Home / Sanatate / Dr. Sorin Paşcanu: „Dacă faci bine ceea ce faci, indiferent de domeniu, ai rezultate”

Dr. Sorin Paşcanu: „Dacă faci bine ceea ce faci, indiferent de domeniu, ai rezultate”

Distribuie

Reporter: Cum vedeţi IBCvT-ul peste zece ani?

Dr. Sorin Pașcanu: E o întrebare grea pentru că IBCvT-ul a trecut prin nişte frământări în ultima perioadă. Dar modul cum arată astăzi şi stabilitatea de toate felurile, în principal cea intelectuală sau cea spirituală a institutului, toate îmi dau încredere că va fi aici şi peste zece ani. Institutul are deja o istorie, are o cultură, are deja probabil a treia generaţie de medici care lucrează aici şi lucrul acesta se cunoaşte.

Rep.: Sunteţi considerat unul dintre cei mai buni anestezişti din ţară. Vine cineva din urmă, căruia să îi predaţi ştafeta, la un moment dat, în viitor?

S.P.: Vin, vin tineri tot timpul. Sunt şi care trec pe la noi şi pleacă şi pe care aş vrea să îi văd la un moment dat înapoi. Nu depinde numai de noi. Probabil nu depinde nici de ei. Aş putea zice că în ultimii ani sunt mai degrabă plăcut surprins de calitatea medicilor tineri care vin din urmă, de dorinţa lor, de entuziasm, de calitatea lor umană, nu numai profesională.

Rep.: Cum vă împăcați cu deciziile pe care le luați legat de diferite cazuri medicale?

S.P.: Așa cum încercăm să le spunem de multe ori şi părinţilor: medicina rareori este, sau aş zice mai niciodată nu este alegere între bine şi rău. Este mai tot timpul o alegere între două rele. În a cântări riscuri versus beneficiu. Niciuna dintre manevrele, niciunul dintre tratamentele pe care le facem nu aduce doar bine. Întotdeauna există şi posibile reacţii adverse. De aceea, în majoritatea cazurilor, decizia de a trata un copil, modalitatea în care îl tratăm, secvenţa ș.a.m.d., sunt decizii pe care le luăm în grup, în aceste colocvii medicale la care participă şi chirurgii, şi cardiologii pediatri, şi anesteziştii şi în general toată lumea care are de-a  face cu domeniul ăsta, încât fiecare să îşi spună părerea şi la sfârşit noi ca grup, ca entitate, să putem trage o concluzie, încotro ne îndreptăm.

Rep.: Cum funcționează acest sistem, IUBCvT?

S.P.: Vă dau un exemplu concret al unui copil acum de trei ani. Părinţii au aflat de boala congenitală, transpoziţie de vase mari, încă din perioada intrauterină, ca atare ne-au contactat şi au fost îndrumaţi către Clinica de Obstetrică Ginecologie de aici din Târgu-Mureş. Mama a decis să vină şi să nască aici, împreună cu specialiştii de aici, iar bebeluşul a fost preluat imediat de neonatologia Spitalului Judeţean, care funcţionează în aceeaşi clădire cu noi. S-a confirmat diagnosticul imediat după naştere. La mai puţin de o oră, a fost adus jos la noi în terapie intensivă, unde împreună cu colegii de la cardiologie pediatrică s-a efectuat o primă procedură, o atrioseptectomie cu balon. Starea copilului s-a îmbunătăţit semnificativ imediat după aceea, a fost transferat la neonatologie, unde a fost îngrijit de colegii de acolo timp de două săptămâni, timp în care a fost urmărit în continuare şi de colegele de la cardiologie pediatrică. Când am considerat că starea copilului este optimă, să zicem, a fost operat..

Lucrurile au mers bine, aş zice chiar spre foarte bine. E unul din cazurile, nu puţine la număr care subliniază încă o dată importanţa unui sistem medical naţional care să se ocupe de cazurile astea. Faptul că a fost diagnosticat antenatal în teritoriu, că a beneficiat de atâtea specialităţi care l-au îngrijit în centrul medical Tîrgu Mureş, de la obstetrică-ginecologie la neonatologie, cardiologie pediatrică, chirurgie, anestezie, de specialişti care fac asta de mult timp împreună, a fost în beneficiul copilului.

Dr. Sorin Paşcanu, repere biografice

* Născut în 1968, la Târgu-Mureş

* Căsătorit, doi copii.

* Absolvent al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Târgu-Mureş, doctor în ştiinţe medicale.

* Bursă de un an la Hadassah Medical Center din Ierusalim, în anul 1997.

* Stagii de pregătire în Italia, la spitalul „Bambino Gesu” (copilul Isus, în traducere – n.n.), în 1999.

* Stagii de pregătire în Germania la Deutsches Herzzentrum München 2002, 2011.

* Specializat în anestezia şi terapia intensivă a nou-născuţilor şi sugarilor.

(www.iubcvt45.ro)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.