Bucuria Învierii împărtășită de părintele Gabriel Farcaș Deda
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 972 Vizualizări

Bucuria Învierii împărtășită de părintele Gabriel Farcaș

Biserica Ortodoxă din Deda, cu cele două hramuri, Pogorârea Sfântului Duh și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, este păstorită de părintele Gabriel Farcaș, care ne-a vorbit despre însemnătatea Învierii Domnului, motiv de sărbătoare și bucurie pentru întreaga creștinătate care duminică, 8 aprilie sărbătorește Paștele.

Reporter: De când slujiți în biserica ortodoxă din Deda ?

Părintele Gabriel Fărcaș: Sunt de 16 ani în Parohia Ortodoxă Deda. Pe enoriașii acestei parohii i-am simțit mereu foarte calzi, credincioși dar mai ales oameni iubitori, cu drag față de semenii lor și iubitori de Dumnezeu. M-au simțit mereu aproape, dat fiind că și tatăl meu, părintele Dumitru Farcaș  a slujit în biserica de la Deda. Ca în orice parohie, la început a fost mai greu, apoi lucrurile încep să intre pe făgașul normal, oamenii te acceptă mai ușor cu trecerea timpului, se obișnuiesc cu preotul, cel care sfințește locul cu drag de Dumnezeu. Am slujit și împreună cu tatăl meu, chiar dacă acum este pensionar, el fiind preot la Deda din 1975 până să vin să-i continui munca în slujba lui Dumnezeu.

Rep.: Cât este de veche biserica din Deda ?

Pr. G. F.: Are peste 100 de ani. În anul  2006 am sărbătorit centenarul bisericii din Deda. Este o biserică măreață din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă din județ, una dintre cele mai mari biserici din zona Mureșului, o catedrală măreață construită în urmă cu peste un secol, care a primit o haină frumoasă de-alungul timpului, a celor peste 100 de ani de existență.

Rep.:Cât este de importantă perioada premergătoare Sărbătorii Învierii Domnului ?

Pr. G. F.: Este o perioadă deosebit de importantă, omul trebuie să simtă apropierea lui față de Dumnezeu, să recunoască în interiorul sufletului că are nevoie de această perioadă de apropiere față de Dumnezeu, care se întâmplă în special în perioada Postului Mare. Omul trebuie să simtă că trebuie să vină, să se apropie dar mai ales să se împărtășească lui Dumnezeu, să se spovedească, să primească Sfânta Taină a împărtășaniei și să facă fapte cât mai bune. De aceea,  noi le spunem de fiecare dată credincioșilor să aibă multă milă față de aproape, să facă cât de mult bine.

Rep.: Mai vine lumea să se împărtășească la biserică ?

Pr. G. F.: Lumea vine, se spovedește, mai mulți o fac în ultimele săptămâni din Postul Mare. Lumea se îndreaptă către Dumnezeu, se spovedesc, se curăță de păcate pentru a se putea întâlni cu Hristos cel înviat la marele Praznic al Învierii.

Rep.: Dar cei tineri ?

Pr. G. F.: Și tinerii ajung să vină la spovedit, se apropie de Dumnezeu. Tinerii din ziua de azi sunt cam bulversați, și aici,  o parte din vină poate avem și noi . Nu știm de multe ori cum să ne apropiem de ei. Și eu am copii, știu acest lucru, lor viața li se pare altfel. Poate și nouă,  la vârsta lor,  ni s-a părut la fel, de aceea e nevoie de o apropiere față de ei în spiritul dragostei față de Dumnezeu.

Rep.: Cât de importantă pentru un creștin Vinerea Mare ?

Pr. G. F.: Prohodul Domnului este un moment extrem de special. La noi la Deda, la fel și în împrejurimi, Vinerea Mare are o însemnătate deosebită , familia care donează paștele la biserică, face o mare jertfă pentru comunitate. Se pomenesc o dată cu Mântuitorul Iisus Hristos și morții familiei. Atunci, în Vinerea Mare, la Prohodul Domnului se face exact ca la înmormântare, se aduc colaci, se dă pomană. Este o pregătire deosebită , dar mai ales o jertfă, atât pentru familie cât și pentru toți credincioșii noștri care vin la biserică. Cântăm Proghodul împreună, ne bucurăm oarecum întristându-ne, preotul cu credincioșii, atunci când săvârșim Prohodul, când suntem în sfânta biserică văzându-L pe Mântuitorul Iisus Hristos în mormânt , cu cântări de jale dar și  aduceri aminte . Prin punerea Sa în mormânt, prin importanța Vinerii Mari, ne aducem aminte fiecare cât de importanți suntem dar și de morții noștri, cei decedați din familiile noastre, apropiații noștri, cei pentru care ne rugăm.

Rep.: Urmează slujba de Înviere. Cât este de special acest moment ?

Pr. G. F.: Este momentul Învierii, slujba de la miezul nopții, când ne apropiem cu toții încet încet în fața Sfântului Altar, când preotul ridică lumânarea și îi îndeamnă pe credincioși : veniți de luați lumină ! Este o noapte a bucuriei, căci asta a făcut Mântuitorul Iisus Hristos , a bucurat întreaga lume prin învierea Sa din morți.

Rep.: Apoi vine slujba din duminica Paștelui

Pr. G. F.: În ziua Paznicului Învierii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos săvârșim Sfânta Liturghie, un moment extrem de important deoarece Învierea este un moment special. Fără ea noi nu am fi existat, ziua învierii  este momentul de bucurie, de închinare , bucurie dată de Dumnezeu nouă, veselia dar mai ales dragostea  care s-a coborât de Tatăl prin  Fiul în Duhul Sfânt care se revarsă nou în fiecere Sfântă Înviere. Chiar dacă El a plecat, prin această dragoste nu ne-a lăsat singuri, ne-a lăsat dragostea Lui cea mai mare care se revarsă prin harul Sfântului Său Duh.

Rep.: Un gând pentru credincioși cu ocazia Sfintei Sărbători a Învierii

Pr. G. F.: Să ne bucurăm de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos , să fim alături unii de ceilalți, să fim mai buni. În viață contează bunătatea, fericirea, bucuria dar mai ales iubirea profundă. Dacă Dumnezeu ne-a iubit atât de mult, și noi trebuie să fim alături unii de ceilalți. Vedeți ce vremuri trăim, suntem mult mai departe de Dumnezseu decât ar trebui , iar bucuria această a Învierii să ne fie un prim pas spre înțelegerea vieții. Viața este atât de frumoasă dată de Dumnezeu, iar acest prim pas trebuie să-l facem noi oamenii, să începem acest pas din noaptea Învierii. Aș încheia cu câteva versuri ale poetului Alexandru Vlahuță, care-mi sunt tare dragi, cu siguranță și tuturor credincioșilor :„Voi toți ce-ați plâns în întuneric/Și nimeni nu v-a mângâiat /Din lunga voastră-ngenunchiere/Sculați…Christos a Înviat” 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE