Prof. dr. Klara Brînzaniuc: „Trebuie să găsim soluția de spații pentru instituția noastră pentru a dezvolta domenii ce nu au încă soluții în România” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1750 Vizualizări

Prof. dr. Klara Brînzaniuc: „Trebuie să găsim soluția de spații pentru instituția noastră pentru a dezvolta domenii ce nu au încă soluții în România”

Prof. dr. Klara Brînzaniuc, manager IUBCvT Târgu-Mureş, profesor universitar conducător de doctorat la UMF Târgu-Mureş, șef disciplină Anatomie Embriologie.

Reporter: 45 de ani de la prima operaţie cardiovasculară în Târgu-Mureş. Ce gânduri aveţi, la cald, legat de această aniversare de importanţă majoră în domeniul medical autohton?

Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Centrul medical târgumureșean a fost constant asociat cu performanțe medicale certe în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare. De la transplantul de cord pe animal de experiență la om, de la cercetări privind producția de valve biologice la obținerea acestora și dezvoltarea unui  compartiment distinct de cercetare şi producţie: Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, montate pe inel şi <stentless> manufacturate în Laboratorul de producţie valve, în structura IUBCvT, continuate astăzi prin cercetări experimentale privind folosirea celulelor stem în reconstrucții valvulare, am contribuit la crearea unei școli de chirurgie cardiovasculară,  la adult și la copii, fiind astăzi la a treia generație de specialiști formați în IUBCvT Târgu-Mureş, în toate specialitățile ce permit diagnosticul și tratamentul complex al afecțiunilor cardiovasculare.

Nu putem să nu fim recunoscători celor care au creat aceste performanțe, domnului profesor doctor Radu Deac, vicepreședinte al ASM, director aproape 20 de ani al IUBCvT Târgu-Mureș și celui ce a preluat ștafeta de la domnia sa, profesor doctor Horațiu Suciu. Pentru că acum 45 de ani am avut specialiști ce au realizat prima intervenție cardiovasculară în Târgu-Mureș, astăzi am devenit un centru de excelenţă în acordarea asistenţei medicale bolnavilor cardiovasculari, în formarea inițială și cea continuă a profesioniştilor din domeniul medical şi în cercetarea ştiinţifică.

Rep.: În anii trecuţi aţi acumulat o experienţă respectabilă în peisajul medical, fiind la conducerea direcţiei de sănătate publică, prorector  ştiinţific al UMF, participant la numeroase cercetări naţionale şi internaţionale, de patru ani sunteţi la conducerea unei instituţii de importanţă maximă pentru domeniul medical din România. Aţi fost şi aţi rămas un căutător al noilor provocări profesionale?

K.B.: Dacă în primii ani de formare medicală, competența mea didactică și cea medicală au fost prioritare pentru mine, după anul 2000 – când am început formarea managerială în domeniul managementului serviciilor  de sănătate, validate prin atestatul Ministerului Sănătății, completată ulterior cu managementul academic, în special spre accesare de proiecte instituționale și de cercetare – am lărgit paleta competențelor și preocupărilor profesionale. Poate această  realitate a determinat  includerea mea în echipe manageriale, la DSP Mureș, ulterior în Senatul UMF și în Biroul Senatului ca și prorector științific. Managementul academic mi-a asigurat recunoașterea profesională în domeniul Sănătate, fiind și membru în comisia permanentă de experți Științe Medicale ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, comisie care asigură autorizarea provizorie/acreditarea tuturor programelor de studiu la nivelul standardelor de calitate și în concordanță cu legislația europeană de exercitare profesională în domeniile reglementate sectorial și general.

Rep.: Când a început să devină o provocare pentru dumneavoastră partea de administraţie şi de organizare instituţională în sfera medicală?

K.B.: Așa cum am precizat, din anul 2000 după formarea inițială și continuă în Managementul Serviciilor de Sănătate, am fost inspector și ulterior director executiv la DSP Mureș, în 2009 și apoi în 2013 manager la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant, reconfirmat în prezent, 2018, în urma examenului promovat de manager persoană fizică pe o perioadă de trei ani.

Rep.: De mai bine de patru ani conduceţi IUBCvT Târgu-Mureş. Care este punctul forte al instituţiei?

K.B.: Ar fi greu să identific unul singur, dar în puține cuvinte aș sintetiza:

– Performanță medicală, proceduri moderne de diagnostic și tratament, expertiză de vârf în domeniu;

– Specialişti  renumiți cu adresabilitate mare a pacienților spre aceștia;

– Priorități naționale – transplantul cardiac, rezolvarea patologiei malformațiilor cardiace congenitale, și astfel pacienții noștri sunt de la vârsta de o zi la 100 de ani;

– Centru universitar de prestigiu naţional şi internaţional, unde chirurgia cardiovasculară și cardiologia are specialiști de mare valoare;

– Dotări în dezvoltare, condiţii optime de deservire a pacienţilor, mai puțin problema deficitară a spațiului, ce împiedică dezvoltarea unor domenii ce ne aparțin, ce nu au încă soluții în România și paradoxal noi am format specialiști în ultimii 3-5 ani, avem colaborări internaționale și sprijin permanent, dar nu avem resurse pentru un spital care să permită aceste realități.

– Număr mare de servicii medicale prestate cu complexitate ridicată reflectată în ICM poate printre primele două din România.

Rep.: Ce idei de dezvoltare aveţi în plan pe termen scurt şi pe termen lung pentru Institut?

K.B.: Nici una din acestea, publice prin strategia instituțională 2015-2020 nu vor fi realizabile dacă nu vom găsi soluția de spații pentru instituția noastră prin extindere/supraetajare sau mai potrivit clădire cu destinație specifică Institutului.

Rep.: Care sunt proiectele şi planurile de viitor? Ce ar însemna succesul suprem pentru Klara Brînzaniuc?

K.B.: Satisfacția tuturor colaboratorilor, apartenența lor reală la ceea ce înseamnă IUBCvT Târgu-Mureș și pentru mulți dintre noi, și UMF Târgu-Mureș, alături de identitatea noastră profesională și cea națională în anul Centenarului 2018.

(www.iubcvt45.ro)

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE