Home / Eveniment / Sesiune aniversară “Pod peste timp” a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IuBCvT) Târgu Mureş

Sesiune aniversară “Pod peste timp” a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IuBCvT) Târgu Mureş

Distribuie

A doua zi a conferinței aniversare ”IuBCvT-45 de ani de chirurgie cardiovasculară la Tîrgu-Mureș”, s-a desfăşurat pe durata zilei de astăzi, la Palatul Culturii şi a găzduit personalități marcante ale chirugiei cardiovasculare, transplantului cardiac și cardiologiei din Europa, precum și cei mai renumiți chirurgi cardiovasculari din România.
În ţara noastră, chirurgia pediatrică se află într-un stadiu de dezvoltare continuă şi consolidare, chiar dacă resursele financiare din partea statului alocate pentru această ramură a medicinei nu sunt suficiente, momentan. Această nouă specialitate s-a desprins din chirurgia cardiovasculară pe plan mondial în urmă cu 15-20 de ani. În multe dintre ţările europene se creează departamente şi programe speciale pentru chirurgia cardiacă pedriatică, pe lângă centrele consacrate de medicină cardiovasculară. Aici, simţul solidarităţii este mai puţin dezvoltat, probabil nici legislaţia în vigoare nu stimulează suficient acest lucru.
Din Italia, a venit un profesionist de renume, cu o experienţă vastă în chirurgia cardiacă pedriatică, prof. dr. Alessandro Giamberti, care a detaliat în cadrul sesiunii omagiale “Bridge over time” de astăzi, situaţia Italiei la acest capitol important al medicinei, superioară faţă de cea a României. Oportunităţile micuţilor de a beneficia de diagnostic şi tehnici de tratament moderne pentru bolile congenitale cardiace, câteva dintre cele mai dificile cazuri pe care le-a tratat, dar şi statisticile pacienţilor cardiaci din Italia au fost prezentate de prof. dr. Alessandro Gimberti: “Aritmiile supraventriculare și ventriculare sunt o cauză majoră a morbidității și mortalității la pacienții adulți cu boală cardiacă congenitală (Congenital Heart Disease pacients). Ablația intraoperatorie oferă o alternativă la procedura complexă chirurgicală Cox-Maze pentru acești pacienți. Prezentăm rezultatele experienței noastre preliminare cu ablația radiofrecventă de irigare monopolare (IRA) intraoperatorie la adulți cu CHD supuși unei intervenții chirurgicale cardiace elective. IRA intraoperatorie este o procedură sigură și eficientă pentru a controla problemele aritmice la adulții cu CHD. Astfel, intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul, în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară, joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate. Pentru noi, pacienţii sub 35 de ani sunt consideraţi ca fiind cu probleme cardiace congenitale, iar cei ce depăşesc această vârstă, au afecţiuni cardiace dobândite. Populaţia de pacienţi, adolescenţii şi adulţii cu boli de inimă congenitale (Grown-up congenital heart disease – GUCH), la nivel naţional, nu este cunoscută, dar 80-85% dintre aceştia reuşesc să ajungă la vârste înaintate fără probleme, deşi au unul sau mai multe riscuri cardiovasculare: hipertensiunea, diabetul zaharat, viaţa sedentară, fumatul. Cele mai comune operaţii cardiovasculare sunt: implantări de valvă pulmonară, operaţii ale arterei aorte, corectarea defectului septal atrial, operaţie de obstrucţie subaortică, operaţia valvei mitrale, bypass. Mortalitatea din spital este de 1,5% (6/440). De asemenea, şi noi avem nevoie de o finanţare mai bună pentru suportarea costurilor operaţiilor”, a explicat prof. dr. Alessandro Giamberti.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IuBCvT Târgu Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, moderatorul sesiunii omagiale de astăzi, a transmis încă o dată că Institutul pe care îl conduce este singurul centru de referinţă pentru bolile cardiace din ţară care asigură, 24/24, 7/7, urgenţele neo-natale şi operaţii pentru întreg complexul de boli pedriatice congenitale ale inimii. Între 1.200 şi 1.300 de cazuri cardiologice pedriatice sunt examinate la Târgu Mureş pe parcursul unui an, dintre care 280-300 de copii ajung pe masa de operaţii.
“Aspecte care trebuie rezolvate în România:
– nu avem evidenţa on-line a copiilor cu afecţiuni cardiologice
– un singur centru naţional special pentru facilităţi pedriatice 24/7 este insuficient la o populaţie de 20 milioane de oameni
– o listă foarte lungă de pacienţi care aşteaptă să fie operaţi
– experienţă limitată în procedurile intervenţionale ale copiilor / GUCH
– nu avem o strategie naţională pentru bolile de inimă congenitale
– resurse financiare insuficiente
Cercul vicios continuă:
– listele lungi de aşteptare întârzie prezentarea la medic a pacienţilor cu boli de inimă congenitale
– dificultatea luării de decizii, în special pentru GUCH
– condiţii clinice slab calitative în timpul operaţiilor
– rezultate proaste
– costurile foarte ridicate pentru a trimite pacienţii să se opereze în străinătate au ca şi consecinţă directă creşterea risipei de resurse financiare naţionale ”, sublinează prof. dr. Horațiu Suciu.
La finele conferinţei, s-au acordat diplome onorifice medicilor din Târgu Mureş, pentru aportul medical excelent în domeniul chirurgiei cardiovasculare.

A consemnat Denisa MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Învățământ medical modern la Târgu Mureș, într-un campus universitar unic la nivel național

Distribuie Reper în domeniul sănătății la nivel național, Facultatea de Medicină din cadrul Universității de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.