Home / Agricultura / Calendarul apicol: lucrările importante din stupină în aprilie

Calendarul apicol: lucrările importante din stupină în aprilie

Distribuie

Aprilie marchează prima lună de primăvară, iar obiectivul principal al apicultorului este pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea primelor culesuri (rapiţă şi salcâm), în paralel cu luarea de măsuri pentru a evita roirea naturală în lunile care urmează. Dezvoltarea albinelor are la bază trei factori: matca (vârsta şi calitatea), hrana (stimularea naturală şi cea artificială) şi mediul (condiţiile din interiorul şi din afara stupului).
Flora de primăvară abundentă în această perioadă (arţarul argintiu, aninul, cireşul, salciile, flora spontană) reprezintă stimulul natural pentru dezvoltarea familiilor de albine, astfel că o matcă de calitate poate să depună zilnic peste 1.500 de ouă, ceea ce conduce la înlocuirea completă a albinelor de iernare şi la depăşirea puterii cu care a intrat în iarnă. Rezervele de hrană proaspătă, în special cele de păstură, încep să fie din ce în ce mai extinse în jurul puietului.
În acest context, pentru atingerea obiectivelor sale, stuparul trebuie să aibă cunoştinţele necesare pentru a interveni în reglarea celor trei factori de bază, realizând o serie de lucrări:
Se continuă lucrările de verificare amanunţită a fiecărei familii de albine (revizia de fond) şi se notează toate stările anormale care există, prin aprecierea în continuare a activităţii generale, a zborului la urdiniş, a semnelor anormale, a prezenţei mătcii şi puietului de albine lucrătoare de toate vârstele, a suprafeţei cu puiet şi a celor acoperite cu albine, prezenţa trântorilor şi a rezervelor de hrană. Cu această ocazie se reorganizează, dacă este necesar, cuibul familiei, prin eliminarea ramelor goale dupa diafragmă, pentru asigurarea unui regim termic optim dezvoltării. Revizia de fond se face în zilele călduroase (20ºC) şi fără vânt.
Se iau măsuri pentru corectarea stărilor nedorite: de unificare a familiilor slabe sau fără matcă, de întărire a acestora cu rame cu puiet, de stimulare şi completare a hrănirilor, de igienizare şi tratament, de verificare şi reparare (înlocuire) a elementelor de stup. Completarea proviziilor se poate face cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent; se apreciază că este necesar să existe în stup o cantitate de cel puţin 6-7 kg miere de bună calitate.
Se continua stimularea familiilor de albine cu hrană artificială cu scopul intensificării ritmului de ouat al mătcilor. Aceasta se realizează prin administarea de sirop de zahăr 1:1 în porţii de 0,3 – 0,5litri/familia de albine, în funcţie de puterea familiilor, la intervale de 2-3 zile;
Se va asigura apă la adăpător în care poate fi dizolvată şi o cantitate de 5g sare/litru apă;
Pe măsura ocupării fagurilor din cuib cu puiet, se asigură lărgirea cuibului cu faguri clădiţi sau artificiali. Fagurii artificiali pot fi introduşi în perioadele în care se remarcă o uşoară albire a celorlalţi faguri, mai ales pe speteaza superioară. Aceştia se introduc după ultima ramă cu puiet sau în mijlocul cuibului, câte un fagure săptămânal. Înainte de a-i introduce, fagurii pot fi uşor stropiţi cu sirop pentru a fi mai repede curăţaţi şi deci pregătiţi pentru ouat.
Pentru prima parte a primăverii, urdinişurile se reduc la 3-4 cm, urmând ca, treptat, pe măsura dezvoltării şi stabilizării timpului frumos, deschiderea să fie mai mare.
Se vor forma familii temporare şi ajutătoare cu mătci de la rezervă acolo unde este cazul;
Se vor aplica tratamentele necesare împotriva varoozei;
Se vor lua măsuri pentru preîntâmpinarea furtişagului;
Pe măsură ce pomii înfloresc se pot instala colectoarele de polen pentru recoltarea şi valorificarea acestuia. Recoltarea polenului nu este o măsură obligatorie, dar această operaţiune poate fi aplicată în zone unde există abundenţă de polen deoarece se stimulează recoltarea unei cantităţi şi mai mari de polen, familiile de albine nefiind private de lipsa acestuia.
De asemenea, se pot instala gratiile colectoare de propolis deasupra cuibului. Se poate începe şi cresterea de faguri cu celule de trântor (rame clăditoare pentru producţia de triturat larvar – apilarnil).
Se reformează fagurii vechi extraşi din cuib în urma reviziei de fond, se repară, se însârmeazaă, astfel fiind pregătiţi pentru sezonul în curs. Se asigură necesarul de stupi şi rame, atât pentru recoltă, cât şi pentru formarea ulterioară a roiurilor artificiale.
Se vor lua măsuri pentru asigurarea transportului în pastoral, alegerea bazinelor melifere şi a vetrelor de pastoral.

Sursa selectivă: Ştiri agricole


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Fermă zootehnică scoasă la licitație pentru 29.800 de euro

Distribuie Societatea Alpinsolv SRL, în calitate de lichidator judiciar al SC Maris Group Construct SRL, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.