Home / Eveniment / FOTOGALERIE: Lecție de acceptare la Cotuș de Ziua Internațională a Romilor
Tinerii romi dansează cu pasiune (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Lecție de acceptare la Cotuș de Ziua Internațională a Romilor

Distribuie

Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită joi, 5 aprilie, de la ora 14:00, la Căminul Cultural din localitatea Cotuș, printr-un eveniment comunitar organizat de Primăria Sîngeorgiu de Mureș în parteneriat cu Asociația Divers, Asociația „Caritas Asistență Socială” (Filiala Alba Iulia) și Școala Gimnazială „Sfântu Gheorghe”.

Ziua de 8 aprilie este recunoscută în România prin Legea nr. 66/2006 ca fiind Sărbătoarea Etniei Romilor din România.

Evenimentul a fost unul conex proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și intitulat „O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”. Programul a cuprins un cuvânt de deschidere, intonarea imnului romilor, proiecția unui scurtmetraj privind istoria romilor, premierea expoziției de desene ale copiilor din localitatea Cotuș, o cuvântare despre Ziua Internațională a Romilor susținută de Koreck Maria (președinte al Asociației Divers), dar nu au lipsit nici dansurile rome și o prezentare a beneficiilor auto-sustenabilității prin grădinărit.

Primarul comunei Sîngeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs, a detaliat motivul pentru care s-a organizat evenimentul în localitatea Cotuș: „Aici avem o minoritate romă semnificativă. De altfel, și în Sîngeorgiu de Mureș, în mod oficial, 8% din populația comună, deci din 10 000 locuitori cam 800 de persoane s-au declarat de etnie romă. În realitate sunt aproape 2000, din care o parte stau în Sîngeorgiu de Mureș și o parte la Cotuș. Am organizat acest evenimnet în două etape: una la Cotuș, pentru că aici e o minoritate mai mare, și una la Sîngeorgiu de Mureș, săptămâna viitoare, marți.”

Rezultate pozitive prin cultură

Sófalvi Szabolcs a menționat succesele pe care le-a înregistrat până în prezent prin activitățile de apropiere a comunității rome și că se declară optimist de proiectul din fonduri europene pe care îl derulează în prezent.

„Noi suntem vestiți în Sîngeorgiu de Mureș pentru această multiculturalitate, pentru această toleranță pe care o avem față de diferite naționalități, așa cum sărbătorim împreună Ziua Națională a României, cum am sărbătorit Ziua Maghiarilor, Ziua Culturii române sau maghiare, Ziua Imnului Național, Ziua Poeților Maghiari, merită să sărbătorim și Ziua Romilor. Dacă există o astfel de zi de vreo 40 ani, pe data de 8 aprilie, de ce să nu sărbătorim și la Sîngeorgiu de Mureș, mai ales că am câștigat un proiect din fonduri europene în care unul dintre obiective e să scădem marginalizarea acestei etnii, nu să dăm declarații pline de prejudecăți despre ei, ci să îi invităm în mijlocul nostru ca să le cunoaștem cultura, dansurile, tradițiile, limba, și să simtă că sunt importanți. Astfel, noi așa vedem efectul, pentru că am mai avut astfel de proiecte, că încep să se încadreze mai bine în comunitate, încep să comunice ei între ei și ei cu majoritarii români sau maghiari, și încep să devină locuitori mai civilizați. Am văzut rezultatul concret că au scăzut infracțiunile și problemele care erau generate mai ales în astfel de cartiere, pentru că au simțit că sunt o comunitate care e acceptată de majoritate. Nu poți vorbi de o Zi a Romilor dacă nu e presărată cu dansuri, cântece, cu voie bună și cu puțină mâncare”, a concluzionat edilul comunei Sîngeorgiu de Mureș.

Proiect european în valoare de 3 milioane de euro

Sófalvi Szabolcs a enumerat și principalele programe care vor fi desfășurate în cadrul acestui proiect voluminos, cu o durată de trei ani, și în valoare de 3 milioane de euro: „Sunt cel puțin zece măsuri: creare de locuri de muncă, creare de posibilitate ca întreprinzătorii de etnie romă să creeze societăți comerciale, school after school pentru elevi, școala părinților, se vor organiza cursuri de pregătire și instruire în toate domeniile, vor fi branșate la rețelele de utilități publice anumite case care nu sunt, se va construi un centru social în care vom avea zilnic activități.”

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Interviu cu Zorro și Haneș: Zâmbetele devin tradiție la show-urile de stand-up și open mic ale celor de la 3G Hub

Distribuie Fondat în toamna anului 2015, 3G HUB (3g Theater) este una dintre companiile de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.