlamentarul Daniel Buda aduce acuzații false referitoare la plățile fermierilor

Distribuie

Ca urmare a declarațiilor europarlamentarului Daniel Buda apărute în spațiul public, Ministerul Agriculturii, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face câteva precizări, după cum urmează:

„Este regretabil faptul că europarlamentarul Daniel Buda recidivează, la fel ca și anul trecut,  în a face afirmații neadevărate și nesusținute de situația reală, referitoare la faptul că 900.000 fermieri ar putea fi în pericol de a nu-si primi banii cuveniți. Domnul Buda dovedește că, deși are posibilitatea să se informeze despre această situație, nu o face, mai mult decât atât, dezinformează opinia publică, făcând afirmații menite să creeze o imagine falsă asupra ativității de acordare a subvențiilor”, susțin cei de la APIA central.

Astfel, pentru corecta informare a opiniei publice, până la această dată, au intrat deja în conturile fermierilor suma de 2,488 miliarde euro, reprezentând avans și plată regulară, pentru un număr de 860.390 beneficiari, care au depus cerere de plată în cadrul Campaniei 2017, reprezentând 98,12% din numărul de fermieri eligibili.

Referitor la afirmația privind „incapacitatea instituțională de a finaliza achiziționarea softului informatic”, informăm că APIA a început demersurile pentru achiziţia de ”Servicii de mentenanță, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA” încă din anul 2016, prin contractarea unui furnizor de servicii auxiliare care să elaboreze Caietul de sarcini.

Ulterior, în prima jumătate a anului 2017, autoritatea contractantă a întreprins toate demersurile legale în vederea avizării proiectului de investiții de catre instituţiile abilitate ale statului, inclusiv pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern în acest sens.

Pe parcursul evaluării ofertelor, au fost depuse contestaţii de către 2 operatori economici, una din ele fiind respinsă de către CNSC, iar cealaltă fiind depusă direct în instanţele de judecată.

La data prezentei, cauza de soluţionare a contestației se află la Curtea de Apel Bucuresti, în vederea pronunțării unei soluții definitive, APIA aflându-se astfel în imposibilitatea de a incheia contractul până la soluționarea definitivă a contestațiilor.

Din cauza dificultăților întâmpinate în achiziționarea softului informatic, pentru a continua și implementa modificările informatice existente la nivelul APIA, modificări rezultate din schimbările legislației comunitare și naționale în vigoare, experții APIA au identificat o serie de soluții, prin resursele umane și informatice existente, astfel încât să compenseze lipsa dezvoltatorului de soft.

Ținând cont de cele prezentate, toți cei interesați se pot informa direct de la sursă, respectiv APIA și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care și-au manifestat deschiderea, disponibilitatea și totala transparență în a oferi toate informațiile necesare cu privire la modul de acordare a subvențiilor pentru fermieri, precum și la stadiul efectuării plăților.

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Comunicat de presă – Municipiul Reghin

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.